Το TikTok από το 2020 έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων. Ειδικά τα παιδιά “καίγονται” με τις ώρες και οι ειδικοί προειδοποιούν έχοντας ένα ανησυχητικό συμπέρασμα.
Το TikTok μετά την έναρξη της πρώτης καραντίνας μπήκε στις ζωές μας. Οι άνθρωποι, γύριζαν βίντεο, με όποιο περιεχόμενο τους άρεσε για να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και για να περάσουν κάπως πιο δημιουργικά την ώρα τους μέσα στο σπίτι.
Ακόμη και μετά την λήξη της καραντίνας όμως το TikTok συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Τα παιδιά μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι παίρνουν πολλές φορές μέρος σε επικίνδυνα για την σωματική τους υγεία challenges και φυσικά ότι περνούν πολλές ώρες πάνω από ένα κινητό.
Δείτε ακόμα Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε ένα παιδί να μοιράζεται πριν τα 6 του χρόνια
Μπορεί η γνωστή πλατφόρμα να προσπαθεί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και για τα δύο ζητήματα, όμως οι ειδικοί, ακόμη ανησυχούν και έχουν καταλήξει σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα, σχετικά με τον νέο “εθισμό” των παιδιών. Διαβάστε παρακάτω:
Η γνωστή πλατφόρμα TikTok έχει δεχτεί αρκετές φορές στο παρελθόν κριτικές σχετικά με την επικινδυνότητα που έχουν ορισμένες προκλήσεις ή αλλιώς challenges για τα παιδιά αλλά και για το ότι πολλά παιδιά χάνουν το μέτρο και “καίγονται” όλη την μέρα πάνω από ένα κινητό.
Με σκοπό να “κλείσει” στόματα, έχει αυξήσει τους κανόνες ασφαλείας και παράλληλα πριν λίγο καιρό πρόσθεσε μία νέα επιλογή στο λειτουργικό της, που καταγράφει πόσες ώρες ένας θεατής – ειδικά ανήλικος – χρησιμοποιεί κάθε μέρα την εφαρμογή.
Δείτε ακόμα Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Πώς μπορεί ο γονιός να στηρίξει το παιδί;
Μάλιστα, επιτρέπει σε ανήλικους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή μόλις 60 λεπτά την ημέρα. Όταν αυτά τα 60 λεπτά περάσουν, τα παιδιά θα πρέπει να προσθέσουν έναν επιπλέον κωδικό για να συνεχίσουν να παρακολουθούν. Παρόλα τα νέα μέτρα όμως οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν.
Πιο συγκεκριμένα θεωρούν ότι ο νέος κανονισμός είναι προς μία θετική κατεύθυνση όμως δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας των ανηλίκων. Η πλατφόρμα, δέχεται πυρά, ότι πρόκειται για ένα μέσο εξαιρετικά εθιστικό.
Παιδοψυχολόγοι και ακτιβιστές παρομοιάζουν το τελευταίο διάστημα το TikTok με γνωστές εθιστικές ουσίες. Η δρ Βερόνικα Σαμαρά, Διεθνής Σύμβουλος Ψηφιακού Αλφαβητικού και Διαδικτυακής Ασφαλείας και συντονίστρια της Δράσης Saferinternet.gr μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ λέγοντας:
Δείτε ακόμα Στην Ιταλία τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να βλέπουν τους παππούδες τους
“H ασφάλεια των ανηλίκων δεν θα πρέπει να εξαρτάται μόνο από τους κανονισμούς που θέτουν οι πλατφόρμες, αλλά να αποτελεί συνέπεια της ανάπτυξης της προσωπικής ευθύνης και της κριτικής σκέψης από πολύ μικρή ηλικία.”
Το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance. Η Κίνα έχει τη δική της ξεχωριστή έκδοση του TikTok που ονομάζεται Douyin και προσφέρει μια πολύ διαφορετική εμπειρία από αυτή που είναι διαθέσιμη στη Δύση για τα παιδιά.
Για παράδειγμα, περιορίζεται σε 40 λεπτά καθημερινής χρήσης για παιδιά κάτω των 14 ετών και δεν είναι προσβάσιμο από τις 10:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί. Για πολλούς, αυτό θα πρέπει να στείλει ένα προειδοποιητικό σήμα στους νομοθέτες στη Δύση, υποστηρίζοντας ότι οι αλγόριθμοι του Tik Tok μπορούν να βλάψουν τα παιδιά.
Δείτε ακόμα “Ο λόγος που βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο από τις 20:00”
Ο ρόλος των γονέων που πολλές φορές δεν έχουν την εξοικείωση που έχουν τα παιδιά τους με το διαδίκτυο είναι κρίσιμος. Ένας γονέας δεν θα άφηνε το παιδί του να περπατήσει στο δρόμο χωρίς κάποια αίσθηση καθοδήγησης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρήζουν καθοδήγησης.
“Πώς μπορούν οποιοιδήποτε κανονισμοί να είναι ικανοποιητικοί, όταν ένας χρήστης μπορεί να δώσει όποια ημερομηνία γέννησης θέλει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσει λογαριασμό ως ενήλικας;
Απλά, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται τις υποχρεώσεις τους στο διαδίκτυο, και οι οποίες διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους κρατώντας τους παράλληλα μακριά από δυνάμενους κινδύνους”, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η κ. Σαμαρά και προσθέτει:
Δείτε ακόμα Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του…
“Βάσει του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων – GDPR, απαγορεύεται στους ανηλίκους κάτω των 15 ετών στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός και αν έχουν λάβει τη συγκατάθεση των γονέων.
Από εκεί και πέρα, καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι 100% ασφαλής, ούτε καν για ενήλικους χρήστες, εάν δεν ακολουθούνται από τους ίδιους οι πασίγνωστοι πια βασικοί κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο”.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο για την ώρα που τρώνε τα παιδιά πάνω από την πλατφόρμα. “Δεν μου αρέσει να μιλάω για κινδύνους, αλλά για ζητήματα στο διαδίκτυο.
Δείτε ακόμα Η κατανόηση της πραγματικότητας θα βοηθήσει τους εφήβους να διαχειριστούν τις άσχημες σκέψεις
Και τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η προστασία της ιδιωτικότητας, της δικής μας και των άλλων, η ανάπτυξη ενσυναίσθησης, έτσι ώστε πριν αναρτήσουμε οτιδήποτε στο διαδίκτυο να σκεφτούμε εάν μια τέτοια ανάρτηση θα μπορούσε να πληγώσει κάποιους άλλους, όπως και η γνώση του πραγματικού νοήματος της λέξης “φίλος”, για να αποφεύγονται συνδέσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο και συνεπώς, πιθανά άσχημα επακόλουθα.
Περαιτέρω, οι γονείς πρέπει να ενδυναμώνουν τα παιδιά να τηρούν μια υγιή ισορροπία όσον αφορά τον χρόνο που αφιερώνουν σε διαπροσωπικές, σωματικές και διαδικτυακές δραστηριότητες, και να τα παροτρύνουν να ασχολούνται με τα χόμπι και τα ταλέντα τους.
Όπως ήδη ανέφερα παραπάνω, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης από πολύ μικρή ηλικία αποτελεί κλειδί και στο να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα στο διαδίκτυο.
Δείτε ακόμα Ως παιδί πλήρωσα για όλα τα παιδικά μου λάθη σαν να ήμουν ενήλικος
Τέλος, είναι σημαντικό να χτίσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας, και να τα βοηθάμε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μην ψάχνουν τρόπους να γίνουν αρεστοί στους άλλους μέσα από το διαδίκτυο”, εξηγεί η κ. Σαμαρά και καταλήγει:
“Τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, και όχι μόνο. Είναι πια ένα μεγάλο κομμάτι του διαδικτύου, είναι θα έλεγα ένα από τα πολλά εργαλεία του, και το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, ακόμα και από επιχειρήσεις για τις καθημερινές μας συναλλαγές με αυτές. Συνεπώς, όπως οποιοδήποτε εργαλείο, εάν το χρησιμοποιούμε σωστά, υπεύθυνα και -γιατί όχι;- δημιουργικά, τότε όλα θα πάνε καλά”.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα