Close

Τι να προσέξετε για να μη μεγαλώσετε ένα ανασφαλές παιδί

Τι να προσέξετε για να μη μεγαλώσετε ένα ανασφαλές παιδί

Κάθε γονιός ονειρεύεται να μεγαλώσει ένα παιδί που θα πατάει γερά στα πόδια του, όμως αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Κάποια λάθη στην ανατροφή έχουν ως αποτέλεσμα να γίνει ανασφαλές και να μην πιστεύει στις δυνατότητές του. Ποια είναι τα κυριότερα;

Για να μπορέσει κάποια στιγμή να αποκτήσει αυτοπεποίθηση το παιδί σας, είναι απαραίτητο να το παροτρύνετε να δοκιμάζει τις δυνάμεις του.

Αν δεν το κάνετε αυτό, το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει ανασφαλές και θα λειτουργεί φοβικά μπροστά σε κάθε νέα πρόκληση.

Δείτε ακόμη: Η ιστορία του 2χρονου κοριτσιού που το δάγκωσε φίδι στο παιδικό σταθμό

Ανασφαλές επίσης θα γίνει αν το μόνο που κάνετε είναι να του δίνετε συνεχώς εντολές να πραγματοποιήσει τα λεγόμενά σας, ακυρώνοντας έμμεσα κάθε έννοια ελεύθερης βούλησης του παιδιού. Θεωρείτε καλό να κάνει το τάδε, δε ζητάτε καν τη γνώμη του και απλά περιμένετε να λειτουργήσει διεκπαιρεωτικά.

Ανασφαλές επίσης θα γίνει αν το μόνο που κάνετε είναι να του δίνετε συνεχώς εντολές να πραγματοποιήσει τα λεγόμενά σας, ακυρώνοντας έμμεσα κάθε έννοια ελεύθερης βούλησης του παιδιού

Γενικότερα, οι υπερπροστατευτικοί γονείς μεγαλώνουν ανασφαλή παιδιά. Εκείνοι δηλαδή οι γονείς που αποφασίζουν για τα πάντα εξ’ονόματος του παιδιού και ουσιαστικά το καθιστούν άβουλο, ακόμα και για απλές αποφάσεις στην καθημερινότητά του.

Δείτε ακόμη: Περάστε δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας, φτιάχνοντας αυτά τα απίστευτα παιχνίδια!

Η επιβράβευση χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ανατροφής, όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να μη γίνει κατάχρηση. Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί δεν αντιλαμβάνεται ότι κάποιες κατακτήσεις είναι αυτονόητές με βάση την ηλικία του.

Δείτε ακόμη: Καρδιακή ανεπάρκεια στην παιδική ηλικία: Τι ρόλο παίζει το πώς και πότε γεννήθηκε το παιδί

Και το αντίθετο όμως έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η συνεχής κριτική για την παραμικρή αποτυχία, επίσης δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στο παιδί. Το μικρό σας περιμένει ενθάρρυνση για να ανασυγκροτηθεί και να συνεχίσει την προσπάθεια, με γνώμονα το καλύτερο και όχι μια στάση που το «κόβει» τα φτερά.

Τέλος, οι συγκρίσεις με άλλα παιδάκια κάνουν κακό στην ψυχοσύνθεση του δικού σας, ακόμα κι αν θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο το παρακινείτε να βελτιωθεί και να πιστέψει στις δυνατότητές του. Το μόνο που θα καταφέρετε τελικά είναι να νιώσει ανεπαρκές και πως δεν του έχετε εμπιστοσύνη.

Πηγή: glikaxamogela.gr