Ο Κοκκύτης πρόκειται για μία αρκετά συχνή παιδική ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά κάθε χρόνο. Φέτος τα ποσοστά άρρωστων παιδιών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα, καθώς και τρόπους να τα προφυλάξετε
Τι προκαλεί τον κοκκύτη;
Ο κοκκύτης πρόκειται για έναν μικροοργανισμό που κατά κύριο λόγο προσβάλει παιδιά. Εισχωρεί στον οργανισμό μέσω της μύτης και του στόματος, ενώ έχει την δυνατότητα να κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Τα παιδιά ως επί το πλείστον, μπορούν να νοσήσουν όταν έρθουν σε επαφή με άρρωστο, ο οποίος μέσω των σταγονιδίων, μεταφέρει το βακτήριο.
Photo via: euroclinic.gr
Συμπτώματα
Τα πρώτα συμπτώματα συχνά δεν είναι ανησυχητικά, αφού δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί περνά ένα απλό κρυολόγημα. Παρουσιάζει δηλαδή, βήχα, καταρροή και πολύ ελαφρύ πυρετό. Η διαφορά με το απλό κρυολόγημα, είναι πως τα συγκεκριμένα συμπτώματα διαρκούν 1-2 εβδομάδες και στην συνέχεια ο βήχας αρχίζει να γίνεται πιο συχνός και πιο έντονος
Με το πέρασμα των ημερών, ο βήχας αρχίζει να γίνεται παροξυσμικός. Ο παροξυσμικός βήχας έχει το χαρακτηριστικό της απότομης εισπνοής αέρα που ακολουθείται με 5-10 προσπάθειες για βήχα. Αυτές οι απανωτές προσπάθειες για βήχα διακόπτονται με απότομη εισπνοή κατά την οποία ακούγεται και ένας χαρακτηριστικός θόρυβος
Photo via: healthreport.gr
Το παιδί που έχει νοσήσει από βήχα, θα παρουσιάζει συνεχή παροξυσμικά επεισόδια βήχα, μέχρι να καταφέρει να αποβάλλει κάποιο κομμάτι βλέννας. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, έπειτα από τα συγκεκριμένα επεισόδια, να ακολουθείται εμετός, λόγω των παρατεταμένων προσπαθειών. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από 2-4 εβδομάδες. Από το σημείο αυτό και έπειτα, το παιδί θα αρχίσει σταδιακά να
Άφθες σε παιδιά: Τα επικίνδυνα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς-Πως θα φύγουν οριστικά
Ο κοκκύτης , σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:
• Πνευμονία, είναι η συχνότερη επιπλοκή και μπορεί να οφείλεται στον ίδιο μικροοργανισμό που προκάλεσε τον κοκκύτη ή σε ένα καινούριο μικροοργανισμό.
• Εμφάνιση σπασμών.
• Αιμορραγίες από την μύτη ή ακόμη και αιμορραγίες στον ίδιο τον εγκέφαλο.
Photo via: iatropedia.gr
Είναι πολύ συχνό επίσης το ενδεχόμενο, τα παιδιά να δαγκώσουν την γλώσσα τους κατά τον παροξυσμικό βήχα. Για τον λόγο αυτό, χρήζει συνεχούς παρακολούθησης από τους γονείς.
Χρόνος επώασης
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον μικροοργανισμό είναι συνήθως 7-14 μέρες .
Σύνδρομο ¨Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων¨: Η σπάνια πάθηση που προσβάλει παιδιά και τα συμπτώματα της
Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί;
Ο άρρωστος δεν μεταδίδει τον μικροοργανισμό όταν περνά τα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά όταν αρχίσει ο παροξυσμικός βήχας μέχρι και 3 εβδομάδες μετά. Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος της γρήγορης και εύκολης μετάδοσης του. Έχει παρατηρηθεί πως άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 80-100% να μολυνθούν.
Photo via: mothersblog.gr
Πόσο διαρκεί η αρρώστια;
Ο κοκκύτης, πρόκειται για μία βραχύχρονη ασθένεια, αφού κατα μέσο όρο, διαρκεί δύο μήνες. Η μεγάλη ταλαιπωρία του παιδιού, βέβαια, διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες με έναν μήνα.
Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από τον κοκκύτη;
Υπάρχει τρόπος να προφυλάξετε τα παιδιά σας από τον κοκκύτη, αφού από την ηλικία των 2 κιόλας μηνών, έχετε την ευκαιρία να του κάνετε το ειδικό εμβόλιο για κοκκύτη. Σήμερα κυκλοφορεί το λεγόμενο ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη, το οποίο είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ελάχιστες επιπλοκές.
Θανατηφόρα «ασθένεια Χ» ταυτοποιήθηκε : Ιδιαίτερη προσοχή σε γυναίκες και παιδιά
Υπάρχει θεραπεία;
Μεγάλο ποσοστό των παιδιών που νοσούν από κοκκύτη, χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο, τα παιδιά αυτά, ασφαλώς, απομονώνονται από τους υπόλοιπους ασθενείς, αφού ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τεράστιος
Photo via: in.gr
Στο παιδί χορηγείται συγκεκριμένο αντιβιοτικό, το οποίο, δυστυχώς ,δεν ανακουφίζει τόσο το ίδιο το παιδί, όσο περιορίζει τον κίνδυνο επέκτασης του μικροοργανισμού στους άλλους ανθρώπους. Ο γιατρός , ακόμη, μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει στο παιδί σας κάποιο φάρμακο με nebulizer ή να δώσει οδηγίες να αναρροφούνται τα πηκτά φλέγματα από το παιδί σας.
Όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, τα αντιβηχικά φάρμακα δεν είναι σε θέση να καταπραΰνουν το βήχα και γι’ αυτόν τον λόγο, δεν χρησιμοποιούνται. Στο στάδιο του παροξυσμικού βήχα, καθώς το παιδί μπορεί να παρουσιάσει αρκετούς εμετούς, οφείλετε να το ταϊζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μικρά και ελαφριά γεύματα. Ασφαλώς, η επαρκής ενυδάτωση του παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό προτιμάτε τους χυμούς και γενικά τα υγρά.
Photo via: tlife.gr
Η συνεχής παρακολούθηση για πιθανές επιπλοκές είναι υψίστης σημασίας, αφού σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει ακόμη πιο βαριά συμπτώματα, είναι αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση τους. Αν το παιδί, πάλι, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο είναι δουλειά του γιατρού. Αν όμως είστε στο σπίτι πρέπει να σας εξηγήσει ο γιατρός τι πρέπει να προσέξετε.
Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο σας αν το παιδί παρουσιάσει:
• Αλλαγή στον τρόπο που αναπνέει.
• Κάνει ψηλό πυρετό.
• Παρουσιάσει σπασμούς.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Τετραήμερο Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και πότε κηρύσσεται – Τι θα γίνει με τα σχολεία και Δημόσιες Υπηρεσίες
- Ανακαλούνται πασίγνωστα πατατάκια
- Παραμονή Θεοφανίων: Σήμερα τα μεσάνυχτα ανοίγουν οι ουρανοί – Κάνε ευχή σου την ώρα που όλα ακούγονται
- Η Γη της Ελιάς : Ο Ισίδωρος γυρνά για να προστατέψει τη μικρή Αγγελική
- Οι Διαπλεκόμενοι -Δάφνη Κοιμήσου : Η Επική εκπομπή που σατίριζε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη