Το παιδί τρώει μόνο μπροστά από οθόνη: Παιδίατρος συμβουλεύει. Η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου συμβουλεύει τους γονείς τι να κάνουν αν το παιδί τρώει μόνο μπροστά από μία οθόνη.
Δεν είναι λίγα τα παιδιά τα οποία τρώνε μόνο μπροστά από μία οθόνη. Κάθε φορά που κλείνετε την τηλεόραση το παιδί αρχίζει και κλαίει, έχει νεύρα και δεν τρώει το φαγητό του από πείσμα. Κάθε φορά που η τηλεόραση ανοίγει το παιδί μπορεί να φάει ακόμη και μπάμιες.
Αυτή η συνήθεια αποκτάται όταν οι γονείς στην προσπάθειά τους να ταΐσουν το παιδί τους πιο εύκολα, ξεκινούν να του ανοίγουν την τηλεόραση, το κινητό ή το τάμπλετ για να του αποσπούν την προσοχή. Καταλαβαίνουμε ότι είναι μία εύκολη λύση όμως μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Δείτε ακόμα Μια ώρα πριν τον ύπνο του παιδιού κάθε οθόνη πρέπει να σβήνει – Δείτε τον λόγο
Η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου γνωρίζει ότι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο πλέον. Έτσι αποφάσισε να μοιραστεί ένα κείμενο μαζί μας που εξηγεί τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια στο παιδί αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε. Διαβάστε παρακάτω:
Οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα και στη ζωή μικρών και μεγάλων. Για παράδειγμα, πολλοί είναι οι γονείς που την ώρα του φαγητού (είτε ταΐζουν το παιδί τους είτε αυτό τρώει μόνο του) χρησιμοποιούν οθόνες (κινητό, τηλεόραση, τάμπλετ κτλ) για να διευκολύνουν την όλη διαδικασία.
Τους καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί η χρήση των οθονών.. έχει πράγματι αποτέλεσμα! Το παιδί που κλαίει σταματάει το κλάμα. Το παιδί που αγωνιωδώς θέλει να κατέβει από το καρεκλάκι φαγητού, μπορεί στη θέα ενός κινητού να παραμείνει «κολλημένο» για ώρες επάνω στο καρεκλάκι, χωρίς να φέρει την παραμικρή αντίσταση.
Ακόμα και το πιο «δύσκολο» παιδί με το φαγητό προσηλώνεται στην οθόνη, με αποτέλεσμα ο γονέας πανεύκολα να μπορεί να του βάλει το κουτάλι στο στόμα. Χίλιες φορές πιο αποτελεσματικό και από το αεροπλανάκι της γιαγιάς!
Δείτε ακόμα Συμβουλή παιδίατρου : Μην ταΐζετε τα παιδιά με το ζόρι
Αυτό που δεν γνωρίζει όμως ο γονέας είναι ότι η χρήση της οθόνης την ώρα του φαγητού έχει πολλά μειονεκτήματα. Το παιδί δεν χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του και άρα δεν μπορεί να αναγνωρίσει όλα τα χαρακτηριστικά της τροφής (γεύση, σύσταση, χρώμα).
Δεν εξασκείται η λεπτή κινητικότητα και ο συντονισμός χεριού-ματιού.
Χάνεται το αίσθημα του κορεσμού. Το παιδί δεν αποκτά αυτονομία, διότι δεν χρησιμοποιεί τα χέρια του ή τα μαχαιροπήρουνα για να φάει.
Χάνεται η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.
Η τακτική αυτή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε διαφορετικό περιβάλλον.
Με τη χρήση της οθόνης μπορεί ο γονέας προσωρινά να «φέρει» το παιδί στα μέτρα του, ουσιαστικά όμως πολλαπλασιάζει τα προβλήματα που θα έχει στο μέλλον.
Δείτε ακόμα Γρήγορη μετάβαση από αλεσμένα σε κομμάτια – Τι μπορεί να συμβεί
Η χαμηλή όρεξη του παιδιού δεν διαφοροποιείται με τη χρήση οθονών.
Το παιδί που θέλει να κατέβει από το καρεκλάκι, μόλις η οθόνη απομακρυνθεί, θα κλαίει και θα διαμαρτύρεται απαρηγόρητα.
Το παιδί που πχ με το κινητό σταματάει το κλάμα, από εδώ και στο εξής θα βάζει συνέχεια τα κλάματα για να το ξαναπάρει στα χέρια του.
Και τι μπορείτε να κάνετε, όταν έχετε ήδη πέσει στην παγίδα να χρησιμοποιείτε οθόνες κατά τη διάρκεια του φαγητού; Ενισχύστε την επικοινωνία ανάμεσα στα διάφορα μέλη της οικογένειας κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ώστε να «τραβήξετε» την προσοχή του παιδιού από τις οθόνες.
α) Ενισχύστε τα οικογενειακά γεύματα.
β) Με τα μικρότερα παιδιά, ανοίξτε συζήτηση για τη γεύση και το χρώμα των τροφών που βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς και στο πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μαχαιροπήρουνα.
Δείτε ακόμα Γιατί δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη παιδιά κάτω των 2 ετών
γ) Με τα μεγαλύτερα παιδιά, η ώρα του γεύματος μπορεί να είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες της ημέρας.
δ) Απομακρύνετε το κινητό ή το τάμπλετ και σβήστε την τηλεόραση. Το ίδιο ισχύει και για το δικό σας κινητό βέβαια.
Ουσιαστικά «προκαλείτε» το παιδί σας με το να το χρησιμοποιείτε εσείς και να μην του το δίνετε, όταν σας το ζητάει. Να είσαστε αποφασιστικοί!
Μπορεί στην αρχή το μικρό σας να αντισταθεί, αλλά όσο πιο έγκαιρα απομακρύνετε τις οθόνες, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να πετύχετε το στόχο σας! Εξάλλου, κάποιες φορές ο γονέας πρέπει για το παιδί του να γίνει ο «κακός», εάν είναι για το καλό του!
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική διατροφή στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Βιδάλη : Η σπαρακτική ανάρτηση για τον γιό της και το συγνώμη
- Πέθανε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος
- Το ψυχολογικό τεστ που θα σας φανερώσει αν κουβαλάτε κάποιο κρυμμένο τραύμα βαθιά στο υποσυνείδητο σας
- Καλοριφέρ : Κόλπο μηχανικού για να ζεστάνετε πιο γρήγορα και ανέξοδα το σπίτι
- Η Γη της Eλιάς : Η Άννα γεννάει στα χωράφια με βοηθό τον Μιλτιάδη