Το παιδί μου με χτυπάει όταν δεν του κάνω τα χατίρια. Τί να κάνω; Τρομοκρατημένες μαμάδες με παιδιά που πολλές φόρες έχουν χάσει τα όρια, ή απλά περνάνε την ηλικιακή φάση, κάνουν πολύ συχνά την συγκεκριμένη ερώτηση.
Το παιδί στην νηπιακή ηλικία προσπαθεί να καταλάβει το σώμα και τις δυνατότητές του. Επίσης θέλει να δει τι είναι σωστό να κάνει σε έναν άλλον άνθρωπο και τι λάθος. Προσπαθεί να αντιληφθεί τα όρια τα δικά του αλλά και τα όρια των άλλων.
Έτσι πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία ξεκινούν να χτυπούν τους γονείς τους, είτε από νεύρα είτε από χαρά. Φυσικά δεν έχουν ως σκοπό να κακοποιήσουν τους γονείς, ούτε είναι κάποιας μορφής ασέβεια. Απλά, δεν ξέρει ακριβώς πως να εκδηλώσει έντονα συναισθήματα όπως είναι ο θυμός ή η λύπη ή η χαρά.
Δείτε ακόμα Δεν είναι γκρινιάρικο: Απλά φταίει το φαινόμενο του εγκλωβισμένου εγκεφάλου
Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες συμπεριφορές, εκδηλώνονται σε ηλικίες που τα παιδιά ακόμη δεν μπορούν καθόλου ή ξεκινούν τώρα να μαθαίνουν να μιλούν. Σίγουρα όμως δεν είναι μία συμπεριφορά που μπορεί να συνεχιστεί. Τί μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς; Διαβάστε παρακάτω:
Μην του δώσετε να καταλάβει ότι αυτό που κάνει “έχει πλάκα”.
Η πρώτη αντίδραση πολλών γονιών όταν το παιδί τους, τους χτυπήσει για πρώτη φορά, σε πολλές περιπτώσεις είναι το γέλιο. Αυτό το κάνουν είτε επειδή ξαφνιάζονται και όντως τους φαίνεται αστείο αυτό που συνέβη είτε επειδή δεν ξέρουν πως αλλιώς να αντιδράσουν.
Όμως είναι σημαντικό από την πρώτη στιγμή να κάνετε παρατήρηση στο παιδί και να του εξηγήσετε πως αυτό που έκανε δεν είναι σωστό, γιατί σας πόνεσε και δεν πρέπει να πονάει τους άλλους ανθρώπους. Το παιδί είναι σε θέση να το αντιληφθεί αυτό έστω και σε μέσες άκρες.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο έχει πλάκα, είναι παιχνίδι ή δεν σας πειράζει. Γιατί μετά θα το συνεχίσει μόνο και μόνο για να σας κάνει να γελάσετε.
Πως να σταματήσουμε το παιδί εκείνη την στιγμή
Αν τα νεύρα του παιδιού είναι ανεξέλεγκτα τότε κρατήστε του τα χέρια με ψυχραιμία και με χαμηλωμένο τόνο φωνής πείτε του να ηρεμήσει και να μην φωνάζει. Στην συνέχεια απομακρύνετε το παιδί από το μέρος που του δημιουργήθηκαν τα νεύρα και αφήστε το λίγο μόνο του να ηρεμήσει αν χρειαστεί. Έπειτα εξηγήστε του ότι σας πόνεσε και ότι δεν ήταν σωστό.
Η δική σας ψυχραιμία βοηθάει
Κανένα παιδί δεν μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όταν η μαμά ή ο μπαμπάς ωρύονται. Αν θέλετε λοιπόν το παιδί να ηρεμήσει εκείνη την στιγμή, θα πρέπει εσείς να διατηρήσετε τους τόνους χαμηλούς. Με το να ξεκινήσετε να φωνάζετε και να το μαλώνετε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ανεβάσετε τις εντάσεις και να το τρομάξετε.
Μπείτε στην θέση του παιδιού
Όπως σας είπαμε και στον πρόλογο, τέτοιες συμπεριφορές εκδηλώνουν τα παιδιά που ακόμη δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να μιλήσουν με άνεση. Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του. Να έχει νεύρα και να μην μπορεί να εξηγήσει σε κανέναν τον λόγο που νιώθει άσχημα.
Δείτε ακόμα Το παραχάϊδεμα στα παιδιά 2-5 ετών έχει επιπτώσεις
Έτσι αφού αναγνωρίσετε την θέση του παιδιού εξηγήστε στο παιδί ότι δεν είναι ωραίο να χτυπάει τους άλλους όταν έχει νεύρα ή γενικότερα. Το παιδί όπως σας προ είπαμε, είναι σε θέση να το αντιληφθεί αυτό, παρά το μικρό της ηλικίας του.
Δείξτε στο παιδί πως να αντιδράει
Αν το παιδί ακόμη δεν ξέρει να μιλάει μπορείτε να του δείξετε μερικά κολπάκια για να πει αυτό που θέλει. Για παράδειγμα κινήσεις με τα χέρια που θα δείχνουν το “δώσε μου αυτό”, “σταμάτα το αυτό” κλπ. Έτσι το παιδί θα μάθει να αντιδράει μέχρι να μάθει να μιλάει.
Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά
Κι αν το παιδί σας ακούσει και ξεκινά να κάνει αυτά που του λέτε, φυσικά και πρέπει να το επιβραβεύσετε. Η επιβράβευση μπορεί να είναι μία βόλτα στην παιδική χαρά, ένα δώρο, μία λεκτική επιβράβευση, μία αγκαλιά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι το νερό και το φαγητό γιατί αυτά τα δύο είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και όχι επιβράβευση.
Μάθετε στο παιδί να ζητάει συγγνώμη
Η συγγνώμη είναι πολύ σημαντική και το παιδί θα πρέπει να μάθει να την λέει ή και να την δείχνει. Καταρχάς για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να δείξετε εσείς το καλό παράδειγμα. Ζητήστε στο παιδί συγγνώμη αν κάνετε κάπου λάθος ή στους άλλους δικούς σας ανθρώπους.
Επίσης εξηγήστε στο παιδί πως είναι πολύ ωραίο να ζητάς συγγνώμη. Αν δεν μπορεί να μιλήσει μάθετε του να ζητάει συγγνώμη με μία αγκαλιά ή ένα φιλί.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα μωρά στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Βιδάλη : Η σπαρακτική ανάρτηση για τον γιό της και το συγνώμη
- Η Γη της Ελιάς : Η Αμαλία σκοτώνει τον εκβιαστή της
- Πρότυπα Σχολεία – Oι αλλαγές : Πώς θα γίνεται η εισαγωγή μαθητών
- Καλοριφέρ : Κόλπο μηχανικού για να ζεστάνετε πιο γρήγορα και ανέξοδα το σπίτι
- Λεπτά τηγανόψωμα της γιαγιάς με το μυστικό με το λιωμένο βούτυρο που τα απογειώνει