Το παιδί είναι και αυτό άνθρωπος και είναι λογικό μέσα στην μέρα ή μέσα στην εβδομάδα να θυμώνει. Είτε ο θυμός του είναι δικαιολογημένος είτε όχι, σίγουρα όταν έχεις ένα παιδί μπροστά να ουρλιάζει, δεν ξέρεις πως να το διαχειριστείς.
Οι περισσότεροι γονείς από άμυνα ή αντανακλαστικά δείχνουν ακόμη πιο θυμωμένοι από το παιδί, έτσι ώστε να του επιβληθούν. Παρόλα αυτά, το παιδί τις περισσότερες φορές μέσα από αυτές τις τακτικές είτε νευριάζει περισσότερο και η ένταση αυξάνεται, είτε απλά φοβάται. Δεν είναι λοιπόν ένας σωστός τρόπος να διδάξεις τον αυτοέλεγχο στα παιδιά.
Ένα θυμωμένο παιδί, μπορεί να είναι ένα σιωπηλό παιδί, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται. Απλά το βάζεις κάτω από το χαλί. Το να νευριάζεις περισσότερο από το παιδί όταν αυτό είναι θυμωμένο είναι ένα λάθος. Υπάρχουν όμως κι άλλα πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν, όταν το παιδί τους θυμώνει. Διαβάστε παρακάτω:
Μην στέκεστε μπροστά από το παιδί
Σας έχω συμβουλεύσει πολλές φορές στο παρελθόν, όταν θέλετε να επιβληθείτε σε ένα παιδί, να σταθείτε μπροστά του, να χαμηλώσετε στο ύψος του και με ήρεμη φωνή να του πείτε το λάθος του. Αυτή όμως δεν είναι μία αποτελεσματική τακτική και όταν το παιδί θυμώνει.
Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και το παιδί, όταν έχει νεύρα έχει ανάγκη να μείνει μόνο του και να ξεσπάσει. Σαν γονιός λοιπόν, εφόσον το παιδί βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον, αφήστε το μόνο του να ξεσπάσει τα νεύρα του. Αφού ηρεμήσει, τότε του μιλάτε και του επισυνάπτετε τα λάθη του.
Μην νευριάζετε ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει ένα θυμωμένο παιδί
Το ανέφερα και στον πρόλογο. Μπορεί τα νεύρα να σας βγαίνουν αντανακλαστικά όμως σαν γονιός πρέπει όταν το παιδί νευριάζει να παίξετε τον ρόλο του πυροσβεστήρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην ξεσπάσετε στο παιδί με ακόμη περισσότερα νεύρα.
Τα νεύρα δημιουργούν είτε ένα φοβισμένο είτε ένα ακόμη πιο νευριασμένο παιδί. Σίγουρα δεν θέλουμε το παιδί μας να μας φοβάται αλλά να μας σέβεται. Κι εμάς και τους κανόνες του σπιτιού. Επίσης, όταν βλέπει πως η μαμά ή ο μπαμπάς στα νεύρα του, ξεσπούν με ακόμη περισσότερα νεύρα, μαθαίνει πως τα νεύρα είναι ο τρόπος να λύνεις τα προβλήματα.
Εμείς δεν θέλουμε το παιδί να πιστέψει ότι με τα νεύρα του μπορεί να επιβληθεί στους άλλους. Θέλουμε να κάνουμε το παιδί να καταλάβει, ότι τα νεύρα δεν βοηθούν πουθενά και ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να περάσεις το μήνυμά σου. Το να νευριάζετε περισσότερο, κάνει τα παιδιά ακόμη πιο νευρικά με λίγα λόγια.
Μην βγάζετε συμπεράσματα για το παιδί
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που όταν το παιδί τους νευριάσει, βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. “Έχει νεύρα επειδή το έχω κακομάθει” , “έχει νεύρα επειδή οι γιαγιάδες το έχουν κακομάθει”, “έχει νεύρα επειδή ξύπνησε στραβά”.
Αυτό δεν είναι μία σωστή αντιμετώπιση. Φυσικά μπορεί όλα αυτά που λέτε ή σκέφτεστε να ισχύουν. Όμως μπορεί και όχι. Το ότι είναι παιδί δεν σημαίνει ότι έχει πάντα άδικο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα παιδιά με το δίκιο τους νευριάζουν μπροστά σε μία κατάσταση.
Αν λοιπόν δεν γνωρίζετε τον λόγο που το παιδί σας έχει νεύρα, αφήστε το μόνο του σε ασφαλή μέρος να ξεσπάσει. Όταν ξεσπάσει και ηρεμήσει, πλησιάστε το και με καμία διάθεση επίπληξης, ρωτήστε το τι είναι αυτό που τον έκανε να ξεσπάσει έτσι. Πείτε του ότι είναι καλό να ανοίγεται κι εσείς θα προσπαθήσετε να βρείτε μία λύση στο πρόβλημα.
Δείτε ακόμα 10 τρόποι για να ηρεμήσετε το θυμωμένο παιδί
Αφού μιλήσετε, αναλύσετε τα συναισθήματά του, του πείτε που είναι σωστός ο τρόπος σκέψης του και που είναι λάθος, στο τέλος αφιερώστε λίγο χρόνο, λέγοντάς του, ότι τα νεύρα δεν βοηθούν.
Πείτε του πως όταν έχει ένα πρόβλημα, η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι πάντα εκεί να το ακούσουν και να το βοηθήσουν, αρκεί αυτό το πρόβλημα να το διατυπώνει με ήρεμο τρόπο.
Μην προσπαθήσετε να του μιλήσετε λογικά ενώ είναι θυμωμένο
Αν έχετε διαβάσει αρκετά βιβλία και άρθρα για την παιδαγωγική, τότε σίγουρα προσπαθείτε πάντα να είστε ήρεμοι σε περιόδους κρίσεις με το παιδί. Παρόλα αυτά η ηρεμία έχει και αυτή τον σωστό τόπο και χρόνο. Όταν ένα παιδί ουρλιάζει και κλαίει, δεν μπορείτε να το πλησιάσετε ήρεμα.
Δεν πρόκειται να σας ακούσει, δεν θα δώσει βάση τα λεγόμενά σας και πολύ πιθανό είναι να ξεσπάσει ακόμη πιο άσχημα και μόνο που το πλησιάσατε. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση, το αφήνετε μόνο του να ξεσπάσει και στην συνέχεια τον πλησιάζετε με ηρεμία.
Μην επιβάλλεται συνέπειες των πράξεων την στιγμή που το παιδί έχει νεύρα
Αν ο θυμός του είναι αδικαιολόγητος ή αν πάνω στον θυμό του σπάσει ή χαλάσει κάτι μέσα στο σπίτι, σίγουρα πρέπει να του επιβάλλεται συνέπεια της πράξης του. Παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να του επιβάλλεται οποιαδήποτε συνέπεια, την στιγμή που το παιδί είναι θυμωμένο.
Θα το νευριάσει ακόμη περισσότερο και θα νιώσει πως δεν το καταλαβαίνετε. Αφήστε το να ηρεμήσει, μιλήστε μαζί του για το πρόβλημα που το έκανε να νευριάσει και στην συνέχεια, εξηγήστε του ότι αυτό που έκανε δεν είναι σωστό και επιβάλλεται και μία συνέπεια.
Όμως πρέπει να δείξετε προσοχή σε μερικά πράγματα. Καταρχάς για εμένα δεν είναι σωστό να επιβάλλεται μία συνέπεια, αν το παιδί δεν είναι γενικά νευρικό και μία μέρα έτυχε να ξεσπάσει σε αδικαιολόγητα νεύρα χωρίς λόγο. Παρακολουθήστε τις διαθέσεις του κι αν επαναληφθεί, τότε επιβάλλεται και μία συνέπεια.
Δείτε ακόμα Παιδιά και όρια: Γιατί τα όρια είναι τόσο σημαντικά στην εξέλιξη των παιδιών
Επίσης, αν τα νεύρα του παιδιού είναι αδικαιολόγητα, όταν καθίσετε και μιλήσετε μαζί θα πρέπει να του πείτε πριν του επιβάλλεται οποιαδήποτε συνέπεια, ότι δεν είναι σωστό να έχει τόσα νεύρα χωρίς λόγο. Ότι τα νευρά τρομάζουν τους ανθρώπους και ότι σίγουρα δεν είναι σωστός τρόπος να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.
Χτίστε μία σχέση εμπιστοσύνης
Πολλές φορές τα παιδιά αντιδρούν νευρικά γιατί δεν ξέρουν πως αλλιώς να περιγράψουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, πριν νευριάσει ένα παιδί να του έχετε ήδη δείξει μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σας, ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να αντιδρά μπροστά σε κάτι αρνητικό.
Επίσης, πρέπει κάθε φορά που το παιδί έχει ένα ξέσπασμα να το ακούτε με προσοχή, να του λέτε ότι το καταλαβαίνετε, να προσπαθείτε να μπείτε στα παπούτσια του κι αν ένα παιδί σας πει κάτι εμπιστευτικά πρέπει να σεβαστείτε το μυστικό του.
Έτσι την επόμενη φορά που κάτι άσχημο θα συμβεί στο σχολείο, όταν γυρίσει στο σπίτι θα έρθει και θα μιλήσει σε εσάς. Δε θα ξεκινήσει να σπάει πράγματα και να ουρλιάζει, θεωρώντας ότι το να μιλάς στην μαμά και στον μπαμπά, δεν έχει αποτέλεσμα.
Μην ξεχνάτε τον στόχο σας
Κάθε γονιός έχει μερικούς στόχους σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιού του. Έτσι, μην ξεχνάτε ότι θέλετε να χτίσετε μία προσωπικότητα στο παιδί, που θα έχει μάθει να λύνει τα προβλήματά του με ηρεμία, να έχει ενσυναίσθηση, να μπορεί να εξωτερικεύσει τα αρνητικά του συναισθήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αν τα έχετε αυτά στο μυαλό σας, θα σας είναι πιο εύκολο στο επόμενο ξέσπασμα του παιδιού, να τηρήσετε τις συμβουλές μας και να μην ξεκινήσετε απλά να φωνάζετε κι εσείς και να εξαπολύετε απειλές και τιμωρίες.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου -Έφτασε η ώρα για απαντήσεις
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο