Το παιδί έμεινε σε μαθήματα ή δεν πέρασε στις Πανελλήνιες και αυτό σημαίνει ότι το Καλοκαίρι χρειάζεται να διαβάσει. Πώς μπορούμε σαν γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά τόσο ψυχολογικά όσο και στο διάβασμα και τί μπορούμε να κάνουμε με τα αδιάφορα παιδιά.
Οι εξετάσεις τόσο στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο όσο και οι εξετάσεις των Πανελληνίων είναι μία αγχωτική περίοδος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς. Και όταν τα παιδιά περνούν την τάξη ή κατακτούν την σχολή της επιθυμίας τους, όλα είναι καλά. Τί γίνεται όμως όταν τα παιδιά μένουν σε μαθήματα ή δεν περνούν στις Πανελλήνιες;
Αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο που να σας βοηθήσει τόσο στο να αντιμετωπίσετε τα αδιάφορα παιδιά όσων αφορά το διάβασμα, όσο και να βοηθήσετε έμπρακτα τα παιδιά και στο διάβασμα και στην απογοήτευση που πιθανώς περνούν αυτή τη περίοδο. Διαβάστε παρακάτω:
Όταν το παιδί αδιαφορεί για τις σχολικές του επιδόσεις
Υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν και είναι καλοί μαθητές, υπάρχουν παιδιά που προσπαθούν αλλά δεν μπορούν να γίνουν άριστοι μαθητές για διάφορους λόγους και υπάρχουν και τα παιδιά που ενώ έχουν όλα τα φόντα να αριστεύσουν, απλά αδιαφορούν.
Σίγουρα, δεν πιστεύουμε ότι οι Πανελλήνιες καθορίζουν τον επιτυχημένο ενήλικα. Ούτε εγκρίνουμε αν μας ρωτάτε τέτοιου είδους εξετάσεις που προκαλούν ακόμη και κρίσεις άγχους στους μαθητές, για να καταφέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Όμως αν μεγαλώνετε παιδί που έμεινε σε μαθήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου η προσέγγισή πρέπει να είναι διαφορετικά. Καταρχάς, αν το παιδί δεν πέρασε στις Πανελλήνιες αλλά δείχνει να μην το νοιάζει, θα πρέπει να σκεφτείτε ξανά, αν το παιδί θέλει όντως να σπουδάσει ή εσείς το υποχρεώνετε.
Το διδακτικό γράμμα του Ουμπέρτο Έκο για τα παιδιά για το σχολείο, τα μαθήματα και τη ζωή
Μπορεί το παιδί να θέλει απλά να δουλέψει ή να έχει κλίση στις Τέχνες και να έχει επιλέξει κάποια σχολή που δεν χρειάζεται Πανελλήνιες. Συζητήστε το μαζί του και πάρτε αποφάσεις. Άλλωστε το δικό του μέλλον αφορά. Αν το παιδί μείνει σε μαθήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις τότε θα πρέπει να υπάρχουν οι συνέπειες των πράξεών του.
Μπορείτε να του στερήσετε την έξοδο που περιμένει καιρό ή να μειώσετε τον χρόνο στα ηλεκτρονικά, ακόμη και να του μειώσετε το χαρτζιλίκι. Θα πρέπει το παιδί να καταλάβει ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει υποχρεώσεις και όταν αυτές δεν τηρούνται υπάρχουν συνέπειες. Όπως θετικές συνέπειες υπάρχουν όταν αυτές τηρούνται.
Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε σαν γονείς, είναι ότι θα πρέπει να είστε συνεπείς σε αυτά που είπατε ότι θα “κόψετε” σαν συνέπεια και όχι να τα τηρήσετε μόνο τις πρώτες εβδομάδες που η ένταση ακόμα θα είναι μεγάλη και έπειτα να κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Βοηθήστε το παιδί στο διάβασμα
Πέρα από τα φροντιστήρια που ενδεχομένως πηγαίνει ή τα ιδιαίτερα μαθήματα, το παιδί χρειάζεται και την δική σας βοήθεια στο διάβασμα. Κι εκτός από το πρακτικό κομμάτι του ζητήματος, που μπορεί να μην μπορείτε να το κάνετε λόγω έλλειψης γνώσεων ή να μην θέλετε να μπερδέψετε το παιδί, υπάρχει και η συναισθηματική βοήθεια.
Προσφέρετε στο παιδί ένα ήρεμο περιβάλλον για διάβασμα. Μην το αγχώνετε με πράγματα μηδαμινής αξίας όσο προσπαθεί να παραμείνει συγκεντρωμένο. Πολλά γεύματα και χυμοί που θα του φτιάχνετε για να του δώσετε δύναμη. Και φυσικά λόγια αγάπης και ενθαρρυντικά σχόλια όταν τα χρειάζεται.
Η αποτυχία…χρειάζεται στη ζωή
Υπάρχουν παιδιά, ειδικά αυτά που δεν πέρασαν στις Πανελλήνιες, που στεναχωριούνται πολύ με αυτή τους την αποτυχία. Άλλωστε δεν έχουν προλάβει λογικά να γνωρίσουν ακόμη πολλές αποτυχίες για να καταλάβουν την αξία τους.
Σε αυτή τη περίπτωση, σαν γονείς θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει ότι όλοι μας αποτυγχάνουμε σε πράγματα και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι όταν κάνεις κάτι.
Μας διδάσκει, δεν πρέπει να μας κόβει τα φτερά και πρέπει απλά να την πάρουμε ως μήνυμα για το τί χειριστήκαμε λάθος και τι θα μπορούσαμε να χειριστούμε πιο σωστά αργότερα.
Μην θυμώνετε με το παιδί
Ακόμη κι αν μιλάμε για αδιάφορα παιδιά, ο θυμός δεν βοηθάει πουθενά. Παραπάνω ένταση δημιουργεί μέσα στο σπίτι, που σίγουρα δεν θα έχετε θετικά αποτελέσματα ούτε στην δική σας ούτε στη δική του ψυχολογία.
Πανελλήνιες – Εξετάσεις: Οι καλύτερες τεχνικές αποστήθισης από ειδικό
Πόσο μάλλον όταν ένα παιδί πραγματικά προσπάθησε και απλά δεν τα κατάφερε. Αν εσείς στεναχωριέστε μία φορά αυτό στεναχωριέται δέκα. Οπότε εσείς είστε αυτοί που πρέπει να δείξετε ψυχραιμία και να είστε καθησυχαστικοί και όχι το αντίθετο.
Βοηθήστε το παιδί με τον προγραμματισμό
Πολλές φορές τα παιδιά χάνονται όσων αφορά τον προγραμματισμό τους. Κι αν δεν έχεις σύστημα, δεν μπορείς να διαβάσεις. Σαν μεγαλύτεροι μπορείτε μαζί να βγάλετε ένα πρόγραμμα που θα το βοηθήσει να διαβάζει πιο οργανωμένα και συγκεντρωμένα.
Μην ενοχοποιήσετε το παιδί σας
Μπορεί να έχετε νεύρα αλλά σίγουρα φράσεις όπως “τόσα λεφτά δώσαμε στα φροντιστήρια”, “δεν σέβεσαι τους κόπους μας” κοκ, δεν βοηθάνε. Από το να γεμίσετε ενοχές το παιδί μέσα σε όλη την απογοήτευση που μπορεί να νιώθει, προτιμήστε να συζητήσετε μαζί του και να το βοηθήσετε να εξελιχθεί.
Πατηστε εδώ και δείτε τις καλύτερες προτάσεις για το σχολειο
All photos via: mothersblog.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Τετραήμερο Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και πότε κηρύσσεται – Τι θα γίνει με τα σχολεία και Δημόσιες Υπηρεσίες
- Ανακαλούνται πασίγνωστα πατατάκια
- Παραμονή Θεοφανίων: Σήμερα τα μεσάνυχτα ανοίγουν οι ουρανοί – Κάνε ευχή σου την ώρα που όλα ακούγονται
- Η Γη της Ελιάς : Ο Ισίδωρος γυρνά για να προστατέψει τη μικρή Αγγελική
- Οι Διαπλεκόμενοι -Δάφνη Κοιμήσου : Η Επική εκπομπή που σατίριζε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη