Το έφηβο παιδί μου δεν μου λέει τίποτα για την ζωή του και ανησυχώ… Οσοι γονείς έχουν παιδιά στην εφηβεία είμαστε περίπου σε αυτή τη φάση. Τί μπορούμε να κάνουμε όταν τα έφηβα παιδιά μας κλείνονται στο “καβούκι” τους και δεν μοιράζονται πράγματα μαζί μας; Σε μία ηλικία μάλιστα, που οι γονείς πρέπει να έχουν τα μάτια του δέκα τέσσερα και να τα γνωρίζουν όλα!
Και εγώ ανησυχώ όπως και εσείς. Με μια κόρη στα 14 και με τόσα που γίνονται καθημερινά η καρδιά μου τρέμει. Θες τα social, θές που έχει αγριέψει ο κόσμος , αν δω το παιδί και είναι μέσα στα νευρά χωρις συγκεκριμένο λόγο, και η απάντηση που θα πάρω είναι ασέ με μόνη μου με ενοχλείς με πόρτα στο κούτελο, το κεφάλι μου φτιάχνει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ιδίως όταν έχεις μάθει το παιδί να στα λέει χαρτί και καλαμάρι, όταν στα ξαφνικά αρχίζει να σου κρύβει πράγματα και συναισθήματα, ανησυχείς και δικαίως. Γιατί μπορεί απλά να είναι η εφηβεία, αλλά μπορεί να είναι και κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό.
Η εφηβεία είναι μία πολύ περίπλοκη ηλικιακή φάση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Οι έφηβοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τα όρια και τον εαυτό τους κι έτσι πολλές φορές μπλέκουν σε περιπέτειες. Σε αυτήν την ηλικιακή φάση, θα πρέπει οι γονείς να έχουν τα μάτια τους δέκα τέσσερα.
Οι έφηβοι, πολλές φορές μπλέκουν με κακές παρέες και κάνουν καταχρήσεις και γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Δεν είναι όμως λίγοι οι έφηβοι που είναι αρκετά εσωστρεφείς και οι γονείς δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο τα παιδιά να τους ανοίγονται. Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί οι έφηβοι είναι εσωστρεφείς;
Καταρχάς, στην εφηβεία τα παιδιά προσπαθούν να θέσουν τα όριά τους και να διαφοροποιήσουν τους εαυτούς τους από την μάζα. Μπορεί μερικές φορές να γίνονται ένα με την μάζα, στην ανάγκη τους για αποδοχή, όμως προσαρμόζονται σε αυτά που πραγματικά θέλουν και αμφισβητούν την οικογένεια ή το σχολείο.
Σε αυτή τους την προσπάθεια να δείξουν ότι μεγάλωσαν πια, σε πολλές περιπτώσεις κρατούν μυστικά από τους γονείς τους. Φυσικά είναι απόλυτα φυσιολογικό τα έφηβα παιδιά σας να έχουν μυστικά.
Κι εσείς έχετε μυστικά. Όμως μερικά πράγματα σαν γονείς, πρέπει να τα ξέρετε, όπως την ερωτική του απογοήτευση, την κοπάνα από το σχολείο ή το κάπνισμα.
Δείτε ακόμα Το έφηβο παιδί μας δεν σέβεται ούτε εμένα ούτε τον πατέρα του – Τί να κάνω;
Μερικές φορές οι έφηβοι κλείνονται στους εαυτούς τους επειδή αντιμετωπίζουν μία κατάσταση που τους μοιάζει με αδιέξοδη και νιώθουν ότι οι γονείς τους, δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Στρέφονται έτσι στους φίλους.
Όμως αν οι φίλοι δεν είναι στήριγμα για το παιδί και αυτό το ξέρει, δεν μιλούν ούτε εκεί. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να μάθουν τι συμβαίνει, χωρίς να παρεμβαίνουν όμως στην ζωή του παιδιού και να το πιέζουν.
Η δεύτερη περίπτωση, είναι το έφηβο παιδί σας, να είναι κλειστό από την φύση του. Μπορεί εσείς να είστε εξωστρεφείς όμως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να κρατούν μερικά πράγματα για τον εαυτό τους και αυτό, στην πραγματικότητα τους βοηθά και τους κάνει καλό.
Η εσωστρέφεια δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται
Προτού μοιραστούμε μαζί σας συμβουλές για το πως να πλησιάσετε και να “ξεκλειδώσετε” το έφηβο παιδί σας, θα πρέπει να σας παρουσιάσουμε και τα θετικά της εσωστρέφειας. Ένα παιδί που είναι πιο κλειστό σημαίνει ότι δεν φοβάται την μοναξιά και δεν διαμορφώνει σχέσεις από ανάγκη αλλά από επιλογή.
Επίσης το παιδί που είναι πιο εσωστρεφή εστιάζει περισσότερο στην προσωπική του ανάπτυξη και μαθαίνει να επιλύει διάφορα ζητήματα μόνο του, από το να περιμένει εσάς ή τους φίλους του για να το καθοδηγήσουν.
Τέλος, οι εσωτερικές συζητήσεις που κάνει, το βοηθούν να αντιληφθεί καλύτερα τα συναισθήματά του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σε θέση μεγαλώνοντας να αναγνωρίσει και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Αποκτά με λίγα λόγια περισσότερη ενσυναίσθηση.
Βρείτε το κουμπί του
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτό ισχύει και με τα παιδιά σας. Οι γονείς κάνουν δύο σημαντικά λάθη στην εφηβεία. Αν έχουν κι άλλα παιδιά, συχνά, συγκρίνουν το έφηβο παιδί τους με τα αδέρφια του. “Η αδερφή σου, μου τα λέει όλα, εσύ γιατί όχι;”.
Αν πάλι μεγαλώνουν το πρώτο τους παιδί και αυτό βρίσκεται στην εφηβεία παίρνουν ως παράδειγμα τον εαυτό τους. Κι αν οι ίδιοι δεν είναι εσωστρεφείς δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι μερικοί άλλοι άνθρωποι εκεί έξω είναι και μάλιστα, τους κάνει καλό όλο αυτό.
Φυσικά όμως, ακόμη και το πιο εσωστρεφή παιδί του κόσμου, αν καταφέρεις να βρεις το κουμπί του, σου ανοίγεται. Δεν θα σου πει αυτά που λέει στους φίλους του ή στο μυστικό του ημερολόγιο, όμως αυτό είναι φυσιολογικό.
Δείτε ακόμα Γ Λυκείου: Τα παιδιά που δεν διαβάζουν και το άγχος των γονέων
Θα σου πει όμως, ότι πάτωσε στο διαγώνισμα ή ότι έχει μία ερωτική απογοήτευση. Μπορεί να σου πει “ντάξει, δεν με νοιάζει και τόσο” όμως εσύ θα ξέρεις ότι για να το συζητάει, το νοιάζει. Στα εσωστρεφή παιδιά πολλές φορές βοηθάει να γίνεσαι ένα με την ηλικία τους.
Μην πλησιάζετε το παιδί σας σαν μάνα ή σαν πατέρας. Πλησιάστε το σαν φίλος. Δεν λέμε φυσικά να υπερβείτε τα όρια και ξαφνικά να γίνεται…φίλοι του αντί για γονείς του, όμως όταν θέλετε να συζητήσετε για τους βαθμούς, για την κοπέλα ή το αγόρι που του αρέσει, για την κοπάνα που έκανε προχθές ή για το αν έχει δοκιμάσει τσιγάρο, το ύφος “είμαι γονιός σου οπότε πρόσεχε τι θα πεις, γιατί θα φας τιμωρία”, δεν βοηθάει.
Μοιραστείτε κι εσείς ιστορίες μαζί του
Η σχέση με τα παιδιά μας στην πραγματικότητα δεν διαφέρει με την σχέση που έχουμε με το άλλο μας μισό, με την υπόλοιπη οικογένεια ή με τους φίλους μας. Είναι μία σχέση που θέλει συνεχώς προσπάθεια και “χτίσιμο” και δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.
Έτσι αν θέλετε να κάνετε το έφηβο παιδί σας να σας ανοιχτεί θα πρέπει καταρχάς εσείς να ανοίγεστε σε αυτό. Μοιραστείτε μαζί του προβλήματα και προβληματισμούς. Το έφηβο παιδί οφείλει να ξέρει τα οικονομικά του σπιτιού σας ή τις ανησυχίες για την δουλειά ή για το ότι τον τελευταίο καιρό δεν είστε πολύ καλά ψυχολογικά.
Το μόνο που δεν θα σας συστήναμε να κάνετε είναι να μοιράζεστε μαζί του προβλήματα που αφορούν τον γάμο σας. Τα παιδιά πρέπει να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο “έξω” από προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις των γονιών τους.
Δείξτε του ότι του έχετε εμπιστοσύνη
Οι έφηβοι πολλές φορές κλείνονται στον εαυτό τους γιατί δεν ξέρουν πως να σας πουν κάτι που νιώθουν ή κάτι που έκαναν. Σε αυτήν την περίπτωση το να του πείτε ότι “σου έχω εμπιστοσύνη, είμαι σίγουρη ή σίγουρος ότι θα βρεις την άκρη κι αν χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαι” τους αρκεί.
Σεβαστείτε τον προσωπικό του χώρο και χρόνο
Μπορεί να θέλετε να σας πει ΤΩΡΑ το τι συνέβη όμως το παιδί δεν θέλει και αυτό πρέπει να το σεβαστείτε. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες και πάντα πρέπει να δίνουμε τον χρόνο και τον χώρο σε αυτόν που έχει το πρόβλημα για να μας μιλήσει και ποτέ το αντίθετο. Όταν νιώσει έτοιμο, θα έρθει.
Σεβαστείτε την προσωπικότητά του
Μην συγκρίνετε το έφηβο παιδί σας με τα άλλα παιδιά σας ή με τους γείτονες. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι αν το παιδί είναι εσωστρεφές θα πρέπει να το σεβαστείτε αυτό και να του δείχνετε ότι είναι φυσιολογικό και ότι είναι εντάξει να είναι πιο κλειστό από τους άλλους.
Ειδικά σε μία τόσο ευαίσθητη ηλικία, το να συγκρίνεται το παιδί σας ή να έχετε συνεχώς απαιτήσεις από αυτό σχετικά, με την προσωπικότητά του, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε να νιώσει άσχημα γι’ αυτό που δεν επιδιώκει, αλλά του βγαίνει αυθόρμητα.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή