Το παιδί σας έβγαλε εξάνθημα από τον πυρετό; Δείτε τι μπορεί να σημαίνει όταν βγάζει σπυράκια παντού και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
Λίγοι γονείς το γνωρίζουν όμως υπάρχει ένα εξάνθημα, που ονομάζεται αιφνίδιο εξάνθημα που είναι μία νόσος που προσβάλλει παιδιά κάτω των 2 ετών. Αυτό το εξάνθημα συνοδεύεται από πολύ υψηλό πυρετό και πολλές φορές οι γονείς πανικοβάλλονται αφού δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι.
Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε τι είναι το αιφνίδιο εξάνθημα, αν είναι επικίνδυνο και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Το αιφνίδιο εξάνθημα προσβάλλει αρκετά παιδιά και πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Διαβάστε παρακάτω:
Τί είναι το αιφνίδιο εξάνθημα
Το αιφνίδιο εξάνθημα είναι μία νόσος που προσβάλλει παιδιά κάτω των 2 ετών και οφείλεται σε ιό. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια του σαλιού από άλλα βρέφη που πάσχουν ή συνήθως από ενήλικους που έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα αλλά φέρουν τον ιό.
Το αιφνίδιο εξάνθημα προκαλεί πυρετό που είναι υψηλός και διαρκεί από 3 μέχρι 4 μέρες και μετά το εξάνθημα. Μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους γονείς λόγω του πυρετού όμως αυτή η κατάσταση συνήθως δεν έχει επιπλοκές και υποχωρεί χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του αιφνίδιου εξανθήματος είναι ο υψηλός πυρετός ο οποίος μπορεί να φτάσει μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου ή και πιο υψηλός, ο οποίος διαρκεί 3-5 μέρες. Επίσης το εξάνθημα εμφανίζεται όταν ο πυρετός υποχωρεί.
Ξεκινά από τον λαιμό, τον θώρακα και την κοιλιά και επεκτείνεται στο πρόσωπο, στα άνω και στα κάτω άκρα. Εμφανίζεται με την μορφή κόκκινων κηλίδων και συνήθως αυτά τα εξανθήματα δεν αποτελούνται από κνησμό.
Παρά τον πυρετό και το εξάνθημα τα περισσότερα παιδιά είναι σε καλή γενική κατάσταση. Ωστόσο ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα όπως:
Δείτε ακόμα Οι επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά
Επίσης τα παιδιά νιώθουν κουρασμένα, ανήσυχα, δεν έχουν όρεξη να φάνε, έχουν οίδημα βλεφάρων, διόγκωση στον αυχένα ή πίσω από τα αυτιά.
Αρκετά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό χωρίς εξάνθημα με την πτώση του πυρετού, ενώ σε κάποια η λοίμωξη μπορεί να είναι υποκλινική ( χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα). Οι πυρετικοί σπασμοί είναι η συχνότερη επιπλοκή της πρωτολοίμωξης από τους ερπητοϊούς και παρουσιάζονται σε ποσοστό 10-15% των βρεφών με αιφνίδιο εξάνθημα.
Τί μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε το παιδί;
Αρχικά φροντίζουμε το παιδί ενυδατώνοντας το με υγρά από το στόμα ή θηλάζοντάς το. Αν το παιδί αρνείται να πιει υγρά για περισσότερες από μερικές ώρες τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την παιδίατρό σας. Επίσης θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να ξεκουράζετε όσο θέλει
Μπορείτε να δώσετε στο παιδί αντιπυρετικά σε πυρετό πάνω από 38,5 βαθμούς Κελσίου αν και στην πραγματικότητα τα περισσότερα παιδιά δεν τα χρειάζονται πραγματικά εκτός αν ο πυρετός τα ταλαιπωρεί. Μην δίνεται στο παιδί σε καμία περίπτωση ασπιρίνη. Αυτό διότι μπορεί να προκαλέσει στο παιδί το σύνδρομο Rye, σε παιδιά κάτω των 18 χρονών.
Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό;
Αν το βρέφος είναι κάτω από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία ορθού 38 βαθμούς Κελσίου ή και υψηλότερη. Το μωρό θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη κι αν δείχνει σε πολύ καλή γενική κατάσταση. Μην δίνετε αντιπυρετικά πριν την εκτίμηση από παιδίατρο.
Το βρέφος /παιδί σας είναι ηλικίας 3 μηνών έως 3 τριών ετών και έχει θερμοκρασία ορθού 38°C ή και υψηλότερη για 3 συνεχόμενες μέρες ή άμεσα, αν έχει επηρεασμένη γενική κατάσταση (είναι ανήσυχο, θέλει συνέχεια αγκαλιά, αρνείται τα υγρά), ή έχει θερμοκρασία ορθού 38.9°C ή υψηλότερη.
Δείτε ακόμα Δεν πέφτει ο πυρετός του παιδιού: Όλες οι συμβουλές από γιατρό
Το παιδί σας έχει θερμοκρασία μασχάλης 39.4°C σε οποιασδήποτε ηλικία .
Το παιδί σας κάνει πυρετικούς σπασμούς σε οποιασδήποτε ηλικία.
Το παιδί σας έχει πυρετό και κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας όπως καρδιοπάθεια, κακοήθεια, ρευματοπάθεια ή δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε οποιασδήποτε ηλικία. Το παιδί σας έχει με πυρετό και πρωτοεμφανιζόμενο εξάνθημα σε οποιασδήποτε ηλικία
Θα χρειασθεί το παιδί μου εξετάσεις;
Ο/η παιδίατρος συχνά είναι σε θέση να βάλει τη διάγνωση του αιφνίδιου εξανθήματος από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Σε άτυπες περιπτώσεις ή επιπλοκές μπορεί να χρειασθεί παραπομπή στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο.
Πως θεραπεύεται το αιφνίδιο εξάνθημα;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το αιφνίδιο εξάνθημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει άριστη έκβαση, υποχωρεί αυτόματα χωρίς επιπτώσεις.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.