Τι πρέπει να προσέξουμε όταν τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση; Οδηγίες προς γονείς & εκπαιδευτικούς. Άλλωστε ακόμη και την εποχή του διαδικτύου, η τηλεόραση υπάρχει σε κάθε σπίτι. Τα παιδιά, αφιερώνουν κάποιες ώρες την ημέρα για να παρακολουθήσουν παιδικά, τα Σαββατοκύριακα.
Επίσης πολλές φορές οι γονείς, βάζουν στα παιδιά τους παιδικά τραγούδια από την τηλεόραση ή παιδικά προγράμματα που τους αρέσουν όταν θέλουν να τα κρατήσουν ήσυχα και απασχολημένα. Ακόμη κι αν δεν εγκρίνουμε αυτές τις τακτικές, καταλαβαίνουμε ότι το πρόγραμμα ενός γονιού σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαντλητικό.
Δείτε ακόμα Ας κάνουμε τα μεγάλα λάθη μικρότερα και τα πολλά λιγότερα-Ένα κείμενο αφιερωμένο στα παιδιά
Οπότε μία φορά στο τόσο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Όπως και να ‘χει η τηλεόραση είναι μέσα στην καθημερινότητα την δική μας και των παιδιών μας. Ακόμη και στα σχολεία πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί βάζουν στα παιδιά ντοκιμαντέρ και ωραίες παιδικές ταινίες για να τα διασκεδάσουν, στην τηλεόραση.
Είναι όμως μερικές οδηγίες που πρέπει να προσέξουν και να ακολουθήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί, αν θέλουν να διαφυλάξουν όχι μόνο την διασκέδαση του παιδιού αλλά και την ψυχική του υγεία. Συγκεντρώσαμε αυτές τις συμβουλές και θα σας τις παρουσιάσουμε παρακάτω. Συνεχίστε την ανάγνωση:
Γενικές οδηγίες προς τους γονείς
Τα παιδιά θα πρέπει να βλέπουν τηλεόραση μία ή δύο ώρες το πολύ την ημέρα. Δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να βλέπουν παραπάνω. Επίσης μην επιτρέψετε την ύπαρξη τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο. Τα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται καλά.
Κρατήστε τα αθώα μάτια των παιδιών μακριά από βίαια και με ακατάλληλα μηνύματα, προγράμματα. Επίσης θα πρέπει να ελέγξετε τις παιδικές εκπομπές και τα παιδικά τραγούδια που ακούν τα παιδιά. Είναι μερικές εκπομπές και μερικά τραγούδια που δεν περνούν ωραία μηνύματα.
Αν κάποια στιγμή το παιδί “πέσει” πάνω σε ένα πρόγραμμα που εμπεριείχε βία, εξηγήστε του τι γίνεται στην πραγματικότητα και γιατί η βία δεν είναι λύση. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι η βία στην πραγματικότητα έχει ως μόνο αποτέλεσμα τον πόνο, τους τραυματισμούς και ίσως και τον θάνατο.
Η βία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, δεν λύνει τα ήδη υπάρχοντα και στο τέλος οδηγεί στην τιμωρία και την φυλακή. Δεν είναι όπως στις ταινίες, γιατί στις ταινίες οι ηθοποιοί δεν παθαίνουν τίποτα. Το γεγονός ότι αυτό που βλέπει είναι ψέμα και οι ηθοποιοί χαίρουν άκρας υγείας, πρέπει να το τονίσετε.
Από μία ηλικία και μετά θα πρέπει να ξεκινήσετε να βοηθάτε το παιδί να απομυθοποιεί τους τηλεοπτικούς ήρωες. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι με το να του φέρνετε παράδειγμα από αληθινούς ήρωες της καθημερινότητας.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στα παιδιά τον ρόλο των διαφημίσεων. Θα πρέπει να ξέρουν ότι ο σκοπός των διαφημίσεων είναι να σου περνούν υποσυνείδητα την ανάγκη ότι χρειάζεσαι κάτι που στην πραγματικότητα μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό.
Αν μερικά προγράμματα που παρακολουθούν σας προβληματίζουν, είναι καλό να ρωτάτε τα παιδιά μετά την λήξη των προγραμμάτων, αν νιώθουν καλά. Αν σκέφτονται κάτι, αν τους προβλημάτισε κάτι. Η συζήτηση βοηθάει πάντα, σε όλα τα ζητήματα.
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς τους. Αν θέλετε να καταλάβουν ότι η τηλεόραση δεν πρέπει να ανοίγει για παραπάνω από δύο ώρες για το παιδί, πρέπει να βλέπει κι εσάς να μην είστε συνεχώς μπροστά από μία τηλεόραση.
Προτιμήστε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, αν θέλετε να διασκεδάσετε και να απασχολήσετε τα παιδιά σας, να τους διαβάζετε βιβλία ή να τους δίνετε να διαβάσουν βιβλία, με όμορφα μηνύματα και πολλές εικόνες. Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί να εξελίξει την νοητική του διαδικασία σε αντίθεση με την τηλεόραση που δεν του προσφέρει πολλά.
Επίσης τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να αγαπούν και να σέβονται τα ζώα. Ένα ζώο στο σπίτι λοιπόν όχι μόνο θα αναπτύξει φιλοζωικά συναισθήματα στα παιδιά αλλά Θα τα κρατά και απασχολημένα, αν δεν έχουν αδέρφια. Θα κάνουν παρέα ο ένας στον άλλον και το παιδί δεν θα χρειάζεται την τηλεόραση για να μην βαριέται.
Αποφύγετε να του αγοράζετε παιχνίδια που διαφημίζουν στην τηλεόραση ειδικότερα τα πολεμικά και αυτά που είναι βίαια.
Γενικές οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς (αλλά και τους γονείς)
Θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά ότι εκτός από την βία υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να λύνουν τα παιδιά και οι ενήλικοι τις διαφορές τους. Συζητήστε μαζί τους σχεδόν σε καθημερινή βάση και ενθαρρύνετε ‘τα να παίζουν με άλλα παιδιά και όχι να βλέπουν τηλεόραση στο σπίτι. Μιλήστε για το πόσο σημαντική είναι η βόλτα στην παιδική χαρά.
Διδάξετε τους να αγαπούν την φύση. Οργανώστε εκδρομές στην φύση και μάθετε στα παιδιά τα βουνά, την θάλασσα, τα ζώα. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στην πραγματική ζωή και με την βοήθεια των γονιών, οι βόλτες στο πάρκο θα τους αρέσουν περισσότερο από ότι η τηλεόραση.
Διοργανώστε παιχνίδια που θα τους μάθουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους. Τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι τους. Αυτά τα παιχνίδια μπορείτε να τα μάθετε και στους γονείς, έτσι ώστε όταν το παιδί βαριέται στο σπίτι, αντί για τηλεόραση να παίζει αυτά τα παιχνίδια.
Όταν το παιδί ζωγραφίζει, χορεύει, συμμετέχει σε ένα θεατρικό παιχνίδι, επαινέστε την προσπάθειά του. Αν εκδηλώσει φιλοζωικά αισθήματα, ξεχωρίσει σωστά το ένα φυτό από το άλλο μην παραβλέψετε να του πείτε “μπράβο” .
Διδάξετε στο παιδί ότι στην πραγματική ζωή η βία έχει συνέπειες. Η τηλεόραση σχεδόν ποτέ δεν λέει την αλήθεια και αυτό το παιδί πρέπει να το γνωρίζει. Επίσης θα πρέπει να κάνετε το διάβασμα, την ζωγραφική και κάποια άλλη δημιουργική δραστηριότητα, να αντικαταστήσουν την τηλεόραση και κάποιο άλλο ηλεκτρονικό.
Απομυθοποιήστε τους κοινωνικούς φόβους που έχουν προκληθεί από τη τηλεόραση. Εξηγήστε τους ότι ο κόσμος δεν είναι εχθρικός και δεν απειλούνται από το καθετί γύρο τους.
Απομυθοποιήστε τους μεταφυσικούς φόβους που έχουν προκληθεί από τη τηλεόραση. Εξηγήστε τους ότι οι δαίμονες, τα φαντάσματα, τα πνεύματα και καθετί υπερφυσικό είναι “ψεύτικα” και δεν αποτελούν κινδύνους.
Photo cover via: mothersblog.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr