Έχουμε ακούσει πολλές φορές γονείς να λένε πως τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα και προσαρμόζονται εύκολα στις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό όμως είναι μύθος.
Τα παιδιά μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης με τον τρόπο που θα την αντιληφθεί ένας ενήλικος, όμως τα παιδιά ακριβώς όπως και οι μεγάλοι, έχουν ανάγκη από μία γλυκιά ρουτίνα. Φυσικά και επηρεάζονται αρνητικά από τις αρνητικές αλλαγές στην ζωή τους.
Ίσως αυτή η ατάκα να λέγεται από γονείς που δεν θέλουν να αγχωθούν και για τα ψυχολογικά τραύματα που μπορεί να αφήσει σε ένα παιδί η καραντίνα, η τηλεκπαίδευση, η απομόνωση, η αλλαγή του σπιτιού ή του σχολείου σε άλλες περιπτώσεις.
Δείτε ακόμα Κορονοϊός: Τα παιδιά ξεκίνησαν να εμφανίζουν ψυχοσωματικά – Παιδίατρος καταγγέλλει
Ίσως αυτή η ατάκα να πέρασε από γενιά σε γενιά και να γεννήθηκε από γονείς που είτε δεν γνώριζαν καλά την παιδική ψυχολογία, είτε αδιαφορούσαν γι’ αυτήν. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι η ομαλή ψυχολογία των παιδιών κρίνεται από την σταθερότητα.
Οι αλλαγές είτε είναι θετικές είτε αρνητικές επηρεάζουν τα παιδιά. Άλλωστε είναι γνωστό πως από την αρχή της καραντίνας, το παιδικό άγχος εκτοξεύθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πως γίνεται λοιπόν να λέμε πως δεν επηρεάζονται;
Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης αποφάσισε να γράψει ένα σύντομο αλλά κατατοπιστικό κείμενο, για το πως τα παιδιά επηρεάζονται από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή τους. Αυτό το κείμενο γράφθηκε με σκοπό οι γονείς να πέσουν περισσότερο πάνω από τις ανάγκες των παιδιών τους. Διαβάστε παρακάτω:
«Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, προσαρμόζονται».
Αυτή η φράση ότι τα παιδιά είναι ευπροσάρμοστα και αντέχουν τα πάντα δείχνει ακριβώς την άγνοια και αδιαφορία των μεγάλων προς την παιδική ηλικία. Είναι αντίστοιχη με φράσεις των παλιότερων, ότι το ξύλο στα παιδιά δεν βλάπτει, τα κάνει πιο ανθεκτικά ή ότι κανείς δεν έπαθε τίποτε από σφαλιάρες και ξυλιές στον ποπό.
Ναι, η συστηματική αντιξοότητα δεν δημιουργεί νομοτελειακά προβλήματα κατά την παιδική ηλικία. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών μπορεί να μετατρέψουν την αντιξοότητα σε ευκαιρία. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό όμως θα οδηγηθούν σε αδιέξοδα και προβλήματα από την αντιξοότητα.
Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η καραμέλα ότι τα παιδιά αντέχουν την κοινωνική απομόνωση, τις δεκάωρες οθόνες, το σμπαράλιασμα της ρουτίνας, τα εκπαιδευτικά ελλείμματα, τον πολύμηνο φόβο, την οικονομική ανέχεια, την σωματική αδράνεια, την ψυχολογική ανασφάλεια.
Δείτε ακόμα Γονείς: 13 λάθος φράσεις που δημιουργούν ενήλικες με ψυχολογικά τραύματα
Πολλά δεν αντέχουν, απλά οι συνέπειες γίνονται εμφανείς όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα
Photo cover via: themamagers.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15