Ανησύχησες ή/και αγχώθηκες για τα σημάδια που στο δέρμα του μωρού σου; Ως μαμά δύο παιδιών ένα έχω να σου πω σαν συμβουλή: Μην προσπαθήσεις ποτέ να συγκρίνεις το μωρό σου με τα μωρά των διαφημίσεων.
Το δικό σου (real life) πιθανότατα θα έχει σημαδάκια/γρατζουνιές/σπυράκια στο πρόσωπό του σε αντίθεση με τα στρουμπουλά μωράκια με το τέλεια ροδαλό δέρμα που βλέπεις στην τηλεόραση και στα περιοδικά. Και πίστεψέ με, με όλες αυτές τις μικρές ατέλειες στο δέρμα του είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό μωρό, καθώς η βρεφική επιδερμίδα είναι επιρρεπής σε διάφορα μικροπροβλήματα αυτής της ηλικίας. Τα καλά νέα είναι πως τα περισσότερα από αυτά θα υποχωρήσουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή, με φροντίδα και καλή υγιεινή.
Τα πιο συνηθισμένα σημάδια στο δέρμα του μωρού
Λευκά στίγματα (κεχρία)
Πρόκειται για πολύ μικρά σπυράκια, υπόλευκα ή κίτρινα, που εντοπίζονται στο «Τ» του προσώπου του μωρού, δηλαδή στη μύτη και στα μάγουλα, αλλά μπορεί να τα δεις και στον
κορμό του. Το εξάνθημα συνήθως παρουσιάζεται σε νεογέννητα και βρέφη και οφείλεται σε πόρους που έχουν φράξει από το σμήγμα και θα υποχωρήσει μόνο του, όταν θα ομαλοποιηθεί η παραγωγή του σμήγματος στην επιδερμίδα του.
Δείτε ακόμα: 4+1 tips για το κόψιμο νυχιών του μωρού!
Τοξικό ερύθημα
Παρότι ακούγεται… εντυπωσιακό, πρόκειται για ένα αθώο εξάνθημα που παρουσιάζεται σε πολλά νεογέννητα μωρά και διαρκεί έως λίγες εβδομάδες. Η χαρακτηριστική του εικόνα
είναι μικρές κόκκινες πλάκες σε διάφορα σημεία στο σώμα του με μια «φυσαλίδα» στο κέντρο με λευκό ή κιτρινωπό υγρό.
Πώς θα υποχωρήσει; Πρόκειται για ένα καλόηθες εξάνθημα που θα υποχωρήσει από μόνο του μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού σου.
Ιδρώα (δροτσίλα)
Είναι χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μικρά μωρά και παρουσιάζεται ως συνέπεια φραγμένων ιδρωτοποιών πόρων. Πρόκειται για μικρά σπυράκια που μπορεί να ενώνονται μεταξύ τους και συνήθως επικεντρώνονται στο στήθος, κάτω από το λαιμό, στον αυχένα και στις κλειδώσεις του μωρού.
Πώς θα υποχωρήσει; Κάθε φορά που κάνεις μπάνιο ή πλένεις τοπικά το μωρό βεβαιώσου ότι το δέρμα του είναι απολύτως στεγνό πριν απλώσεις κρέμα που προλαμβάνει το σύγκαμα
ή οποιαδήποτε ενυδατική λοσιόν. Εάν το εξάνθημα είναι σε έξαρση, κάνε συχνά μπάνιο
στο μωρό με χλιαρό νερό και προσπάθησε να μην ιδρώνει.
Δείτε ακόμα: Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν κοιμάται το μωρό σου!
Νεογνική ακμή
Προτιμά τα αγοράκια και μοιάζει με ήπια εφηβική ακμή. Τα σπυράκια συνήθως
επικεντρώνονται στα μάγουλα, το πιγούνι και το μέτωπο του μωρού. Το εξάνθημα αυτό
οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας που έχουν περάσει στο κυκλοφορικό του μωρού
και συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες εβδομάδες.
> Πώς θα υποχωρήσει; Δε χρειάζεται κάποια θεραπεία – αρκεί η τήρηση των βασικών
κανόνων υγιεινής.
Εξάνθημα από την πάνα
Mπορεί να περιορίζεται σε ελαφρύ κοκκίνισμα της περιοχής, αλλά μπορεί να είναι και πολύ εντονότερο με ρωγμές στο δέρμα ή και πληγές.
Πώς θα υποχωρήσει; Αν το μωρό σου έχει ευαίσθητο δέρμα, απόφυγε τα αρωματικά μαντιλάκια και προσπάθησε να το πλένεις τοπικά μετά από κάθε αλλαγή πάνας. Επίσης, αν μπορείς, άφηνέ το για λίγα λεπτά γυμνό ώστε να στεγνώνει το δέρμα στον αέρα. Οι κρέμες με ψευδάργυρο και θείο ανακουφίζουν από τον ερεθισμό και επιταχύνουν την ανάπλαση. Αν έχει εξελιχθεί σε πληγές, δώσε προσοχή στην υγιεινή της περιοχής ώστε να μην υπάρξει
επιμόλυνση.
Aτοπική δερματίτιδα
Θα το αναγνωρίσεις ως έντονο κοκκίνισμα στο πρόσωπο ή στο σώμα του μωρού, ενώ το δέρμα μπορεί να είναι αδρό και να ξεφλουδίζει ή να παρουσιάζει ρωγμές. Το ατοπικό ή
αλλεργικό έκζεμα, όπως λέγεται αλλιώς, εκδηλώνεται σε μωρά με γενετική προδιάθεση και μπορεί σε μεγαλύτερη ηλικία να εξελιχθεί σε τροφική αλλεργία ή άλλη αλλεργική αντίδραση.
> Πώς θα υποχωρήσει; Αν το μωρό σου παρουσιάσει αλλεργικό έκζεμα, προτίμησε
βαμβακερά υφάσματα σε ρούχα και σκεπάσματα και επίλεξε ένα ήπιο απορρυπαντικό. Η καλή ενυδάτωση της περιοχής βοηθά στην ανακούφιση από τη φαγούρα
Πότε χρειάζεται να δει το μωρό ο παιδίατρος;
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα δερματικά αυτά εξανθήματα δε χρειάζονται θεραπεία. Εάν ωστόσο διαπιστώσεις πως κάποιο εξάνθημα επιδεινώνεται ή υπάρχουν σπυράκια με υγρό που σπάνε και σχηματίζεται κρούστα, καλό είναι να μιλήσεις με τον παιδίατρό σου.
Πότε συνιστάται να πας το μωρό στο νοσοκομείο
Τα μικρά μωρά, κάτω των 3 μηνών, που εμφανίζουν πυρετό θα χρειαστούν ιατρική φροντίδα ή ίσως και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ανεξάρτητα από την ηλικία του μωρού μας όμως, επικοινωνείς αμέσως με τον παιδίατρο ή πηγαίνεις το μωρό στο νοσοκομείο, αν:
– Δυσκολεύεσαι να το ξυπνήσεις, ενώ είναι ξύπνιο δεν αντιδρά στα ερεθίσματα ή
παρατηρήσεις ότι δυσκολεύεται να εστιάσει τα μάτια του.
– Έχει βαθουλώσει το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού του.
– Δυσκολεύεται να αναπνεύσει και είναι σαν να βουλιάζει το στέρνο του όταν αναπνέει.
– Κάνει σπασμούς.
– Παρατηρήσεις κάποιο εξάνθημα στο δέρμα του.
– Κάνει και εμετούς, εκτός από τον πυρετό.
– Ο πυρετός είναι πάνω από τους 40,5°C.
Συνεργάστηκε η δρ Κωνσταντίνα Μάμαλη, δερματολόγος-αφροδισιολόγος και αν. επιστημονική διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.
Πηγή: shape
Ειδήσεις σήμερα
- Γιατί πρέπει να λέμε Χριστός Ετέχθη και όχι ένα σκέτο Χρόνια πολλά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- 26/12/2004- 20 Χρόνια από τον σεισμό 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε ένα από τα πιο φονικά τσουνάμι στην ιστορία της ανθρωπότητας (video)
- Η Γη της Ελιάς : Η τελευταία συνάντηση Κουράκου- Αριάδνης
- Grand Hotel : Ο Ρήγας σώζεται την τελευταία στιγμή από θαύμα
- Τα πιο αστεία Χριστουγεννιάτικα memes για το 2024