Close

Θέλω να ξαναδώ το παιδί μου να παίζει χωρίς τον φόβο του κορονοϊού

θέλω_να_ξαναδώ_το_παιδί_να_παίζει_με_τους_φίλους_του_χωρίς_τον_φόβο_του_κορονοϊού_

Η καραντίνα φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και όλοι ανυπομονούμε γι’ αυτό. Δεν θέλουμε όμως μία μερική λήξη της καραντίνας. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα πρωί τα παράθυρα του σπιτιού και να έχουν γίνει όλα όπως ήταν παλιά.

Χωρίς μάσκες, χωρίς αντισηπτικά, χωρίς τον φόβο ενός ιού που έχει κλείσει την ανθρωπότητα στα σπίτια της από πέρσι. Θέλουμε να ξαναδούμε τα παιδιά μας να παίζουν στις παιδικές χαρές. Να πηγαίνουν σχολείο και να βλέπουν τους φίλους τους.

Να μπορούν να αγκαλιάζουν τους φίλους και τους δασκάλους τους, χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να μεταδώσουν κάτι ή να κολλήσουν κάτι άλλο. Θέλουμε να σταματήσουν οι τηλεκπαιδεύσεις. Να γυρίσουν οι γονείς και τα παιδιά πίσω στην παλιά τους, γλυκιά καθημερινότητα.

Δείτε ακόμα Κορονοϊός: Τα παιδιά ξεκίνησαν να εμφανίζουν ψυχοσωματικά – Παιδίατρος καταγγέλλει

Η Βανέσσα Αδαμοπούλου έγραψε στο lemonroads.com ένα υπέροχο κείμενο σχετικά με τις σκέψεις που όλοι οι γονείς κάνουμε, αλλά φοβόμαστε να ξεστομίσουμε. Θέλουμε να ξαναδούμε τα παιδιά μας να παίζουν ελεύθερα στις παιδικές χαρές, χωρίς τον φόβο του κορονοϊού. Διαβάστε παρακάτω το κείμενο: 

γονείς ‘πολιορκημένοι’

Βαδίζουμε, αγάλι – αγάλι, κοντά δυο μήνες κλεισμένοι στα σπίτια μας. Κάποιοι ολομόναχοι, κάποιοι με οικογένειες, στον καθένα αναλογούν τα δικά του. Εμείς, λοιπόν, οι γονείς, κοντά δυο μήνες τώρα, κρατάμε τα παιδιά μας πεισματικά στο σπίτι, δίχως φίλους, δίχως παιχνίδι στον ήλιο, δίχως δικαιολογίες. Τα παιδιά μας γνωρίζουν την αλήθεια.

Κι ίσως τρομάζουν, ίσως γελούν, ίσως αναμένουν. Εμάς τους μεγάλους να τους δείξουμε, να τους καθοδηγήσουμε, τάχα πως εμείς γνωρίζουμε παραπάνω.

Κι, αλήθεια, πώς να τους πούμε ότι δεν έχουμε ιδέα πώς θα κυλήσει η ζωή μας, η ζωή τους, από δω και στο εξής, πώς να ομολογήσουμε ότι, παρ΄όλο που είμαστε μεγάλοι, φοβόμαστε κι εμείς, σαν μικρά παιδιά, για αυτό που ξημερώνει.

Δείτε ακόμα Τι είναι το strangers anxiety στα μωρά και πόσο τα επηρεάζει η καραντίνα

Μα ακόμα κι έτσι, παλεύουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά, δραστήρια, ενεργοποιημένα. Να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη ζωή, σε ένα καλύτερο αύριο. Να μη λιποτακτήσουν, να μην επηρεαστούν, να μην τα κυριεύσει ένα άγχος απροσδιόριστο, ένας μόνιμος τρόμος, που θα’ γράψει μέσα τους, οριστικά κι αμετάκλητα.

Και παλεύουμε, κυρίως, να τα πείσουμε να μη φοβηθούν, το άγγιγμα, τους ανθρώπους, την επαφή, όταν όλο αυτό θα ‘χει πια τελειώσει. Κι έπειτα, διχασμένοι, τους ζητάμε, σχεδόν εμμονικά, να πλένουν τα χέρια τους, να μην τα βάζουν στο στόμα, να μην ακουμπούν, τοίχους, επιφάνειες, δένδρα, να μην ακουμπούν τίποτα, αν είναι εφικτό να αιωρούνται.

Κι ύστερα πρέπει να τα ξαναπείσουμε ότι η ζωή είναι ωραία, όλα καλώς καμωμένα, να τους εμφυσήσουμε να ζήσουν γενναία και προπάντων ελεύθερα. Και ξέρουμε καλά πως τα λόγια μας βρίσκονται αντιμέτωπα με τις πράξεις μας, που, για την ώρα, είναι καταπιεστικές, υποχόνδριες, παράλογες.

Δείτε ακόμα Τα παιδιά της καραντίνας και η χαμένη τους παιδικότητα

Ακούω καθημερινά τον εαυτό μου να ξεστομίζει λόγια εξωφρενικά, αλλόκοτα, “Ιάσονα, μην πλησιάζεις τις σακούλες του σούπερ μάρκετ! Να τις απολυμάνω πρώτα”.

Και βλέπω έναν Ιάσονα διστακτικό, μαζεμένο, να γυροφέρνει πάνω απ’ τις πλαστικές σακούλες σαν μελισσάκι, να αναμένει στωικά ν’ απολυμανθει το χρυσόχαρτο απ’ τη σοκοφρέτα, με μάτια που πεταρίζουν.

Κι έπειτα, γυρίζοντας από μια σύντομη βόλτα, ζητώ επιτακτικά να ξεντυθεί, απ’ την εξώπορτα κιόλας, να μην αγγίξει σπιθαμή, να μην αγγίξει το γάτο, το πάτωμα, το τραπέζι, να σαπουνίσει γερά τα χέρια του κι έπειτα να επιστρέψει στην ‘κανονική’ του ζωή.

Δείτε ακόμα Πως επηρεάζει η καραντίνα το σώμα των παιδιών – Τρόποι αντιμετώπισης

Κι αυτή, η ‘κανονική’ πια ζωή, είναι παιχνίδι με τους φίλους μέσα από βιντεοκλήσεις, μέσα από tablet και κινητά, κι ο Ιάσονας τρέχει να αναποδογυρίσει όλες τις κούτες με τα παιχνίδια του μπροστά στην οθόνη, “έλα να παίξουμε”, λέει στο φιλαράκι κι αρχίζει να μοστράρει φορτηγά και ξίφη, κι ύστερα βάζει τη στολή του spiderman και βολοδέρνει σ’ όλο το δωμάτιο κι ο φίλος ακολουθεί παρέα, πίσω από τη δική του οθόνη.

Δίχως επαφή ανθρώπινη, δίχως μύξες και αγκαλιές. Κι έπειτα η βόλτα, ο “προαυλισμός”, γύρω από τα τετράγωνα του σπιτιού κι όταν δούμε κόσμο μπόλικο το βάζουμε στα πόδια. “Μην αγγίζεις το ασενσέρ, μην ακουμπάς το χερούλι της εξώπορτας, μη ζεις, μην αναπνέεις.”

Κι έχουμε όλοι οι γονείς παιδιά, που τριγυρίζουν μέσα στο σπίτι, εικοσιτετράωρα ολόκληρα, και ζητούν από εμάς να είμαστε παρόντες, διαθέσιμοι, πρωτότυποι και χαμογελαστοί. Και το πράττουμε. Και γεμίζουμε τις ώρες τους παιχνίδια, κι άλλα παιχνίδια, δραστηριότητες στο μπαλκόνι, στο σαλόνι, στην κρεβατοκάμαρα.

Δείτε ακόμα Μετά την καραντίνα: Γονείς δώστε περισσότερη προσοχή στο πόσο παίζουν τα παιδιά όχι στα μαθήματα

Και έρχονται πολλές στιγμές που δεν έχουμε κουράγια για άλλα παιχνίδια, ούτε διάθεση, ούτε άλλα χαμόγελα κι ούτε εναλλακτική. Και πρέπει να φανούμε δυνατοί κι οργανωμένοι, ακόμα κι αν το μοναδικό πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να κλειδωθούμε μέσα στο μπάνιο και να κλάψουμε.

Και θα το κάνουμε. Και θα κάνουμε κι άλλα πολλά. Θα χάσουμε την ψυχραιμία μας, θα βάλουμε τις φωνές, θα ευχηθούμε να μπορούσαμε να τους πούμε να φάνε ολόκληρη τη σακούλα με τα μπισκότα, που τόσο επιτακτικά ζητάνε, ή να δουν ένα σκασμό επεισόδια απ’ τ’ αγαπημένα τους παιδικά.

Κι ύστερα, ξέρουμε, ως ενήλικες, πως όλο αυτό είναι για το καλό μας. Κι όταν ο μικρός ρωτά πότε θα φύγει το μικρόβιο, του απαντώ πως οι επιστήμονες είναι κλεισμένοι στα εργαστήρια και ψάχνουν το μαγικό φίλτρο.

Δείτε ακόμα Καραντίνα : Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα παιδιά

“Και θα το βρουν;” με ρωτά τότε με μάτια ανοιγμένα σαν βερίκοκα από την αγωνία, “να’ σαι σίγουρος πως θα το βρουν”, του απαντώ γλυκά και μειλίχια. Ακόμα κι αν δε ξέρω το πότε και το πώς.

Μα κείνο που σίγουρα ξέρω, είναι πόσο λαχταρώ να τον ξαναδώ να κυλιστεί με φίλους σε ένα γρασίδι, να παίξει, να ρημάξει τα πόδια και τα γόνατα, κι ύστερα να ‘ρθει στην κουζίνα, με χέρια ζεστά ακόμα απ’ το παιχνίδι, ν’ αρπάξει μια τηγανητή πατάτα απ’ την πιατέλα.

Κι ορκίζομαι πως δε θα του ζητήσω να πλύνει τα χέρια, μονάχα θα του κλείσω συνωμοτικά το μάτι!

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: psychologynow.gr