Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι αυτό που λέμε στα παιδιά μας – ακόμη και το μικρότερο έχει μεγάλο αντίκτυπο σε αυτά .Οι λέξεις είναι πολύ ισχυρές από μόνες τους άλλωστε, και μπορούν να δημιουργήσουν ή να γκρεμίσουν, μπορεί να είναι ευλογία ή κατάρα, και είναι ικανές να δημιουργήσουν και χάος. Αλλά υπάρχουν και φράσεις που τις λέμε καθημερινά σαν γονείς και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά και δεν το συνειδητοποιούμε. Πάμε στοίχημα οτι τις λέτε και εσείς αυτές;;
Πάρτε λοιπόν μια γεύση από τις ακίνδυνες αυτές φράσεις:
‘‘Μμμ… Χμ….” ή αλλιώς το ”εε ναι ναι…”’
Αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι οτι δεν έχει σημασία τι θα πείτε, αλλά τι ακούγεται -καθώς οι ήχοι είναι αυτοί που δείχνουν ότι 1) ακούμε, 2) οτι κάτι μας ενδιαφέρει, και 3) οτι συμφωνούμε. Η ειρωνεία είναι ότι τις περισσότερες φορές όταν λέμε αυτά τα πράγματα, δεν κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω.
Αλλά ο λόγος που συνεχίζουμε να το κάνουμε είναι γιατί βλέπουμε οτι πιάνει και τα παιδιά μας μετά από λίγο σταματάνε να μας ενοχλούν χωρίς να τους πούμε” Έλα, φύγε τώρα, δεν με βλέπεις οτι κάνω κάτι άλλο;”.Έτσι αν τους πούμε κάτι τέτοιο μετά θα αισθανόμαστε πολύ χάλια και το παιδί μας θα έχει πληγωθεί και θα αισθάνεται ασήμαντο, έτσι αρκούμαστε στο ένα χμμμ ,, ε ναιι…. και κάπως έτσι τελειώνει η συζήτηση για εμάς. Δείτε ας πούμε ένα παράδειγμα τέτοιας συζήτησης.
Δείτε ακόμη:Διδάξτε στα παιδιά σας την ευτυχία και όχι την τελειομανία
”Εγω”: Σκέφτομαι τόσα πολλά έχω να κάνω τόσες δουλειές, έχω να πληρώσω τη ΔΕΗ, το νερό, το φροντιστήριο της μικρης, να πάω σούπερμαρκετ. και γενικά κάπως έτσι περνάει η μέρα έχοντας τόσες πολλές σκέψεις.
”Το παιδί μου”: Μαμά σήμερα στο σχολείο ο Αντρέας , ο αδερφός της Νίκης που η μαμά του είναι αυτή η καλή κυρία που με πας και παίζουμε στο σπίτι της, μου έδειχνε τις καινούργιες κάρτες με πόκεμον που του πήρε η μαμά για τα γενέθλια του. Δε μπορείς να φανταστείς τι σπάνια ποκεμον είχε.Είχε το πίκατσου μαμά θέλωωωωωω και γωωωωω!! Μαμά η μαμά του ,του είχε πάρει και μια τέλεια μπλούζα με το πίκατσου… Μαμά θα πάμε να μου πάρεις και εμένα αν είμαι καλό παιδί και ήσυχο και αλήθεια θα κάνω οτι μου πείς αρκεί να το πάρουμε!!
”Εγω”: Μμμμ… Χμμμ…
”Το παιδί μου”: Ευχαριστώ μανούλα!!! είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου…
Δείτε ακόμη:Εμείς αποφασίζουμε τι παιδιά θα μεγαλώσουμε.
Όλο αυτό κάποιες στιγμές δείχνει να λειτουργεί καθώς είμαστε και οι δύο ευχαριστημένοι και το παιδί μου έχει ακουστεί και εγώ κάνω άλλα πράγματα εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο στην ουσία από όλη την συζήτηση έχω ακούσει κάτι λέξεις πεταμένες από εδώ και εκεί, κάτι για πόκεμον, ο Αντρέας και κάτι άλλα;;;
Οπότε την επόμενη φορά που θα έρθει το παιδί σου κοίταξε να ακούσεις πραγματικά τι σου λέει και μην αρκεστείς σε ένα χμμμ ,μμμ αλλά δείξε του οτι το ακούς και κάνε του και ουσιαστικές ερωτήσεις. Ρώτησε το παιδί σου πώς ήταν ή μερα του;; πώς πέρασε στο σχολείο;;. Αλλά γνωρίζω πολύ καλά οτι τα παιδιά έχουν πολύ ενέργεια και τους αρέσει πολύ να μιλάνε και τις περισσότερες φορές μιλάνε τις πιο ακατάλληλες στιγμές, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, όταν κάνουμε μια δουλειά ή γενικότερα όταν προσπαθούμε να σκεφτούμε κάτι σημαντικό. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να τους δίνουμε σημασία και όχι απλά να τους απαντάμε με ένα χμμ μμμμ…
Επίσης, ενώ πολλές φορές αυτό το χμμ φαίνεται αποτελεσματικός τρόπος απάντησης πολλές φορές μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από οτι θα θέλαμε και να είναι πιο επικίνδυνο από οτι μπορούσαμε να φανταστούμε. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις αντί ας πούμε να πάτε βόλτα για να πάρετε κάρτες πόκεμον μπορεί να καταλήξετε κάπως έτσι:
” Μαμά , θυμάσαι τον Γιώργο, όχι αυτόν που δεν μπορεί να πει καλά το ”ρρ”’ τον άλλο φίλο μου το Γιώργο που είχα πάει εχτές σπίτι του και παίζαμε. Μαμά εχτές που παίζαμε στην αυλή του , βρήκαμε μια γάτα που ήταν πολύ αδύνατη τα μάτια ήταν περίεργα και της έπεφτε και το τρίχωμα. Επειδή αυτός έχει σκύλο, η μαμά του, του είπε οτι δεν μπορεί να την κρατήσει σπίτι του, αλλά εμείς θέλουμε να την κρατήσουμε να τη φροντίσουμε να γίνει δυνατή, μπορώ να την κρατήσω μαμά στο σπίτι που εμείς έχουμε χώρο;;; και να της πάρουμε και ένα σπιτάκι;;;
Δείτε ακόμη:Τι δουλείες μπορεί να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι και από ποια ηλικία
Σε αυτή τη περίπτωση ένα χμμμ, μμ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό!
Για αυτό όσο μπορείτε προσέξτε τα λόγια σας. Δεν είναι όλες τις φορές τόσο αποτελεσματικές αυτές οι φράσεις όσο πιστεύετε οτι θα ήταν. Δώστε περισσότερη προσοχή στα παιδιά σας και έτσι και εσείς θα ακούτε τι λένε αλλά και αυτά θα είναι περισσότερο ευτυχισμένα, βλέποντας οτι συμμετέχετε.
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Βιδάλη : Η σπαρακτική ανάρτηση για τον γιό της και το συγνώμη
- Πέθανε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος
- Το ψυχολογικό τεστ που θα σας φανερώσει αν κουβαλάτε κάποιο κρυμμένο τραύμα βαθιά στο υποσυνείδητο σας
- Καλοριφέρ : Κόλπο μηχανικού για να ζεστάνετε πιο γρήγορα και ανέξοδα το σπίτι
- Η Γη της Eλιάς : Η Άννα γεννάει στα χωράφια με βοηθό τον Μιλτιάδη