Close

Τα παιδιά μας μαθαίνουν πως να φερθούμε στον πόνο και στα δάκρυα ενός άλλου ανθρώπου

τα-παιδιά-μας-μαθαίνουν-πως-να-φερθούμε-στον-πόνο-του-άλλου-

Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι αφού συμπεριφέρονται στους άλλους ανθρώπους με πιο γνήσιο ενδιαφέρον από ότι οι ενήλικες. Αν θες να μάθεις πως να είσαι καλός γονιός, παραδειγματίσου από τα παιδιά σου.

Οι μεγάλοι θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα. Πιστεύουμε ότι συμπεριφερόμαστε πολύ καλύτερα από τα παιδιά και ότι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή μας να μάθουμε τρόπους και κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Και σαν γονείς, μπορεί να συμβουλευτούμε τον οποιοδήποτε ή να μην συμβουλευτούμε και κανένα, σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού μας, αλλά ποτέ δεν κοιτάμε να παραδειγματιστούμε από το ίδιο το παιδί. Σίγουρα τα παιδιά δεν τα ξέρουν όλα.

Συναισθηματικά κενά παιδιά: Μια σιωπηλή τραγωδία που εκτυλίσσεται – Πως να την αντιμετωπίσουμε και να την αναστρέψουμε

Σίγουρα δεν ξέρουν ακόμη πως να μιλούν πάντα ευγενικά και ίσως μερικές φορές να προσβάλλουν κάποιον πάνω στην παιδική τους αφέλεια και στον αυθορμητισμό που τα διακατέχει. Όμως τα παιδιά έχουν κάτι πολύ βασικό, που οι ενήλικες υστερούν.

Έλλειψη υποκρισίας και βαθιά, ειλικρινή ενσυναίσθηση. Όσο…κακομαθημένο κι αν είναι ένα παιδί, ποτέ δε θα μείνει άπραγο αν δει έναν μεγάλο ή έναν συμμαθητή του να κλαίει. Και όταν αποφασίζει να πλησιάσει τον άνθρωπο που δεν είναι καλά η προσέγγισή του, είναι χωρίς φίλτρα αλλά πάντα η πιο σωστή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι ενήλικες, όσο μεγαλώνουν χάνουν την υπομονή και την ενσυναίσθησή τους. Έχουν πολλά προβλήματα και τα νεύρα τους, το άγχος τους, η θλίψη τους, πολλές φορές τους κάνει να αντιδρούν σπασμωδικά…ίσως και αναίσθητα.

Πόσο σημαντική είναι η στοργή στη ζωή ενός εφήβου και τρόποι για να πλησιάσετε περισσότερο τα παιδιά

Αν θέλουμε λοιπόν να μάθουμε τι εστί πραγματική ενσυναίσθηση, τότε μάλλον πρέπει να παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα, τον τρόπο που ένα παιδί ζητάει συγγνώμη από τον φίλο του, όταν έκανε κάτι που το πείραξε.

Να παρατηρήσουμε πως συμπεριφέρεται όταν ένας άλλος άνθρωπος κλαίει ή χτυπάει. Ο ψυχοθεραπευτής Χρήστος Θεοδωρόπουλος μοιράστηκε ένα κείμενο που μας συγκίνησε και μας άγγιξε και αποφασίσαμε να το μοιραστούμε και μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω:

Εάν ένα παιδί σε δει να κλαις… Δεν θα σου πει ” Σταμάτα να κλαις ,οι μεγάλοι δεν κλαίνε “. Δεν θα σου φωνάξει. Δεν θα σε στραβοκοιτάξει. Δεν θα σου πει ” Σταμάτα να κλαις στεναχωρείς το παιδάκι σου “. Δεν θα σου πει ” Οι καλοί ενήλικες δεν κλαίνε “. Ούτε θα το ακούσεις να λέει ” Δες τον άλλον ενήλικα ,δεν κλαίει . Εσύ γιατί κλαις;”.

τα-παιδιά-μας-μαθαίνουν-πως-να-φερθούμε-στον-πόνο-του-άλλου-

Photo via: korovilas.gr

Πως να αντιδράσετε αν τα παιδιά σας δεν θέλουν να έρθουν διακοπές μαζί σας.

Δεν θα το ακούσεις να λέει ” Κοίτα ,κανένας άλλος ενήλικας δεν κάνει όπως εσύ. Εσύ γιατί κάνεις έτσι; Θα σε κοροϊδεύουν οι άλλοι ενήλικες .”.
Δεν θα σε απειλήσει με φράσεις όπως ” Αν δεν σταματήσεις να κλαις θα φύγω ή θα σε πάρω να φύγουμε .”. Ή ότι θα σου στερήσει κάποιο αγαπημένο σου αντικείμενο.

Δεν θα προσπαθήσει να σε χειραγωγήσει να σταματήσεις τα δάκρυα σου με φράσεις που αφορούν την εμφάνιση σου. ” Οι όμορφοι ενήλικες δεν κλαίνε .”. Εάν ένα παιδί σε δει να κλαις θα σε χαϊδέψει ,για να σου απαλύνει τον πόνο, θα καθίσει δίπλα σου ,σιωπηλό.

τα-παιδιά-μας-μαθαίνουν-πως-να-φερθούμε-στον-πόνο-του-άλλου-

Photo via: midwives.gr

Θα σου χαρίσει τη συντροφιά του και καμιά φορά και το αντικείμενο που κρατάει στα χέρια του εκείνη τη στιγμή.  Θα σε ρωτήσει αν πονάς, που πονάς ή γιατί κλαις με γνήσιο νοιάξιμο.

8 εύκολοι τρόποι για να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από tablet κινητά και τηλεοράσεις

Εάν παρατηρήσουμε καλά τα παιδιά χωρίς να έχουμε παρέμβει στην εκ φύσεως καλοσύνη τους, μας μαθαίνουν πώς πρέπει να συμπεριφερθεί κάθε άνθρωπος στον πόνο και στα δάκρυα ενός άλλου ανθρώπου. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι.

Από την ομάδα Διαπροσωπικές Σχέσεις.

τα-παιδιά-μας-μαθαίνουν-πως-να-φερθούμε-στον-πόνο-του-άλλου-

Photo via: meletontas.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.