Οι οικογένειες είναι σύνθετα συστήματα. Κρίσεις των γονέων, όπως λόγου χάρη, οικονομικά προβλήματα, καβγάδες, χωρισμοί ή ανεργία, επηρεάζουν αυτομάτως όλα τα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά, όμως είναι συντηρητικά, φοβούνται το άγνωστο και χρειάζονται πολλή σταθερότητα.
Εντάσεις ανάμεσα στους γονείς, η μετακίνηση από τον έναν γονιό στον άλλον σε περίπτωση χωρισμού τους, μια συχνή αλλαγή βασικών προσώπων στη ζωή του παιδιού ή μια μετακόμιση συνδυασμένη με την απώλεια των φίλων, δημιουργούν στα παιδιά ανασφάλεια. Αλλά κι ένας θάνατος, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ή ακόμη κι ενός αγαπημένου οικιακού ζώου, μπορεί να καταστρέψει τις ευαίσθητες συναισθηματικές ισορροπίες του.
Δείτε επίσης Παιδική ψυχολογία: Όλα τα στάδια των πρώτων ετών και τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Ωστόσο, οι κρίσεις δεν μπορούν ν’ αποφευχθούν πάντα και μπορούν να πλήξουν ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε οικογένεια. Γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να βάλετε τη ζωή μέσα σε σταθερά πλαίσια που θα αντέχουν και σε εποχές αστάθειας. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν οι ρυθμοί και οι τελετουργίες, αλλά και η καλλιέργεια σεβασμού στις σχέσεις των μελών της οικογένειας, μια ατμόσφαιρα ανοιχτού διαλόγου, ενδιαφέροντος και αγάπης.
Όσο πιο σταθερό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει το παιδί σας, τόσο πιο ασφαλές θα νιώθει. Επομένως, η τάξη και οι τελετουργίες αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για καλύτερη συγκέντρωση:
- Δημιουργείστε ένα κλίμα σταθερότητας. Τελετουργικές συνήθειες, όπως το πρόγευμα για όλη την οικογένεια τις Κυριακές, ή το διάβασμα κάποιου βιβλίου πριν από τον ύπνο, αποτελούν μια συναισθηματική άγκυρα ακόμη και σε περιόδους ανασφάλειας.
- Μια καθαρά δομημένη μέρα δίνει στο παιδί σας έναν σημαντικό προσανατολισμό. Αν γνωρίζει τις εργασίες και τις υποχρεώσεις του, θα τις εκτελέσει πιο εύκολα- όταν, για παράδειγμα, οι σχολικές εργασίες στο σπίτι γίνονται πάντα σε μια συγκεκριμένη ώρα. Έτσι αποφεύγονται οι εκνευριστικές συζητήσεις επειδή το παιδί καθυστερεί και χαζεύει. Αλλά και η προσπάθεια να ξυπνάτε διαρκώς το ενδιαφέρον του παιδιού για δουλειά μειώνεται, όταν το παιδί έχει συνηθίσει να κάνει τις εργασίες του στον καθορισμένο χώρο και χρόνο. Τα τελευταία πρέπει να προσαρμόζονται στον ημερήσιο ρυθμό του παιδιού- δεν έχουν όλα τα παιδιά τους ίδιους ρυθμούς όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους μεγάλους. Προσπαθήστε να διαπιστώσετε μαζί με το παιδί σας πότε λειτουργεί καλύτερα και πότε μπορεί ν’ απορροφήσει ευκολότερα πληροφορίες.
- Τα σταθερά πρόσωπα αναφοράς είναι σημαντικά- δεν πρέπει ν’ αφήνετε το παιδί με διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά , ακόμη και αν πρόκειται για την νταντά.
- Φροντίστε να έχει φίλους το παιδί σας. Αν δυσκολεύεται να κάνει μόνο του επαφές, μπορείτε να βοηθήσετε ν’ αλλάξει η κατάσταση οργανώνοντας πάρτι γενεθλίων και άλλες δραστηριότητες, όπως γιορταστικά προγράμματα ή έναν αθλητικό όμιλο.
- Ένα κατοικίδιο ζωάκι μπορεί να γίνει ο βασικός φίλος του παιδιού και συγχρόνως να το βοηθήσει να αναλάβει την ευθύνη κάποιου. Τα ζώα χρειάζονται σταθερή φροντίδα και απαιτούν προσοχή και αγάπη.
Δείτε επίσης Σταμάτα να ντροπιάζεις το παιδί σου δημόσια. Δεν είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης, είναι απλά απαίσιο.
Μαρία Μακρυγιώργη, B.A., M.A.
Εκπαιδευτικός/ Σχολικός Ψυχολόγος
Τηλ 97632029
[email protected]
Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]
Ειδήσεις σήμερα
- Έπεσε ασανσέρ στο νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας
- Άγιος Έρωτας: Αυτό το παιδί θα είναι η καταστροφή μας – Ο Παύλος προσπαθεί να πείσει την Χριστίνα να μην το κρατήσει
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές