Close

Τα αγoρια που είναι δεμένα με την μαμά γίνονται πιο υγιείς & επιτυχημένοι ενήλικες

Τα αγoρια που είναι δεμένα με την μαμά γίνονται πιο υγιείς & επιτυχημένοι ενήλικες

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι τα αγoρια έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στη μητέρα τους και τα κoρίτσια στον πατέρα τους. Έχουν γραφτεί μάλιστα ολόκληρα βιβλία ψυχολογίας που βασίζονται ανάμεσα σε αυτές τις σχέσεις, αν και δεν είναι λίγοι που σήμερα αμφισβητούν την εγκυρότητα των συγκεκριμένων λεγομένων.

Όπως και να ‘χει οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια αδυναμία στον έναν ή στον άλλον γονιό για τους δικούς μας λόγους. Ακόμη κι αν ισχύει η παραπάνω θεωρία, κανείς δεν περίμενε ότι η συγκεκριμένη προσκόλληση ανάμεσα σε γιo και μητέρα, είναι σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του παιδιού οντάς ενήλικος.

Νέες έρευνες όμως, φαίνεται πως αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Μπορεί η προσκόλληση του παιδιού με την μητέρα να είναι μια όμορφη διαδικασία που τον βοηθά ακόμη και στην ενήλικη ζωή του, όμως κανένας δεν θέλει να μεγαλώνει παιδιά που δεν είναι ανεξάρτητα.

Στο τέλος του άρθρου λοιπόν, θα σας πούμε μερικούς τρόπους, που θα κάνετε τα παιδιά σας ανεξάρτητα. Γιατί ένα αγoρι που είναι προσκολλημένο με την μητέρα του είναι πιο υγιής ψυχολογικά ενήλικος και πως μπορούμε να τον κάνουμε ανεξάρτητο όταν χρειαστεί; Διαβάστε παρακάτω:

Τι λένε οι νέες έρευνες; 

Η νέα ερευνά που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Harvard μελέτησε τις αλλαγές στην προσωπικότητα των ατόμων μέσα στα χρόνια. Αυτή η έρευνα λοιπόν, φαίνεται πως απέδειξε ότι όσα αγoρια στην παιδική τους ηλικία ήταν προσκολλημένα με την μητέρα τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και στη συνέχεια στη σχολή.

Επίσης, μπόρεσαν και κατέκτησαν σημαντικότερες εργασιακές θέσεις και κατέληξαν να παίρνουν περισσότερα χρήματα από ότι τα παιδιά που δεν είχαν μεγάλο δέσιμο με την μητέρα τους μικρότεροι. Τέλος, φαίνεται πως τα ίδια άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την νόσο του Αλτσχάιμερ ή άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μια άλλη ερευνά που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Child Development και μελετούσε τις επιδράσεις της σχέση που έχουμε με τη μητέρα μας στη μετέπειτα ζωή μας, έδειξε ότι τα παιδιά που σαν βρέφη δεν έχουν εντόνους δεσμούς με την μητέρα τους, μεγαλώνοντας γίνονται πιο επιθετικά και έχουν πολύ άγχος.

Επίσης δυσκολεύονται να δεσμευτούν περισσότερο από ότι εκείνοι οι άντρες, που σαν παιδιά ήταν ιδιαίτερα δεμένοι με την μητέρα τους ενώ είναι πιο επιρρεπής στο να γίνουν άπιστοι. Ο δρ.Michael Kimmel είναι κοινωνιολόγος και θεωρεί ότι ένας άντρας που είναι άπιστος, έγινε άπιστος διότι σαν παιδί δεν ένιωθε ασφάλεια με την μητέρα του.

Μια τελευταία έρευνα που έλαβε μέρος στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας  μελέτησε 426 διαφορετικά αγoρια και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι τα αγoρια που είναι δεμένα με τη μητέρα τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να συνδέσουν την αρρενωπότητα με την υπερβολική βiα και έχουν λιγότερο στρες.

Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι η σχέση που διαμορφώνει ένα παιδί με τον πάτερα του, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ενήλικη ζωή του.  Ωστόσο επιδρά σε τελείως διαφορετικούς τομείς.

Πως μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα;

Σίγουρα οι παραπάνω έρευνες δείχνουν ότι το δέσιμο ενός παιδιού με τους γονείς του, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε, πότε πρέπει να “κόψουμε” τον ομφάλιο λώρο.

Ένας τρόπος για να γίνει το παιδί ανεξάρτητο, είναι να του μάθετε να αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών του. Έτσι, κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος, εσείς δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τον όρο τιμωρία αλλά συνέπεια.

Επίσης, θα πρέπει να του μάθετε ότι έχει ορισμένες υποχρεώσεις. Παραδείγματος χάρη, πρέπει να έχει συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να πηγαίνει για ύπνο κάθε βράδυ. Μετέπειτα, αφήστε το παιδί να παίζει για μερικές ώρες μόνο του, χωρίς να το ενοχλείτε με ερωτήσεις.

Ανάλογα με την ηλικία του θα πρέπει να αφήνετε το παιδί να δοκιμάζει τις δυνάμεις του και τις ικανότητες του. Αφήστε το να δημιουργεί σχέσεις και έργα χωρίς την διαρκή καθοδήγησή σας.

Cover photo via: truelife.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη