Με το άνοιγμα των σχολείων και την έλευση του χειμώνα τίθεται το ερώτημα πότε ένα άρρωστο παιδί πρέπει να μείνει στο σπίτι και για πόσες ημέρες για να ελαττωθεί η μετάδοση κάποιας αρρώστιας και στα άλλα παιδιά. Επίσης πότε ένα παιδί δεν χρειάζεται να απομονωθεί.
Αναγνωρίζοντας το άρρωστο παιδί
Οι δάσκαλοι γνωρίζουν τα παιδιά της τάξης τους και πώς συμπεριφέρονται. Πρέπει να προσέχουν τα εξής για τυχόν λοίμωξη σε ένα παιδί.
1) Αλλαγή στη συμπεριφορά η την εμφάνιση
2) Οποιοδήποτε εξάνθημα στο δέρμα και κνησμός στο δέρμα η το κεφάλι.
3) Δοθιήνες η οροροούντα δερματικά εξανθήματα
4) Σημάδια πυρετού (πχ κοκκίνισμα η ρίγος). Ο έλεγχος της θερμοκρασίας, σε απουσία αλλαγής συμπεριφοράς δεν συνιστάται.
5) Παράπονα πόνου η ότι δεν νοιώθει καλά.
6) Εμετοί, διάρροιες, η εκκρίσεις από τα μάτια.
Καταστάσεις που απαιτούν προσωρινή απομάκρυνση του παιδιού από το σχολείο
Συνιστάται όταν: α) Όταν η νόσος δεν επιτρέπει στο παιδί να συμμετέχει στις δραστηριότητες β) η νόσος απασχολεί το προσωπικό και δεν μπορούν να απασχοληθούν κανονικά με τα άλλα παιδιά. γ) Το παιδί έχει μια από τις ακόλουθες καταστάσεις, εκτός αν κάποιος γιατρός βεβαιώσει ότι δεν χρειάζεται αποκλεισμός
1) Το παιδί φαίνεται σοβαρά άρρωστο: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λήθαργο, ευερεθιστότητα, επίμονο κλάμα, δυσκολία αναπνοής η παρουσιάζει ένα γρήγορα εξελισσόμενο εξάνθημα.
2) Πυρετό: πάνω από 38.3 από το αυτί, 37,8 από την μασχάλη ΚΑΙ αλλαγή συμπεριφοράς ή άλλα σημεία και συμπτώματα (πχ. εμετοί, διάρροιες, εξάνθημα, πόνος στο λαιμό)
3) Διάρροιες: Τα παιδιά που είναι εκπαιδευμένα στην χρήση της τουαλέτας, στέλλονται στο σπίτι. όταν προκαλούν «ατυχήματα». Επίσης όταν οι διάρροιες προκαλούνται από ορισμένα μικρόβια ( Shigella, Salmonella typhi, η εντεροτοξινογόνο κολοβακτηρίδιο).
Διάρροιες λόγω σαλμονέλλας τύφου: αποκλεισμός μέχρι να έχουμε 3 αρνητικές καλλιέργειες κοπράνων, όταν τα κόπρανα παραμένουν στο πανί ή όταν τα εκπαιδευμένα στη χρήση τουαλέτας παιδιά δεν έχουν <ατυχήματα.> και η συχνότητα των κενώσεων είναι λιγότερες από 2 κενώσεις περισσότερες από τον συνηθισμένο αριθμό του συγκεκριμένου παιδιού. Πρέπει να γίνεται καλλιέργεια κοπράνων στο προσωπικό.
Διάρροιες λόγω μόλυνση με μη τυφική σαλμονέλλα: Αποκλεισμός μέχρι τα κόπρανα να παραμένουν στο πανί, ή μέχρι τα εκπαιδευμένα στη χρήση τουαλέτας παιδιά δεν έχουν ατυχήματα και η συχνότητα των κενώσεων είναι λιγότερες από 2 κενώσεις περισσότερες από τον συνηθισμένο αριθμό του συγκεκριμένου παιδιού. Δεν χρειάζεται να υπάρξει αρνητική καλλιέργεια κοπράνων. Δεν χρειάζεται καλλιέργεια κοπράνων σε ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα. Αντιμικροβιακή αγωγή δεν χρειάζεται σε ασυμπτωματική μόλυνση ή διάρροια χωρίς επιπλοκές ή σε αυτούς που ήρθαν σε επαφή.
Δείτε εδώ πως να προφυλάξετε το παιδι απο τις σχολικές ιώσεις
4) Αίμα η βλέννα στα κόπρανα που δεν εξηγούνται από διαιτητική αλλαγή, φάρμακα, η σκληρά κόπρανα.
5) Εμετούς περισσότερους από 2 το τελευταίο 24ωρο, εκτός αν οι εμετοί δεν οφείλονται σε μεταδοτική νόσο και το παιδί δεν είναι σε κίνδυνο για αφυδάτωση.
6) κοιλιακός πόνος πού συνεχίζει για πάνω από 2 ώρες η είναι διαλείπων αλλά συνοδεύεται από πυρετό η άλλα σημεία η συμπτώματα.
7) Έλκη στο στόμα με σιαλόρροια, εκτός αν ο γιατρός βεβαιώσει ότι το παιδί δεν μεταδίδει.
8) Εξάνθημα στο δέρμα με πυρετό η αλλαγή συμπεριφοράς, μέχρι ο γιατρός να βεβαιώσει ότι δεν είναι κάτι μεταδοτικό.
9) Φυματίωση: Μέχρι να αρχίσει η κατάλληλη θεραπεία
10) Μολυσματικό κηρίο: Μέχρι 24 ώρες από την έναρξη της θεραπείας.
11) Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα μέχρι 24 ώρες από την έναρξη της θεραπείας.
12) Ψείρες και κονίδα στην κεφαλή μέχρι να γίνει η πρώτη θεραπεία (αποκλεισμός δεν είναι απαραίτητος πριν τελειώσει το ημερήσιο πρόγραμμα). Η οικογένεια και οι έχοντες στενή επαφή, εξετάζονται και θεραπεύονται εάν είναι μολυσμένοι.
13) Ψώρα μέχρι να αρχίσει η θεραπεία.
14) Ανεμοβλογιά μέχρι οι βλάβες να αποξηρανθούν ( συνήθως 6 ημέρες). Επεισόδιο ανεμευλογιάς σε εμβολιασμένο παιδί (breakthrough varicella) είναι τροποποιημένη και συνήθως το εξάνθημα είναι μόνο κηλιδοβλατιδώδες χωρίς κρούστα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απομόνωση για 24 ώρες μετά την εμφάνιση της τελευταίας βλάβης.
15) Ερυθρά μέχρι 7 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Οι έγκυες πρέπει να ελέγχονται.
16) Ιλαρά 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Εμβολιασμός των εκτεθειμένων παιδιών που δεν έχουν νοσήσει ή δεν είναι εμβολιασμένα εντός 72 ωρών από την έκθεση. Παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί εντός 72 ωρών ή παραμένουν ανεμβολίαστα μετά την έκθεση πρέπει να αποκλείονται τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την έναρξη του εξανθήματος στο τελευταίο κρούσμα ιλαράς.
Παρωτίτιδα (μαγουλάς) 5 ημέρες από την έναρξη διόγκωσης του αδένα. Σε επιδημία άτομα χωρίς ανοσία πρέπει να εμβολιάζονται ή να αποκλείονται. Αμέσως μετά τον εμβολιασμό μπορούν να πάνε σχολείο.
Μη εμβολιασθέντες πρέπει να αποκλείονται για τουλάχιστον 26 ημέρες μετά την έναρξη της διόγκωσης του αδένα στην τελευταία περίπτωση.
Κοκκύτης 5 ημέρες μετά την συμπλήρωση της κατάλληλης αντιβίωσης. Εμβολιασμός και χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται στην οικογένεια. Οι ενήλικες που δεν πήραν αντιβίωση πρέπει να αποκλείονται για 21 ημέρες μετά την έναρξη του βήχα.
17) Ηπατίτιδα Α για 1 εβδομάδα από την εμφάνιση του ικτέρου. Εάν εμφανιστούν περισσότερα από 1 κρούσματα σε παιδί ή στο προσωπικό ή περισσότερα από 2 κρούσματα στην οικογένεια κάποιου από το προσωπικό πρέπει να χορηγηθεί εντός 14 ημερών το εμβόλιο ή ανοσοσφαιρίνη στο μη εμβολιασμένο προσωπικό. Σε νηπιαγωγεία/σχολεία που δεν υπάρχουν παιδιά με πάνες πρέπει να δοθεί το εμβόλιο ή ανοσοσφαιρίνη σε άτομα της τάξης που ήρθαν σε επαφή με το περιστατικό. Τα άτομα που πήραν ανοσοσφαιρίνη και δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο αμέσως μετά την λήψη του φαρμάκου.
Καταστάσεις που δεν χρειάζονται αποκλεισμό για να ελέγξουμε την μετάδοση τους
1) Κοινό κρυολόγημα, ρινόρροια (ανεξάρτητα από το χρώμα η την επιμονή της) και βήχα.
2) Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα, κόκκινο μάτι, εκκρίσεις από το μάτι: Ακόμη και στην μικροβιακή επιπεφυκίτιδα η θεραπεία είναι ελάχιστα αποτελεσματική. Καμία θεραπεία ή αποκλεισμός δεν ελαττώνει την μετάδοση.
4) Πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα η σημεία
5) Εξάνθημα χωρίς πυρετό και αλλαγή συμπεριφοράς
6) Ψείρες η κόνιδες στο κεφάλι και τριχοφυτία ( ο αποκλεισμός μπορεί να γίνει μετά το τέλος της ημέρας. Θεραπεία και επιστροφή στο σχολείο την επομένη ημέρα. Αποκλεισμός μόνον αν δεν γίνει η 1η θεραπεία)
7) Μυκητιασική στοματίτιδα
8) Χρόνια ηπατίτιδα Β
9) HIV
10) Η παρουσία στα κόπρανα η τα ούρα μικροβίων χωρίς να έχουμε συμπτώματα λοίμωξης (εκτός από ορισμένα επικίνδυνα μικρόβια-Shigella, Salmonella του τύφου, εντεροτοξινογόνο κολοβακτηρίδιο).
11) 5η νόσος. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα δεν είναι πλέον μεταδοτική.
12) CMVμόλυνση
Από την παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
Το διαβάσαμε στο ourlife.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Έπεσε ασανσέρ στο νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας
- Άγιος Έρωτας: Αυτό το παιδί θα είναι η καταστροφή μας – Ο Παύλος προσπαθεί να πείσει την Χριστίνα να μην το κρατήσει
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές