Πώς μπορούμε να απομακρύνουμε το παιδί από την τηλεόραση αλλά και οποιαδήποτε οθόνη; Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν την τηλεόραση, τους υπολογιστές, τα tablets και γενικότερα την τεχνολογία. Όταν όμως το πράγμα ξεφεύγει, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Πώς μπορούμε να απομακρύνουμε το παιδί από την τηλεόραση αλλά και οποιαδήποτε οθόνη;
Την σήμερον ημέρα, οι οθόνες έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας και φυσικά τα παιδιά δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από αυτό το φαινόμενο. Βέβαια, σε αυτό ευθύνονται και οι γονείς, οι οποίοι έχουν βρει την εύκολη λύση από μικρή ηλικία, να δίνουν στο παιδί να παίζει με το κινητό τους, για παράδειγμα, για να κάτσουν ήσυχα.
Είμαστε σίγουροι ότι οι γονείς που το κάνουν αυτό δεν έχουν κακές προθέσεις και ίσως να νιώθουν πως στην προκειμένη δεν είχαν άλλη επιλογή. Όμως όταν ένα παιδί από μικρή ηλικία ξεκινάει και αποβλακώνεται μπροστά από μία οθόνη τα πράγματα μπορεί να γίνουν σοβαρά.
Δείτε ακόμα Το παιδί τρώει μόνο μπροστά από οθόνη: Παιδίατρος συμβουλεύει
Στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Αμερική, τα κρούσματα παιδικού εθισμού στην τεχνολογία είναι υψηλά και κάθε χρόνο αυξάνονται όλο και περισσότερο. Στο σημερινό άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να ελέγξετε την χρήση της τηλεόρασης αλλά και οποιασδήποτε άλλης οθόνης από το παιδί. Διαβάστε παρακάτω:
Η χρήση της τηλεόρασης αλλά και οποιασδήποτε άλλης οθόνης θέλει κανόνες από τους γονείς.
Ένα παιδί χρειάζεται κανόνες και όρια για να νιώθει ασφάλεια. Μπορεί να παραπονιέται και να αντιδρά, αλλά στην πραγματικότητα όταν νιώθει πως βάζετε όρια, μέσα του νιώθει ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται γι’ αυτό και προσπαθούν να το προστατεύσουν.
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε οικογένειες χωρίς κανόνες και όρια, ένιωθαν ανασφάλεια και μεγαλώνοντας αυτή η ανασφάλεια εκδηλώθηκε και στην ζωή τους καθώς και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ένα παιδί πρέπει να περνάει μπροστά από την οθόνη 1 ώρα την ημέρα. Το ιδανικό θα ήταν να κάνει κάτι άλλο από το να δει τηλεόραση ή να παίξει με το κινητό όπως να ασχοληθεί με κάποιο χόμπι, να ζωγραφίσει ή να ακούσει μουσική.
Δείτε ακόμα Μια ώρα πριν τον ύπνο του παιδιού κάθε οθόνη πρέπει να σβήνει – Δείτε τον λόγο
Παρόλα αυτά θέλουμε να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι, ότι δεν μπορούμε να τα αποξενώσουμε από την τεχνολογία αφού πλέον είναι κομμάτι της ζωής μας. Μία ώρα την ημέρα είναι αρκετή.
Ο σωστός τρόπος για να παρακολουθήσει τηλεόραση το παιδί.
Το παιδί βλέπει τηλεόραση, όμως υπάρχουν προγράμματα που μπορεί να δει και προγράμματα που δεν χρειάζεται να δει. Αφού θα δει που θα δει τηλεόραση, τουλάχιστον προσπαθήστε τα προγράμματα που θα παρακολουθήσει να συμβαδίζουν με την ηλικία του και να ενισχύουν την προσωπικότητα αλλά και τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού.
Υπάρχουν προγράμματα που προωθούν καλούς χαρακτήρες και σωστά πρότυπα συμπεριφοράς καθώς και προγράμματα που βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και παιδιά Δημοτικού να μάθουν να μετρούν, την άλφα βήτα, να βρίσκουν αντικείμενα σε έναν χώρο κλπ.
Τέτοια προγράμματα πρέπει να παρακολουθεί το παιδί κι εσείς, πρέπει να είστε απόλυτοι σε αυτό και να μην κάνετε υποχωρήσεις. Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το παράδειγμα που δίνετε εσείς. Αν το παιδί σας δεν θέλετε να βλέπει πολύ τηλεόραση και να περνάει πολύ χρόνο μπροστά από μία οθόνη, θα πρέπει κι εσείς να λειτουργείτε με παρόμοιο τρόπο.
Δείτε ακόμα Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Δύο ώρες στην οθόνη «καίει» τον εγκέφαλο των παιδιών
Δεν γίνεται ένα παιδί να προσπαθεί να περάσει δημιουργικό χρόνο μακριά από την τηλεόραση, όταν η τηλεόραση δεν κλείνει ποτέ μέσα στο σπίτι και σίγουρα δεν θα μάθει να μην περνάει την ώρα του όταν βαριέται με το κινητό όταν βλέπει την μαμά και τον μπαμπά με ένα κινητό στο χέρι.
Τέλος εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς να μην χρησιμοποιούν την τηλεόραση και γενικότερα την τεχνολογία σαν μία ιδιότυπη babysitter. Καταλαβαίνουμε ότι μετά από μία κουραστική μέρα στην δουλειά, όταν το παιδί έχει γκρίνια και είναι ανήσυχο, προσπαθείτε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να το ηρεμήσετε.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να του προτείνετε άλλες λύσεις για να περνάει την ώρα του, όπως η ζωγραφική, το να ακούσει μουσική από κάποιο mp3, να διαβάσει κάποιο βιβλίο – εφόσον η ηλικία του το επιτρέπει – ή να κάνετε μία υποχώρηση και να πάτε μαζί μία βόλτα μέχρι την παιδική χαρά.
Το συμπεριφορικό πρόγραμμα ενίσχυσης.
Αν αργήσατε να κάνετε όλα τα παραπάνω και το παιδί ήδη αποβλακώνεται μπροστά από μία οθόνη με αποτέλεσμα να μην μιλάει σε κανέναν, να ξεχνάει να φάει και γενικότερα διακρίνετε μία υπερβολή στην συμπεριφορά του σχετικά με την οθόνη, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε το συμπεριφορικό πρόγραμμα ενίσχυσης.
Το συμπεριφορικό πρόγραμμα ενίσχυσης βασίζεται στην θετική ενίσχυση που λέει ότι όταν λέτε ή κάνετε κάτι σωστό, ενθαρρύνετε το παιδί να αντιγράψει την συμπεριφορά σας. Δεν έχει καμία σχέση με την “τιμωρία” ή συνέπεια της πράξης ενός παιδιού.
Βασίζεται στην επανάληψη μίας συμπεριφοράς και συστήνεται ιδιαίτερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μπορείτε ας πούμε να κάνετε μία συμφωνία με το παιδί σας. Να βλέπει τηλεόραση 1 ώρα την ημέρα κι αν το τηρήσει να παίρνει κάποια επιβράβευση.
Δείτε ακόμα Το «κόλλημα» στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά
Η επιβράβευση μπορεί να είναι κάποιο δώρο, κάποια βόλτα ή κάποια καλή κουβέντα, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνει φαγητό ή νερό, αφού αυτά τα δύο είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από την συμπεριφορά του και αυτό θα πρέπει να το ξέρει από μικρή ηλικία το παιδί.
Επίσης όταν δείτε ότι το παιδί σας κάνει κάτι άλλο πέρα από το να δει τηλεόραση όπως να παίξει με ένα παζλ, να διαβάσει ένα παραμύθι ή να μαζέψει το δωμάτιό του θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον μία λεκτική επιβράβευση από εσάς.
Να τηρήσετε τα όρια και τους κανόνες του σπιτιού.
Τα παιδιά πολλές φορές αντιδρούν στα όρια και στους κανόνες των γονιών τους. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω όμως, οι κανόνες και τα όρια είναι απαραίτητα για κάθε παιδί οπότε δεν χρειάζεται να πτοήστε.
Πιο συγκεκριμένα δεν πρέπει να κάνετε ούτε βήμα πίσω σχετικά με τους κανόνες και τα όρια που μπαίνουν στο σπίτι και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Ένας κανόνας μπορεί να αναιρεθεί μόνο αν το παιδί χρησιμοποιήσει λογικά επιχειρήματα και διαπιστώσετε πως έχει δίκιο ή όταν βλέπετε πως δεν έχει αποτέλεσμα.
Παρόλα αυτά στον κανόνα “1 ώρα τηλεόραση” δεν μπορείτε να κάνετε κάποια υποχώρηση, αφού η πολύωρη χρήση της οθόνης δεν βλάπτει μόνο την συναισθηματική του υγεία αλλά και την σωματική του. Είναι λοιπόν σαν να μην του επιτρέπεται να πίνει αναψυκτικά. Δεν του αρέσει…αλλά πρέπει.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Σοβαρό τροχαίο για πασίγνωστο Έλληνα ηθοποιό -Οδηγός τον παρέσυρε και συνέχισε την πορεία του (βίντεο)
- Χρήστος Μάστορας : «Θα έδινα 10 χρόνια από την ζωή μου για να έχω μισή ώρα μαζί της»
- Η Γη της Ελιάς: Μεγάλη ανατροπή με την δολοφονία του Ισίδωρου
- Νέα Σμύρνη – Χαμός σε κηδεία : 20χρονος χόρευε πάνω από το φέρετρο και μετά όρμησε σε ιερείς
- Χοιρινή σπάλα στιφάδο στη γάστρα για το γιορτινό τραπέζι