Close

Προσοχη: Τα συμπτώματα της γρίπης H1N1 – Τα μέτρα προστασίας

Προσοχη: Τα συμπτώματα της γρίπης H1N1 - Τα μέτρα προστασίας

Συνολικά 34 ανθρώπους αριθμεί πλέον ο κατάλογος με τα θύματα της γρίπης – Οι έξι από αυτούς κατέληξαν τις τελευταίες 72 ώρες – Δραματικές οι ελλείψεις σε ΜΕΘ – Οι ειδικοί έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους και στην καλοκαιρία ώστε να ανακοπεί το κύμα της γρίπης

Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχοντας δώσει «σκληρή» μάχη με τη γρίπη και τις επιπλοκές του. Πρόκειται για το πρώτο ανήλικο θύμα της επιδημίας της γρίπης στη χώρα μας εφέτος, με την ευχή και την ελπίδα όλων, ειδικών και μη, να είναι και το μοναδικό…

Συνολικά 34 ανθρώπους αριθμεί πλέον ο κατάλογος με τα θύματα της γρίπης. Οι έξι από αυτούς κατέληξαν τις τελευταίες 72 ώρες.

Οι περισσότεροι εκ των νεκρών είναι άτομα που συγκαταλέγονται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και –δυστυχώς- ανεμβολίαστοι. Τη θλιβερή «πρωτιά» στους θανάτους έχουν οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ακολουθούν οι καρδιοπαθείς και τέλος οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Η επέλαση της γρίπης Α(Η1Ν1) συνεχίζεται με ένταση, πλήττοντας κυρίως νέους και παιδιά. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 180 ασθενείς με γρίπη που έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, οι 15 είναι ανήλικοι, από μηνών έως 16 χρόνων. Οι ειδικοί έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους και στην καλοκαιρία ώστε να ανακοπεί το κύμα της γρίπης.

 

Το στέλεχος Η1Ν1 «είναι πιο επικίνδυνο και χρειάζεται προσοχή. Ο αριθμός των μέχρι στιγμής κρουσμάτων στη χώρα μας κινείται στα επίπεδα της πανδημίας του 2009, από τη στιγμή που είναι το ίδιο στέλεχος» τονίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, η γρήγορη θεραπεία των ατόμων υψηλού κινδύνου και ο αντιγριπικός εμβολιασμός ακόμα και τώρα, η άμεση επικοινωνία με θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν και -μετά τη συμβουλή του- η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν

υψηλό πυρετό,

πόνους των μυών και των αρθρώσεων,

πονοκέφαλο,

έντονη κόπωση,

καταρροή,

πονόλαιμο,

βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό,

όπως ναυτία,

εμετούς,

διάρροια,

ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να τη μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανήκουν τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (π.χ. άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια), έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα με δείκτη μάζας σώματος >40kg/m, παιδιά που παίρνουν μακροχρονίως ασπιρίνη (π.χ. νόσος kawasaki), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά