Ο Εξοστρακισμός στις εφηβικές παρέες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, που φέρνει συχνά τα παιδιά στα όρια θλίψης, μελαγχολίας και απογοήτευσης. Δείτε τους τρόπους διαχείρισης των γονέων, ώστε να μπορέσετε να τα βοηθήσετε αποτελεσματικά
Ο εξοστρακισμός πρόκειται για έναν όρο που οι ρίζες τους μας οδηγούν στον 60 αιώνα π.Χ. και την Αρχαία Αθήνα, τότε που είχε αναγνωριστεί ως θεσμός της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Εξοστρακισμός ονομαζόταν η διαδικασία , κατά την οποία, μέσω ψηφοφορίας, είχαν το δικαίωμα να απομακρύνουν από την πόλη, για παραπάνω από δέκα χρόνια, τους πολίτες εκείνους που θεωρούνταν επικίνδυνοι για το δημοκρατικό πολίτευμα.
Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, όταν θέλουμε να περιγράψουμε την απομάκρυνση ενός ατόμου από μία κοινωνική ομάδα, είτε αυτή ονομάζεται οικογένεια, είτε σχολείο, είτε παρέα φίλων.
Όλα όσα οφείλουν να αποφεύγουν οι γονείς με παιδιά στην εφηβεία
Δυστυχώς, το φαινόμενο του εξοστρακισμού συναντάται συχνά στις εφηβικές παρέες, οδηγώντας, πολλές φορές το θύμα, στο περιθώριο και την απογοήτευση. Πρόκειται για μία από τις πολλές μορφές του bulling, που σε τίποτα δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες, αφού τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εξίσου καταστροφικά για τον παθόντα.
Photo via: efiveia.gr
Συναισθηματική δυσφορία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μελαγχολία, άγχος, απομόνωση, μειωμένες σχολικές επιδόσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και πολλά ακόμη, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της καταστροφικής αυτής μορφής bulling
Δυστυχώς, όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή, οι γονείς είναι πολύ δύσκολο να προστατεύσουν τα παιδιά τους ή να τους λύσουν το πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να εξαναγκάσουν κανέναν να κάνει το παιδί τους παρέα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να αποστασιοποιηθούν και να μην σταθούν στο πλευρό του παιδιού τους, παρέχοντας τους την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.
Μέτρα που πρέπει να πάρουν οι γονείς αν το παιδί τους βρεθεί σε αυτή τη θέση:
Αποδεχτείτε τα συναισθήματα του
Το σημαντικότερο όλων είναι να δείξετε ενσυναίσθηση στο πρόβλημα του παιδιού σας και να καθίσετε να το ακούσετε στωικά και με υπομονή, προκειμένου να σας εκδηλώσει με ειλικρίνεια όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα που τον βασανίζουν.
Δώστε του να καταλάβει πως έχει κάθε λόγο να αισθάνεται άσχημα, μην το καθησυχάζεται με όμορφα και καθησυχαστικά ψέματα, και σε καμία περίπτωση, μην ρίξετε το φταίξιμο πάνω του. Απεναντίας, επαναλάβετε του ξανά και ξανά ότι έχει δίκιο να αισθάνεται έτσι. Το να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει ειλικρινά το πρόβλημα, θα του προκαλέσει ένα αίσθημα ανακούφισης, που στην προκειμένη περίπτωση, έχει τεράστια ανάγκη.
Photo via: linkedin.com
Από την άλλη, συζητήστε μαζί του τι ακριβώς έχει συμβεί και προσπαθήστε να διαχωρίσετε στο μυαλό του τα περιστατικά που είναι όντως εξοστρακισμός, κι εκείνα που μοιάζουν να είναι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Πόσο σημαντική είναι η στοργή στη ζωή ενός εφήβου και τρόποι για να πλησιάσετε περισσότερο τα παιδιά
Π.χ. το να μην προσκληθεί ένα μέρος της τάξης ή και της παρέας σε κάποιο πάρτι μπορεί να οφείλεται σε περιορισμούς ατόμων, χωρητικότητας ή οικονομικής δυνατότητας. Αυτό δεν είναι εξοστρακισμός, ακόμη κι αν μοιάζει και προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στα παιδιά.
Ενδυναμώστε το παιδί
Εξηγήστε του όσο το δυνατόν πιο κατανοητά πως κανείς μας δεν έχει έλεγχο πάνω στην συμπεριφορά και τα λόγια κάποιου άλλου. Το σίγουρο είναι πως έχει σε απόλυτο έλεγχο μόνο τις δικές του αντιδράσεις σε ό,τι πουν ή κάνουν οι άλλοι.
Αφού του έχετε εξηγήσει όλα τα απαραίτητα, προσπαθήστε να βρείτε, σε συνεργασία πάντα μαζί του, ορισμένες ιδέες αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης ,έτσι ώστε να ξεπεραστεί σταδιακά η στενοχώρια και ο πόνος που έχει προκληθεί.
Photo via: psychologos.gr
Στόχος κάθε γονέα οφείλεται να είναι, όχι το να “γλιτώνει” το παιδί του από κάθε δυσάρεστη κατάσταση, αλλά αντίθετα, να του μαθαίνει τρόπους διαχείρισης, έτσι ώστε, στην πορεία να γνωρίζει πως πρέπει να αντιδράσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματα του.
Μπορείτε, για παράδειγμα, να το παρακινήσετε να κάνει καινούργιες παρέες, ή να αλλάξει θέση στην τάξη, ώστε να νιώθει πιο άνετα. Είναι κατανοητό, πως μία τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι φοβερά επίπονη για ένα παιδί, πόσω μάλλον για έναν έφηβο.
Πως να διαχειριστείτε το έφηβο παιδί σας: Ποια είναι τα σημεία κλειδιά
Όπως και να έχει, όμως, το παιδί δεν πρέπει να παραμείνει στο ρόλο του θύματος για μεγάλο διάστημα, αφού θα “ενσωματώσει” την συγκεκριμένη ταυτότητα, και έπειτα θα άγεται και θα φέρεται ανάλογά της, πράγμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την μετέπειτα πορεία του.
Να αναλάβουν δράση οι γονείς ή όχι;
Αν το παιδί σας ζητήσει να μην εμπλακείτε με οποιοδήποτε τρόπο, θα πρέπει να το σεβαστείτε, υπενθυμίζοντας του, έτσι ότι το εμπιστεύεστε, αλλά ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και την αυτοπεποίθηση του. Παρακολουθήστε, βέβαια, το πως εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά και τα συναισθήματα του παιδιού και επαναξιολογήστε την πιθανή ανάμειξη σας αν τα πράγματα δε δείχνουν να βελτιώνονται ή να ξεπερνιούνται.
Photo via: therapia.gr
Σε αυτήν την περίπτωση και πάντα σε συνεννόηση με το παιδί, μπορείτε να απευθυνθείτε στο σχολείο ή στους γονείς των παιδιών με τα οποία δημιουργήθηκε το πρόβλημα, πάντα σε ήρεμους τόνους και με διάθεση συνεργασίας για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης.
Αποφύγετε να έρθετε σε επαφή ή σε αντιπαράθεση με τους ίδιους τους εφήβους αφού υπάρχουν λίγες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλά σε κάποιον ενήλικα που τους επιπλήττει και ίσως βρεθείτε τελικά στη θέση του κατηγορούμενου από τους δικούς τους γονείς.
Ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίηση
Τα παιδιά που έχουν περισσότερες από μία παρέες μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε μια τέτοια κατάσταση αφού, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, δε θα σημαίνει την πλήρη απομόνωση τους.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε την κοινωνικοποίηση των παιδιών , καθώς δημιουργεί μια δικλείδα ασφαλείας σε περιπτώσεις διαπροσωπικών δυσκολιών, όπως η περίπτωση του εξοστρακισμού.
Photo via: football-academies.gr
Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, εκτός από εκτόνωση και ξεκούραση από τη ρουτίνα του σχολείου, προσφέρουν μια άριστη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή ενός παιδιού. Ακόμα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η δημιουργικότητα των παιδιών, βελτιώνονται οι κοινωνικές τους δεξιότητες και μειώνεται ο χρόνος χρήσης τους στο κινητό και το internet
Είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό, κάθε γονιός να θέλει να προστατεύσει τα παιδιά του από οτιδήποτε τα πληγώνει και τα απογοητεύει. Καθώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό, αυτό που έχουν να κάνουν είναι να στέκουν άγρυπνοι φρουροί δίπλα τους, να τα στηρίζουν και να τους μετατρέπουν της δυσκολίες σε μαθήματα ζωής.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη ψυχολογία και διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται ταχίνι – Βρέθηκε σαλμονέλα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα : Η Μουρτζούκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής και οι αποκαλύψεις την λύγισαν
- Κώστας Λεφάκης : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Grand Hotel : Βγαίνει στο φως το παρελθόν της Αγγέλας και έρχονται τα πάνω κάτω