Close

“Το παιδί μου διαβάζει αργά και διστακτικά. Τι να κάνω;”- Αντιμετώπιση δυσαναγνωσίας

"Το παιδί μου διαβάζει αργά και διστακτικά. Τι να κάνω;"- Αντιμετώπιση δυσαναγνωσίας

Έχει παρατηρηθεί σε αρκετά παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση. Διαβάζουν αργά και διστακτικά και πολλές φορές δεν κατανοούν αυτό που λένε μέσα από το κείμενο.

 

Αν το παιδί είναι στα αρχικά στάδια εκμάθησης της ανάγνωσης του δίνουμε λίγο χρόνο μήπως και ξεπεράσει τη δυσκολία. Μερικές συμβουλές είναι:

– Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει όλα τα φωνήματα καλά.
– Βεβαιωθείτε ότι μπορεί αν διαβάζει γρήγορα όλες τις συλλαβές – τον πίνακα της ανάγνωσης.
– Διαβάστε πρώτα εσείς το κείμενο, βάζοντας όμως το παιδί να δείχνει με το δάχτυλο του ή ένα μολύβι κάθε λέξη μέσα στο κείμενο που διαβάζετε.
– Διαβάστε μαζί! Έτσι δεν θα νοιώθει άβολα αν κάπου κομπιάζει. Μετρήστε μέχρι το τρία και ξεκινήστε την ανάγνωση κειμένου ή λέξεων μαζί.
– Κάντε μικρές λίστες με λέξεις από το κείμενο για να διαβάζει το παιδί δυνατά.
– Υπενθυμίζετε στο παιδί τι πρέπει να κάνει στα σημεία στίξης.
– Αν δυσκολεύται σε μια λέξη, χωρίστε την σε συλλαβές με χρώματα για να μάθει να τη διαβάζει σωστά. π.χ. πα ρα θυ ρο
– Σημειώστε ποιες λέξεις δυσκολεύουν το παιδί σε κάθε μάθημα και φτιάξτε λίστες για ανάγνωση με λέξεις ή απλές προτάσεις.
– Φτιάξτε πίνακες ανάγνωσης π.χ. ομοιοκαταληξίας με λέξεις π.χ. λέξεις που μοιάζουν με την λέξη μπαλόνι – πεπόνι, μπαλκόνι, τρομπόνι, σεντόνι, λεμόνι
– Δώστε έμφαση στη σωστή έκφραση όταν διαβάζετε στο παιδί. Μπορείτε επίσης να διαβάζετε μια ιστορία ή ένα διάλογο με διαφορετικούς τρόπους π.χ. με ενθουσιασμό, με απογοήτευση, με αστείο τρόπο ή με σοβαρό Με λίγα λόγια…..αυτοσχεδιάστε ώστε να καταλάβει το παιδί τους διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης.
– Όταν διαβάζετε διαλόγους αλλάξτε τις φωνές σας! Αρέσει πολύ στα παιδιά! Γενικά να προτιμάτε κείμενα με διαλόγους αν θέλετε να διδάξετε τον σωστό τρόπο έκφρασης της ανάγνωσης.
– Αφού ολοκληρωθεί η ανάγνωση ενός κειμένου, κάντε ερωτήσεις για να δείτε αν το παιδί έχει καταλάβει αυτό που διάβασε.
– Όταν το παιδί διαβάζει κάτι δυνατά και κομπιάζει σε κάποια λέξη, δώστε του λίγο χρόνο να επεξεργαστεί και να μπορέσει να διαβάσει τελικά τη λέξη. Μην σπεύδετε λοιπόν να πείτε εσείς τη λέξη!
– Διορθώστε πολύ ευγενικά και διακριτικά τα όποια λάθη του παιδιού.
– Μιλήστε με τη δασκάλα ώστε να μην βάζει το παιδί να διαβάζει δυνατά στην τάξη, μέχρι να βελτιωθεί η ικανότητα του στην ανάγνωση.
– Τονίστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού επιβραβεύοντας ακόμα και μια μικρή βελτίωση!
– Διαβάστε βιβλία….αλλιώς! Ιδέες για ανάγνωση το καλοκαίρι

 

Αν οι δυσκολίες επιμένουν τότε πρέπει να κάνετε παρέμβαση ειδικής αγωγής με στόχο τη βελτίωση της ανάγνωσης με εξατομικευμένο πρόγραμμα βασισμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυσκολίες του κάθε παιδιού.

Η δυσκολία στην ανάγνωση πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα γιατί η ανάγνωση είναι πολύ ουσιαστική για όλα τα μαθήματα. Το παιδί με δυσαναγνωσία θα νοιώθει άβολα να διαβάζει δυνατά μέσα στην τάξη και σταδιακά δεν θα θέλει να διαβάζει τίποτα, ούτε καν ένα ευχάριστο εξωσχολικό βιβλίο, θα αντιπαθήσει δηλαδή το διάβασμα συνολικά.

paidagwgos.blogspot.gr Σοφία Τσιντσικλόγλου Ειδική Παιδαγωγός [email protected]

 

Photo via Reader.gr