Πολλές φορές τα παιδιά στην εφηβεία δεν είναι συνεπείς στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Το παιδί πηγαίνει σχολείο χωρίς βιβλία, αδιάβαστο και πάντα χάνει τις πρώτες ώρες ή κάνει κοπάνα τις τελευταίες. Φιλόλογος και life coach συμβουλεύει.
Τα παιδιά στην εφηβεία κάνουν την επανάστασή τους. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται διαρκώς σε ρήξη με τους γονείς, ίσως να έχουν ακραίες τοποθετήσεις σε διάφορα ζητήματα και φυσικά να παραμελούν τα διαβάσματα και γενικά τις σχολικές τους υποχρεώσεις.
Είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά στην εφηβεία να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς καθόλου βιβλία ή με τα μισά από όσα χρειάζονται, να χάνουν τις πρώτες ή τις τελευταίες ώρες καθημερινά και να μην διαβάζουν. Σαν γονείς πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Η φιλόλογος και life coach Κλεονίκη Πανταζή συμβουλεύει. Διαβάστε παρακάτω:
Γράμμα γονιού στο efiveia.gr
Γιος, ετών 15, Α’ λυκείου. Πάει σχολείο με ένα- δυο βιβλία, χωρίς τετράδια, πολλές φορές τη 2η ώρα. Δεν μελετάει όπως θυμάμαι εγώ τον εαυτό μου…. Ούτε καν όπως πέρυσι. Δε ρωτάω όσο πέρυσι, δεν πιέζω.
Τι άλλο μπορώ να κάνω ώστε με διακριτικότητα να δείξω ενδιαφέρον χωρίς να νιώθει έλεγχο και πιέσεις…. Του εξηγώ τη σημασία που έχει φέτος να μην αφήσει κενά.
Photo via: infokids.gr
Τον ενδιαφέρει περισσότερο η μουσική (έξω σχολικά) αλλά εμένα μου φαίνεται ότι το σχολείο το έχει για βόλτα. Μου λέει να μην ανησυχώ, διαβάζει λέει και προσπαθεί. Δεν το βλέπω. Τι μπορώ να κάνω να είναι πιο υπεύθυνος, συνεργάσιμος, μελετηρός;
Απαντά η Φιλόλογος – Life Coach Κλεονίκη Πανταζή
Αρχικά να πούμε πως ο γιος σας φοιτά στην α’ λυκείου. Αυτό σημαίνει πως φέτος άλλαξε περιβάλλον και τα μαθήματα έχουν μεγάλη διαφορά, όσον αφορά το μαθησιακό επίπεδο.
Το γεγονός ότι ο γιος σας πηγαίνει χωρίς βιβλία σημαίνει πως ή δεν κάνουν μάθημα στο σχολείο, ή δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Συνήθως συμβαίνει το δεύτερο. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται τη βοήθειά σας. Είναι ανάγκη να συζητήσετε για να μάθετε τι συμβαίνει.
Είναι απαραίτητο να ρωτάτε πληροφορίες για το τι κάνει στο σχολείο και να τον ελέγχετε. Οι έφηβοι για να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο σχολείο, χρειάζεται να έχουν ξεκάθαρο πλαίσιο. Αν το πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει από το σχολείο, χρειάζεται να το θέσει η οικογένεια.
Σ3ξτινγκ: Η νέα μορφή φλερτ – Πώς το εξηγούμε στα παιδιά και οι σοβαροί κίνδυνοι
Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσετε στον γιο σας ότι στην ηλικία που είναι επιβάλλεται να ασχολείται με το σχολείο, διαφορετικά θα μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Ξεκαθαρίστε του λοιπόν ότι δεν επιτρέπεται να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς βιβλία και τετράδια και ενημερωθείτε από τους καθηγητές του για τη συμπεριφορά του στην τάξη και στο σχολείο γενικότερα.
Photo via: paidorama.com
Στη συνέχεια θα συζητήσετε μαζί του και θα λάβετε κάποιες αποφάσεις γι’ αυτόν, ώστε να καταλάβει ότι το σχολείο αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό όμως χρειάζεται να το πιστεύετε κι εσείς η ίδια και να επιβάλλετε κάποιους κανόνες στο σπίτι και στις δραστηριότητές του που να επιβεβαιώνουν την πρόθεσή σας να αποκτήσει ο γιος σας προτεραιότητα το σχολείο.
Ακμή στην εφηβεία: Συμβουλές από αισθητικό για να αντιμετωπιστεί
Οι έφηβοι δεν είναι ενήλικες, χρειάζονται την επίβλεψη των γονιών και γονείς που μπορούν να πάρουν δραστικές αποφάσεις γι’ αυτούς. Μόνο έτσι θα αισθάνονται ασφάλεια.
Photo via: mothersblog.gr
Χρειάζεται τέλος να διερευνήσετε τις παρέες του και πιθανές νέες συνήθειες. Διαφορετικά θα χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από ένα ειδικό ψυχικής υγείας ή academic coach για να δείτε τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή