Ερώτηση για την ένταξη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για Παιδιά και Εφήβους και την αποζήμιωσή του από τον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μάρκου, προς τον Υπουργό Υγείας. Με την ερώτησή της η κυρία Μάρκου ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στην ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και στην αποζημίωσή του από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσει ότι κανένα παιδί δεν θα στερηθεί το εμβόλιο αυτό λόγω οικονομικής αδυναμίας της οικογένειάς του.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, πάνω από 80% των περιστατικών μηνιγγίτιδας στη χώρα μας οφείλεται στον τύπο Β, αφού ο τύπος C έχει υποχωρήσει δραματικά λόγω του υποχρεωτικού μαζικού εμβολιασμού. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών. Η μηνιγγίτιδα Β έχει ταχύτατη εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός 24 ωρών, το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 10% ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει να εμφανίζει κάποιου είδους μόνιμη αναπηρία (π.χ εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες).
Δείτε ακόμα: Trumenba: Το νέο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β – ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αγοράσετε
Συνολικά, την περίοδο 2016 – 2018, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 βρέφη και παιδιά, ηλικίας μέχρι 4 ετών, από μηνιγγίτιδα Β. Η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί νέα περιστατικά μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίπολη, Βέροια κ.α.. Φέτος, στη Σκύρο, η έναρξη της σχολικής χρονιάς καθυστέρησε για δύο ημέρες λόγω της εμφάνισης κρούσματος. Λόγω και της ευκολίας μετάδοσης μεταξύ των παιδιών, μοναδική αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.
Από το 2014, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ειδικά για τον τύπο Β, ενώ προσφάτως κυκλοφόρησε και δεύτερο, και ήδη έχει ενταχθεί στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού για παιδιά της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Λιθουανία και την Τσεχία.
Δείτε ακόμα: Είναι ασφαλές το εμβόλιο Bexsero για τα παιδιά;
Στην Ελλάδα, οι επιστημονικές οργανώσεις παιδιάτρων έχουν επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα παιδιά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη και να αποζημιώνεται από το κράτος. Το κόστος του εμβολίου (πάνω από 400 ευρώ για τις 4 απαραίτητες δόσεις) παραμένει απαγορευτικό για τις περισσότερες οικογένειες στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Υγείας αρνείται να εντάξει το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, παρά μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου. Χωρίς να αγνοείται το υψηλό κόστος της ένταξης, δεν είναι δυνατό να θεωρείται αποδεκτή η απώλεια πέντε μικρών παιδιών μέσα σε τρία χρόνια για λόγους ανάλυσης κόστους – οφέλους. Ούτε είναι κοινωνικά δίκαιο να μένουν απροστάτευτα τα παιδιά επειδή οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν ιδιωτικά το κόστος εμβολιασμού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται τη δημόσια και καθολική δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκου τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και στην αποζημίωσή του από τον ΕΟΠΥΥ;
2) Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσετε ότι κανένα παιδί δεν θα στερηθεί το εμβόλιο αυτό λόγω οικονομικής αδυναμίας της οικογένειάς του;
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
Το διαβάσαμε στο: infokids