Πρόωρα σημάδια αυτισμού που όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν. Δείτε ποια σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν αυτισμό στο παιδί
Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να έχει μια εύκολη ζωή. Ίσως για αυτό οι νέοι γονείς παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τα παραδοσιακά ορόσημα ανάπτυξης.
Σήμερα, όμως, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μερικά παιδιά μπορεί να προσεγγίζουν αυτά τα ορόσημα κάπως διαφορετικά και αυτό είναι αποδεκτό. Ως κοινωνία είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι με τον αυτισμό, μια νευρολογική διαφορά κατά την οποία οι άνθρωποι επεξεργάζονται τον κόσμο διαφορετικά, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία.
Δείτε ακόμη: Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας: Τα χαρακτηριστικά και οι δυσκολίες ενός ατόμου ΥΛΑ
Σύμφωνα με το CDC, 1 στα 68 παιδιά βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού – 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 89 κορίτσια. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της καλύτερης κατανόησης της λειτουργίας του αυτισμού. Συνήθως, οι άνθρωποι με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας έχουν μια αρκετά ικανοποιητική και παραγωγική ζωή, αλλά συχνά είναι ευκολότερο για αυτούς αν οι γονείς παρατηρήσουν τα σημάδια από νωρίς και επέμβουν. Η πρώιμη παρέμβασημπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να μάθουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση κοινωνικών καταστάσεων, άγχους και υπερδιέγερσης.
Ο Αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.
Στην διαταραχή του αυτισμού εμπλέκονται διάφορες εγκεφαλικές δομές με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί επαρκώς.[1] Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης – Μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), όπου διαγνώσκεται όταν δεν πληρούνται επαρκώς τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές.[2]
Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχολογική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού.
Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, για αυτό το λόγο ονομάζονται «διάχυτες». Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου, μια διαταραχή της ψυχολογικής του ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις. Ένα ακόμα στοιχείο που επιδεικνύει τη σημαντικότητα του θέματος είναι ότι πέρα από τη ζωή του παιδιού που επηρεάζεται άμεσα, αλλάζει και αυτή των οικογενειών τους, δηλαδή του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου.
Ο αυτισμός έχει μια ισχυρή γενετική βάση
Aν και η γενετική του αυτισμού είναι πολύπλοκη και είναι ασαφές κατά πόσον το ASD εξηγείται περισσότερο από σπάνιες μεταλλάξεις ή από σπάνιους συνδυασμούς των κοινών γενετικών παραλλαγών.[3] Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αυτισμός συνδέεται στενά με παράγοντες που προκαλούν εκ γενετής ανωμαλίες.[4] Οι γνώμες διίστανται σχετικά με τα άλλα προτεινόμενα περιβαλλοντικά αίτια, όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα ή εμβόλια παιδικής ηλικίας.[5] Οι υποθέσεις σχετικά με τα εμβόλια θεωρούνται ευρέως βιολογικά μη εξηγήσιμες και στερούνται πειστικών επιστημονικών αποδείξεων.[6] Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία, η αναλογία του αυτισμού είναι περίπου 1 ή 2 ανά 1.000 άτομα. Η αναλογία των ASD είναι περίπου 6 ανά 1000, ενώ η αναλογία ανδρών-γυναικών είναι 4 προς 1.
Δυστυχώς, ο αυτισμός προς το παρόν δε θεραπεύεται και είναι μια ισόβια κατάσταση.
Η επιστημονική έρευνα σήμερα εστιάζει στη δημιουργία ανταγωνιστών των ενδορφινών, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το πλεόνασμα που εμφανίζεται στα αυτιστικά παιδιά. Παρόμοιες θεραπείες φαίνεται, ότι έχουν επιδράσει θετικά στη μείωση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση, παρ’όλα αυτά βεβαίως είναι αποδεδειγμένα η ειδική αγωγή και ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με πρώιμη παρέμβαση, δηλαδή κατά την προσχολική ηλικία.
Τα παιδιά με αυτισμό είναι ακριβώς όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά – μοναδικά, με τις δικές τους δυνάμεις, αδυναμίες και ενδιαφέροντα. Δεν υπάρχει γνωστή αιτία για τον αυτισμό – οι ερευνητές πιστεύουν ότι αναπτύσσεται εξαιτίας ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.
Συμπτώματα αυτισμού στα μωρά
Παρόλο που τα παιδιά ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα σε διαφορετικά χρονικά σημεία, τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό θα αρχίσουν να έχουν εμφανή συμπτώματα μεταξύ 2 και 3 ετών. Μάλιστα, μερικά παιδιά μπορεί να έχουν συμπτώματα από την ηλικία των 18 μηνών. Δείτε παρακάτω τα πρόωρα σημάδια του αυτισμού.
1 Πρόωρα σημάδια αυτισμού : Δεν υπάρχει αλληλεπίδραση
Τα μωρά είναι κοινωνικά από τη φύση τους – λατρεύουν να αλληλεπιδρούν με τους γονείς, τα αδέρφια τους και άλλους ανθρώπους. Βλέπουν πρόσωπα, ακούν φωνές και παρατηρούν τα πάντα γύρω τους. Ωστόσο, τα μωρά με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται στην αλληλεπίδραση. Μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην οπτική επαφή των γονιών ή σε αυτά που τους λένε. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας εξηγεί ότι τα παιδιά με αυτισμό «έχουν την τάση να κοιτούν και να ακούν τους άλλους λιγότερο συχνά.»
2. Δεν ακούνε στο όνομά τους
Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται στο όνομά τους αρκετά νωρίς. Σε ηλικία 1 έτους, τα περισσότερα παιδιά αναγνωρίζουν το όνομά τους και ανταποκρίνονται σε αυτό. Το CDC εξηγεί ότι αν το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του σε ηλικία 12 μηνών, ίσως είναι σημάδι αυτισμού.
3. Πρόωρα σημάδια αυτισμού : Μειωμένο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους
Γενικά, τα μωρά πάντα κοιτάζουν τους ενήλικες για αποδοχή, για προσοχή και για να μάθουν. Από την άλλη, τα μωρά με αυτισμό έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να μη χαμογελούν ή να αποφεύγουν την οπτική επαφή, να μην κάνουν θόρυβο ή να μην προσπαθούν να επικοινωνήσουν μη λεκτικά. Το CDC προτείνει να απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο, αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας σε ηλικία 12 μηνών δεν προσπαθεί να μάθει πληροφορίες.
Δείτε ακόμη: Αυτισμός: Πότε και πως πρέπει να μιλήσουμε για αυτό στο παιδί
4. Πρόωρα σημάδια αυτισμού :Καθυστέρηση λόγου
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, προσπαθούν να μιμηθούν τους ήχους των γονιών τους. Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά μπορεί να μην αρχίσουν να μιλούν μέχρι τα 2 τους, αρχίζουν να σχηματίζουν κάποιες λέξεις αρκετά νωρίτερα. Το CDC εξηγεί: «ένας άνθρωπος με αυτισμό μπορεί να έχει καθυστέρηση λόγου ».
Συμπτώματα αυτισμού σε μικρά παιδιά
Καθώς τα μωρά γίνονται παιδιά, γίνονται περισσότερα ομιλητικά και κοινωνικά. Για τα παιδιά με αυτισμό, αυτή είναι η στιγμή που τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή. Σύμφωνα με το CDC, μέχρι τα 2 χρόνια η διάγνωση του αυτισμού μπορεί να είναι αξιόπιστη και σταθερή. Δείτε παρακάτω ποιες συμπεριφορές των παιδιών μπορεί να είναι συμπτώματα αυτισμού.
1. σημάδια αυτισμού :Δυσκολία να παίξουν κοινωνικά παιχνίδια
«Τα παιδιά συνήθως δείχνουν ενδιαφέρον για κοινωνικά παιχνίδια, όπως το κρυφτό. Ωστόσο, ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύεται να αλληλεπιδράσει με τα υπόλοιπα παιδιά», σύμφωνα με το CDC. Τα παιδιά συνήθως παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο και αρχίζουν να αλληλεπιδρούν ενώ παίζουν. Αν το παιδί σας αποφεύγει να παίζει με τα άλλα παιδιά ή προτιμά να παίζει μόνο του ή φαίνεται να μην μπορεί να καταλάβει πώς να ενταχθεί στα κοινωνικά παιχνίδια, μπορεί να είναι σύμπτωμα αυτισμού.
2.σημάδια αυτισμού :Δε μιμείται τους άλλους
Τα παιδιά συνήθως μιμούνται τους γονείς τους και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν το δικό τους μοντέλο συμπεριφοράς. Το CDC αναφέρει ότι «τα τυπικά μωρά ενδιαφέρονται για τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω τους. Μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια, έχουν οπτική επαφή με τους άλλους και μιμούνται τις λέξεις και τις πράξεις τους». Τα παιδιά με αυτισμό δείχνουν να είναι αποσυνδεδεμένα από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
3. Δεν αναζητούν παρηγοριά όπως τα υπόλοιπα παιδιά
Άλλο ένα σύμπτωμα του αυτισμού, είναι ότι τα παιδιά αναστατώνονται για ασήμαντους λόγους και δεν αναζητούν παρηγοριά όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Τα παιδιά με αυτισμό είναι πολύ ευαίσθητα στις μικρές αλλαγές της καθημερινότητάς τους, εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. «Οι άνθρωποι με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να δείξουν ή να μιλήσουν για τα αισθήματά τους. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων», αναφέρει το CDC.
Δείτε ακόμη: Μεγάλο βήμα για την πρόληψη του αυτισμού: Αλγόριθμος τον «προβλέπει» στα βρέφη από το 1ο έτος
Τεστ αυτισμού
Αν σας ανησυχεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο ή ψυχολόγο για αξιολόγηση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, οι παιδίατροι θα αρχίσουν τη διάγνωση από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.
Ζώντας με τον αυτισμό
Αν το παιδί σας έχει αυτισμό, υπάρχουν πολλά πράγματα για να κάνετε την ποιότητα της ζωής του καλύτερη και λιγότερο αγχωτική. Με τη βοήθεια ενός ειδικού μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και την προσωπικότητά του παιδιού σας. Αυτό το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει από λογοθεραπείες, μέχρι φαρμακευτική αγωγή.
Με τα μικρά παιδιά ολόκληρη η οικογένεια θα εμπλακεί στις συμπεριφορικές θεραπείες. Οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στους γιατρούς, το σχολείο και σε ομάδες αυτισμού για περισσότερες πληροφορίες.
Ειδήσεις σήμερα
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Η Γη της Ελιάς : Δεν θέλω να πληγωθείς – Ο Στάθης προσπαθεί να προστατέψει την Αριάδνη
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους