Close

Τα βρεφικά γάλατα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου

Τα βρεφικά γάλατα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MBBS MRCPCH DCH IBCLC 2013

Μια σημαντική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Pediatrics από ερευνητές του Πανεπιστημίου Keele του Staffordshire της Μεγάλης Βρετανίας, που θέτει την βιομηχανία υποκατάστατων μητρικού γάλακτος προ των ευθυνών της.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα από όλα τα βρεφικά γάλατα που κυκλοφορούν στη Βρετανία (10 έτοιμα πόσιμα και 20 βρεφικά γάλατα σε σκόνη) και διαπίστωσαν ότι κάποιες μάρκες περιείχαν ακόμα και περισσότερο από 100 φορές περισσότερο αλουμίνιο από ότι το μητρικό γάλα.

Κατά μέσο όρο όλα τα δείγματα υποκατάστατων μητρικού γάλακτος περιείχαν τουλάχιστον 2 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση από την μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση αλουμινίου στο πόσιμο νερό με βάση την νομοθεσία της Ευρωπαικής Ένωσης, ενώ 14 από τα δείγματα είχαν πολύ πάνω από το μέγιστο επίπεδο αλουμινίου που επιτρέπεται στο πόσιμο νερό. ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως η βρεφικές φόρμουλες – και οι τριάντα – βρέθηκαν να έχουν επιμολυνθεί με αλουμίνιο.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταδεικνύουν ότι, παρότι το UK Food Standards Agency και η European Food Safety Authority έχουν στο παρελθόν δηλώσει ότι η καθημερινή πρόσληψη στα βρέφη αλουμινίου από τις βρεφικές φόρμουλες δεν είναι πιθανό να υπερβαίνει το εβδομαδιαίο ανεκτό όριο που ορίζει η Food and Agriculture Organization/World Health Organization Expert Committee on Food Additives των Ηνωμένων Εθνών, αυτές οι τιμές έχουν προκύψει για τους ενήλικες και όχι για τα παιδιά και οι εκτιμήσεις τους δεν βασίζονταν σε μελέτες πάνω σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε κάποιο βαθμό η παρουσία αλουμινίου σε κάποια δείγματα μπορεί να αποδοθεί στην συσκευασία του προιόντος, αλλά θεωρούν ότι δεν είναι αυτή η μόνη πηγή της επιμόλυνσης. Υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου ανευρίσκονται ιδιαίτερα σε βρεφικά γάλατα που περιέχουν σόγια, αλλά και πάλι οι πηγές επιμόλυνσης είναι περισσότερες.

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν δημοσιεύσει το 2010 μια μικρότερη μελέτη με 15 δείγματα βρεφικών γαλάτων δείχνοντας και πάλι μη επιτρεπτές συγκεντρώσεις αλουμινίου. Ωστόσο, καμία αλλαγή στις πολιτικές των υπουργείων υγείας, καμία αλλαγή στην σύνθεση των βρεφικών γαλάτων διεθνώς, καμία αλλαγή νομοθεσίας και καμία αντιμετώπιση του ζητήματος γενικότερα δεν προέκυψε από την έρευνά τους. Με άλλα λόγια, παρά την τεκμηριωμένη ανησυχία των ερευνών 4 χρόνια πριν, δεν έχει ιδρώσει το αυτί ούτε των παρασκευαστών υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ούτε των νομοθετών για να επισπεύσουν αλλαγές που θα προστατεύσουν την υγεία των βρεφών μας.

Δείτε περισσότερα στο paidorama.gr