Το παιδί μπαίνει στην εφηβεία, καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν διαβάζει και ακούει trap. Τί μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς όταν βλέπουμε το έφηβο παιδί μας να αλλάζει ριζικά;
Οι έφηβοι έχουν έντονη την ανάγκη να διαφοροποιηθούν από το κοινωνικό σύνολο, όμως επειδή αποτελούν κοινωνικά όντα, όπως και όλοι οι άνθρωποι, η ανάγκη τους αυτή για διαφοροποίηση, καταλήγει να τους κάνει να ακολουθούν μόδες και τάσεις, που μπορεί και να μην τους κάνουν καλό.
Επειδή έχουμε ασχοληθεί αρκετά με την παιδική ψυχολογία, πολλοί γονείς στέλνουν μήνυμα στην σελίδα του Daddy-Cool.gr στο Facebook, μοιράζονται ιστορίες μαζί μας και ζητούν την συμβουλή μας. Αποφασίσαμε λοιπόν τα πιο καίρια ερωτήματά σας, να τα συνοψίσουμε και να σας δώσουμε τις δικές μας συμβουλές. Διαβάστε παρακάτω:
Το παιδί μου καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο
Η εφηβεία είναι η πρώτη επανάσταση κάθε παιδιού. Μία επανάσταση που πρέπει να γίνει αν δεν θέλουμε το παιδί μας να γίνει ένας άβουλος ενήλικας με απωθημένα. Πριν δέκα χρόνια περίπου η επανάσταση των παιδιών από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ήταν να δοκιμάζουν κρυφά τσιγάρο και αλκοόλ.
Επειδή όμως τα πράγματα στο σήμερα έχουν αλλάξει, τα παιδιά δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σίγουρα είναι λίγο ανθυγιεινό από το κλασικό τσιγάρο, όμως συνεχίζει να περιέχει νικοτίνη και είναι εθιστικό. Σε αυτήν την φάση, το παιδί ξεκίνησε να το κάνει αυτό για να σας αποδείξει ότι είναι μεγάλο.
Και σε εσάς και στους φίλους του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε σαν γονείς είναι να μιλήσετε με το παιδί. Να του εξηγήσετε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι για τους εθισμένους καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.
Δείτε ακόμα Έφηβος έτρωγε συνέχεια ετοιματζίδικο φαγητό και έχασε ακοή και όραση
Να του εξηγήσετε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει να δοκιμάζει νέα πράγματα, ειδικά όταν αυτά είναι κάπως απαγορευμένα και μην διστάσετε να του μιλήσετε κι εσείς για δικούς σας πειραματισμούς και δικές σας “ζαβολιές”.
Τέλος, προσπαθήστε να μειώσετε όσο γίνεται στα μάτια του αυτό που κάνει. Πολλές φορές στην εφηβεία τα παιδιά κάνουν κάτι απαγορευμένο γιατί το απαγορευμένο είναι πάντα πιο γοητευτικό και επειδή με κάποιον τρόπο θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας και να τσεκάρουν τα όριά σας.
Αν εσείς δεν ασχοληθείτε ιδιαίτερα με αυτήν την συνήθεια, την υποτιμάτε διαρκώς και του εξηγείται με όλους τους τρόπους ότι δεν είναι και κάτι τόσο συγκλονιστικό αυτό που κάνει και όλοι το κάνουν στην τελική, το παιδί θα σταματήσει να γοητεύεται από αυτό. Τέλος το δικό σας παράδειγμα, είναι και το πιο ουσιαστικό.
Το παιδί δεν διαβάζει
Πολλοί γονείς μας στέλνουν ανήσυχα μηνύματα και μας εξηγούν πως ενώ το παιδί στο Δημοτικό ήταν άριστος μαθητής στο Γυμνάσιο ξαφνικά τα φόρτωσε στον γάιδαρο και δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν. Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά όσο βρίσκονται στο Δημοτικό ακούν περισσότερο τους γονείς.
Διαβάζουν ή προσπαθούν να διαβάσουν επειδή οι γονείς τους λένε ότι αυτό είναι το σωστό και δεν έχουν την κριτική σκέψη να πουν μία αντίθετη άποψη. Όταν το παιδί μπαίνει στο Γυμνάσιο πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να σταματήσει να διαβάζει.
Ο πρώτος λόγος είναι η περίοδος προσαρμογής στο Γυμνάσιο, που σε μερικά παιδιά κρατάει περισσότερο από ότι θα περιμένατε ή και θα περίμεναν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το παιδί, πλέον για κάποιον λόγο δεν συμφωνεί με το ότι πρέπει να διαβάσει.
Δείτε ακόμα Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Πώς μπορεί ο γονιός να στηρίξει το παιδί;
Θα πρέπει λοιπόν μέσα από συζητήσεις, να μάθετε για ποιον λόγο το παιδί δεν θέλει να διαβάσει πλέον. Τί έχει συμβεί και θεωρεί πως αυτό δεν χρειάζεται να το κάνει; Ποιες είναι οι απόψεις του και ποια τα πλάνα του για το μέλλον.
Η αλήθεια είναι πως η πίεση σε αυτές τις στιγμές δεν είναι ο καλύτερος φίλος. Το παιδί δεν χρειάζεται να το αγχώνουμε περισσότερο. Αν το παιδί έχει άλλα σχέδια, μπορούμε να ενθαρρύνουμε αυτά τα σχέδια με τον όρο να προσπαθεί κι αυτό λίγο παραπάνω με τα μαθήματα.
Για παράδειγμα πολλά παιδιά δεν διαβάζουν τα σχολικά μαθήματα γιατί προτιμούν την γυμναστική ή έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες. Επίσης πολλά παιδιά βρίσκουν τα σχολικά βιβλία βαρετά και προτιμούν τα εξωσχολικά και δεν μιλάμε για κόμικ αλλά για εγκυκλοπαίδειες.
Δείτε ακόμα Η κατανόηση της πραγματικότητας θα βοηθήσει τους εφήβους να διαχειριστούν τις άσχημες σκέψεις
Το σύστημα παιδείας στην Ελλάδα είναι ελλιπές και δυστυχώς δεν αφομοιώνει όλα τα παιδιά με βάση την ιδιαιτερότητα του καθένα. Εσείς είστε αυτοί που πρέπει να ακούσετε αυτό που πραγματικά έχει να σας πει το παιδί σας και στην συνέχεια να το βοηθήσετε να βρει τον δρόμο του.
Το παιδί ακούει trap
Η trap μουσική είναι μία υποκατηρογία της hip hop και πολλοί γονείς αγχώνονται σχετικά με αυτήν, εξαιτίας των προβληματικών στίχων. Δεν μιλάμε για απλές βρισιές, αλλά για υποτίμηση του γυναικείου φύλου και μία προώθηση του “είμαι πλούσιος, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω και σε όποιον θέλω”.
Η trap μουσική είναι η μουσική της εφηβείας, αφού πολλοί έφηβοι ακούν αυτή τη μουσική και ταυτίζονται τόσο με τους στίχους όσο και με την περσόνα αυτών των μουσικών. Επειδή μιλάμε για είδος μουσικής είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε μερικά πράγματα.
Οι έφηβοι έχουν ανάγκη να αποκτήσουν την δική τους ταυτότητα. Αυτό σημαίνει πως θα ακούσουν και είδη μουσικής που η μαμά και ο μπαμπάς δεν εγκρίνει. Δεν χρειάζεται να επιβάλλουμε στα παιδιά με αυταρχικό τρόπο τα δικά μας ακούσματα.
Δείτε ακόμα Το TikTok ωθεί τους νέους στην αυτοδιάγνωση και αυτό είναι ανησυχητικό
Επίσης, μπορεί τα trap τραγούδια να έχουν ως επί το πλείστον προβληματικούς στίχους όμως μέσα από την συζήτηση και την σωστή διαπαιδαγώγηση, το παιδί σιγά σιγά θα αποκτήσει κριτική σκέψη και θα κατανοήσει ότι όλα αυτά που λέγονται σε αυτά τα τραγούδια είναι ως επί το πλείστον…ψέματα.
Εξηγήστε του, ότι αυτοί οι άνθρωποι χτίζουν μία περσόνα “που πουλάει” για να βγάλουν επιπλέον χρήματα και πως αν τους ρωτήσεις αν όντως εννοούν αυτά που λένε στα κομμάτια τους, θα σου πουν κατά 99,999999% ότι δεν ισχύουν.
Εξηγήστε τους λοιπόν ότι είναι εντάξει να ακούει ένα είδος που του αρέσει, όμως πάντα να έχει στο μυαλό του να μην ταυτίζεται με την περσόνα του εκάστοτε καλλιτέχνη. Να έχει στο μυαλό του, ότι αυτός τα λέει αυτά για να ψαρώσει το κοινό, όμως εφόσον δεν τον ξέρει προσωπικά το παιδί δεν ξέρουμε και κατά πόσο ισχύουν.
Δείτε ακόμα Η κόρη μου μπήκε στην εφηβεία και παίζει ακόμα με κούκλες – Να ανησυχώ;
Επίσης προωθήστε ακούσματα μέσα στο σπίτι τα οποία να είναι κοντά στα ακούσματα του παιδιού. Για παράδειγμα αν το παιδί αγαπάει την τραπ δεν μπορείτε να το πείσετε να το γυρίσει σε Θεοδωράκη και Χατζιδάκι. Όμως μπορείτε να ψάξετε ραπ τραγούδια με πιο κοινωνικό στίχο και να του δείξετε ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές.
Τέλος μην μειώνετε το παιδί για τις μουσικές του επιλογές, συγκρίνοντάς τες με τις δικές σας. Κάθε εποχή είναι διαφορετική και σίγουρα αυτή η συμπεριφορά κάνει το παιδί να νιώθει “το μαύρο πρόβατο” και να θεωρεί πως ο εκάστοτε καλλιτέχνης, εφόσον είναι τόσο “απαγορευτικός” είναι και in. Μιλάμε για μουσική, αν το παιδί έχει κριτική σκέψη, μπορεί να την ακούει απλά για να περάσει καλά και μέχρι εκεί.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15