Close

Τι πρέπει να κάνει ένα παιδί σε περίπτωση που χαθεί;

Τι πρέπει να κάνει ένα παιδί σε περίπτωση που χαθεί;

Αυτές τις μέρες που όλοι επισκεπτόμαστε πολυσύχναστα μέρη (εμπορικά κέντρα, χριστουγεννιάτικα χωριά κλπ), ο μεγαλύτερος φόβος κάθε γονιού είναι μήπως χαθεί το παιδί του. Και πραγματικά ο φόβος αυτός δεν είναι καθόλου αβάσιμος, αφού αρκεί μόνο μια στιγμή να στρέψετε αλλού το βλέμμα σας και το μικρό σας να εξαφανιστεί.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς και το παιδί, για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση:
Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να σας κρατά πάντα το χέρι και να μην απομακρύνεται από κοντά σας.

Για τα πιο μεγάλα παιδιά, που ίσως αντιδρούν στο κράτημα του χεριού, ισχύει ο κανόνας της «οπτικής επαφής», δηλαδή πρέπει πάντα να τα βλέπετε και να σας βλέπουν.

Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να πουν το όνομα τους, αλλά και το δικό σας ονοματεπώνυμο, ενώ καλό είναι, από μια ηλικία και μετά, να έχουν μάθει απ’ έξω και το κινητό σας τηλέφωνο, για να μπορέσει όποιος βρει το παιδί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Μπορείτε προληπτικά να γράψετε το κινητό σας σε ένα χαρτάκι και να το βάλετε στην τσέπη του παιδιού ή να προμηθευτείτε ένα βραχιόλι, με το όνομα του παιδιού και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου χαραγμένα πάνω του.
Αν το παιδί χαθεί, εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να αρχίσει να τρέχει ή να σας ψάχνει δεξιά και αριστερά, αλλά να μείνει στάσιμο και να αρχίσει να φωνάζει δυνατά, για να το ακούσετε και να το βρείτε.

Αν χαθεί μέσα σε ένα εμπορικό κατάστημα, πείτε του να πάει αμέσως στο ταμείο και να ζητήσει βοήθεια από την υπάλληλο.

Αν χαθεί στο δρόμο, μπορεί να ζητήσει βοήθεια από μια μαμά με παιδί ή από ένα κύριο με στολή αστυνομικού.

Εξηγήστε του όμως ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί ή να ακολουθήσει ξένους ανθρώπους για βοήθεια, ακόμη και αν του φαίνονται φιλικοί.

Το ίδιο και εσείς πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε έναν αστυνομικό και να δώσετε πλήρη περιγραφή του παιδιού.

Όταν βρεθεί το παιδί, μην το μαλώσετε, αλλά πάρτε το αγκαλιά και καθησυχάστε το.