Ήρθε το καλοκαίρι και τα παιδάκια μας είναι καιρός να παίξουν και χαρούν αφού αρκετά περάσανε τον χειμώνα αλλά πάντα με προσοχή . Γιαυτό λοιπόν και στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι μπορείς να κάνεις αν το παιδί πάθει στραμπούληγμα ή διάστρεμμα σε χέρι ή πόδι.
Τα παιδιά πολλές φορές μέσα στην μέρα τρέχουν, παίζουν, χοροπηδούν. Φυσικά εμείς τα προειδοποιούμε να προσέχουν για να μην χτυπήσουν, όμως δεν μπορείς να έχεις το μυαλό σου συνεχώς εκεί και φυσικά τα παιδιά δεν σε ακούν πάντα, μέχρι που παθαίνουν και μαθαίνουν.
Η αλήθεια είναι πως αν δεν πέσει δε θα μάθει και να σηκώνεται, όμως σίγουρα την στιγμή που το παιδί έρχεται κλαίγοντας προς την μεριά σου, δεν το σκέφτεσαι αυτό. Σαν παιδί λοιπόν μπορεί πάνω στο παιχνίδι να πάθει στραμπούληγμα ή διάστρεμμα σε χέρι ή πόδι.
Δείτε ακόμα Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λιποθυμήσει & οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε
Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα σας αναλύσουμε τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας πάθει στραμπούληγμα ή διάστρεμμα σε χέρι ή πόδι. Φυσικά και πρέπει εκτός από το να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, να επικοινωνήσετε αμέσως και με τον γιατρό του παιδιού ή με τα έκτακτα κάποιου νοσοκομείου. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι το στραμπούληγμα και τι είναι το διάστρεμμα
Για να μπορέσεις να διαγνώσεις μία κατάσταση και να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζεις πληροφορίες σχετικά με αυτήν την κατάσταση. Έτσι πρέπει να ξέρεις ότι το στραμπούληγμα είναι τραυματισμός στους μυς ή στους τένοντες.
Οι τένοντες συγκεκριμένα είναι εκείνοι οι ιστοί που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Αυτό προκαλείται λοιπόν ύστερα από υπερβολικό τέντωμα στο συγκεκριμένο σημείο. Από την άλλη το διάστρεμμα αφορά κάποιο τέντωμα ή μερικό σχίσιμο των συνδέσμων. Οι σύνδεσμοι συνδέουν δύο οστά.
Το διάστρεμμα και το στραμπούληγμα συμβαίνουν πιο συχνά στους έφηβους παρά στα μικρότερα παιδιά, όμως δυστυχώς ποτέ δεν ξέρεις, οπότε μην επαναπαύεσαι.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα
Υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν διάστρεμμα ή στραμπούληγμα σε χέρι ή πόδι. Αυτά είναι ο πόνος στην άρθρωση ή στους μυς και το πρήξιμο και οι μώλωπες. Επίσης αν παρατηρήσεις ότι το σημείο που παραπονιέται ότι χτύπησε έχει γίνει υπερβολικά ζεστό και ιδιαίτερα κόκκινο, τότε αυτό είναι σημάδι.
Επίσης οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην μετακίνηση της τραυματισμένης περιοχής. Με λίγα λόγια δεν μπορούν να πατήσουν καλά το πόδι τους για παράδειγμα, διότι πονούν όταν πάνε να εκτελέσουν την συγκεκριμένη κίνηση.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Στην αρχή θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το παιδί θα σταματήσει οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα κι αν κάνει. Για τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τραυματισμό του θα πρέπει να θυμάστε ότι το παιδί πρέπει να ξεκουράσει όσο το δυνατόν περισσότερο το τραυματισμένο σημείο για να μειωθεί και ο πόνος.
Επίσης θα πρέπει να τυλίξετε μία παγοκύστη ή μία κρύα κομπρέσα σε πετσέτα και να τοποθετήσετε αυτά τα αντικείμενα πάνω από το τραυματισμένο σημείο. Συνεχίστε για όχι περισσότερο από 20 λεπτά κάθε φορά, τέσσερις έως και οκτώ φορές την ημέρα.
Δείτε ακόμα το κόλπο για να ηρεμήσετε τα άρρωστα παιδιά
Θα πρέπει επίσης να υποστηρίξετε το τραυματισμένο μέρος με έναν ελαστικό επίδεσμο για τουλάχιστον δύο μέρες. Επίσης ανασηκώστε το τραυματισμένο μέρος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για να μειώσετε το πρήξιμο. Δώστε στο παιδί ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη για τον πόνο και το πρήξιμο.
Πότε πρέπει να πάει το παιδί στο νοσοκομείο;
Τέλος θα πρέπει να πάτε σε κάποιον γιατρό ή σε κάποιο νοσοκομείο αν το παιδί εμφανίσει σοβαρό πόνο όταν αγγίζετε ή μετακινείτε το τραυματισμένο σημείο.
Αν το παιδί δεν μπορεί για αρκετές μέρες να στηρίξει το βάρος του στο εν λόγω σημείο. Αν οι μώλωπες επεκτείνονται, αν νιώσει μούδιασμα ή ένα αίσθημα σαν να το τρυπάει καρφίτσα στην τραυματισμένη περιοχή, αν το χέρι ή το πόδι του μοιάζει λυγισμένο ή παραμορφωμένο.
Ποια είναι τα σημάδια λοίμωξης
Τα σημάδια λοίμωξης είναι αν το τραυματισμένο σημείο είναι πιο ζεστό και πιο κόκκινο από το συνηθισμένο. Αν το παιδί παρουσιάσει ραβδώσεις στο τραυματισμένο σημείο αν εμφανίσει οίδημα κι αν πονάει υπερβολικά πολύ. Το στραμπούληγμα και το διάστρεμμα εμφανίζουν βελτίωση ύστερα από 5 με 7 μέρες.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές