Close

Βομβαρδισμός λοιμώξεων: Η άγνοια γονιών και εκπαιδευτικών που βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά

βομβαρδισμός-λοιμώξεων-παραπληροφόρηση-από-εκπαιδευτικούς-

Βομβαρδισμός λοιμώξεων: Η άγνοια γονιών και εκπαιδευτικών που βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά. Παιδίατρος ξεσπάει σχετικά με την παραπληροφόρηση σχετικά με τις λοιμώξεις.

Η αλήθεια είναι πως οι γονείς δεν είναι γιατροί. Είναι λογικό λοιπόν να κάνουν λάθη σχετικά με τις λοιμώξεις των παιδιών τους. Φυσικά όμως τα λάθη των γονιών, οδηγούν σε εξάπλωση οποιαδήποτε λοίμωξης και αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα το βομβαρδισμό των λοιμώξεων.

Μερικές φορές οι εκπαιδευτικοί άθελά τους δίνουν λάθος πληροφορίες στους γονείς σχετικά με τις λοιμώξεις. Το παιδί πρέπει να μείνει καιρό σπίτι του ή όχι; Θα χάσει όντως την σειρά του αν το παιδί μείνει για ένα χρονικό διάστημα εκτός παιδικού σταθμού εξαιτίας μίας λοίμωξης;

Δείτε ακόμα Παιδικά εγκαύματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπισή τους

Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης έγραψε ένα κείμενο σχετικά με τις λοιμώξεις, την παραπληροφόρηση σχετικά με τις λοιμώξεις και φυσικά έδωσε συμβουλές για το πως πρέπει να διαχειριστεί ένας γονιός την λοίμωξη του παιδιού. Διαβάστε παρακάτω: 

“Μα γιατρέ μου, είτε πάει παιδικό και αρρωσταίνει τώρα είτε πάει όταν είναι 3 χρονών, το ίδιο δεν είναι;”

ΟΧΙ. Ξεκάθαρα. Τα μικρά παιδιά 1 ή 2 ετών, με τα υπερδραστήρια χεράκια, με το όλα στο στόμα, με την αδυναμία να διαχειριστούν μύξα, με την αδυναμία να επικοινωνήσουν συμπτώματα, με άμυνα που ακόμα χτίζεται, δεν είναι καθόλου ίδια με τα τρίχρονα και τα τετράχρονα.

Δείτε ακόμα Επιλεκτική αλαλία στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Δεν κατανοώ πώς μπορεί μερικοί γονείς να έχουν αυτήν την εντύπωση. Ένα κλειστό δωμάτιο με μολυσμένα παιχνίδια και άλλα 10-15 συνομίληκα μωρά μέσα δεν είναι το σύνηθες ή αναμενόμενο περιβάλλον για αυτήν την ηλικία.

Πότε επιτέλους θα εκπαιδευτούν στο θέμα των λοιμώξεων και ιώσεων γονείς και ασθενείς; Η απάντηση είναι όταν επιτέλους εκπαιδευτούν και τους πουν σωστά πράγματα οι επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Μητέρα με δύο μηνών παιδί έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος – δηλαδή ίωση, όπως όλος ο κόσμος το φθινόπωρο – , πηγαίνει σε παθολόγο που της λέει ότι έχει κρύωμα και αυτό που έχει δεν είναι κολλητικό για το μωρό.

Δείτε ακόμα Σχολικά κεράσματα: Ξέρετε πως είναι να φοβάστε ότι δε θα γυρίσει το αλλεργικό παιδί σας σπίτι;

Το μωρό της 3 μέρες μετά έχει μύξες και ανησυχία, εκείνη σε καμία φάση δεν έβαλε μάσκα όταν ήταν κοντά του και δεν της είπαν κανένα στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης – πχ να πλένει πιο συχνά τα χέρια, να αερίζει πιο συχνά το σπίτι, να χρησιμοποιεί μιας χρήσης χαρτιά για τη μύτη κλπ.

Άλλη μητέρα με τρίχρονο και άλλο μωρό 4 μηνών στο σπίτι στέλνει πρώτη φορά το τρίχρονο στον παιδικό φέτος. Όπως αναμενόταν το μεγάλο έχει κάθε βδομάδα και καινούργια ίωση, μύξα και πυρετό, και αυτά έρχονται και περνάνε στο σπίτι και στο μωρό, που, όπως γίνεται συχνά, παραμένει με μύξες και ταλαιπωρία για πολύ περισσότερες μέρες σε κάθε επεισόδιο.

“Πρέπει να κρατήσετε το μεγάλο για πολλές μέρες στο σπίτι, μακριά από τον παιδικό, για να αναρρώσει καλά και το ίδιο, να πάρει τα πάνω της η άμυνά του, να συνέλθει, να σταματήσει η μύξα και ο βήχας πριν ξαναέρθει καινούργιο επεισόδιο, να σταματήσει το κατηφορικό σπιράλ της υγείας του, να φάει καλύτερα, να κοιμηθεί καλύτερα να δυναμώσει“.

Δείτε ακόμα Παιδίατρος προτείνει: Πως να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις στα παιδιά που πάνε παιδικό σταθμό

Στοιχειώδη. “Επίσης και ακόμα σημαντικότερο, για να συνέλθετε όλοι οικογενειακώς και κυρίως το μωρό που θα ταλαιπωρείται δυο φορές παραπάνω από το μεγάλο, πέρα από το ότι μπορούν να αρχίσουν συχνά και τα σπιράλ των φαρμάκων, αντιβιώσεων, κορτιζόνης, εισπνοών και ευαισθησίες διάφορου είδους, όπως υποτροπιάζον βρογχόσπασμος ή ωτίτιδες”.

Η απάντησή της “Μαμας είπαν από τον παιδικό ότι δεν πρέπει να κρατάμε πολλές μέρες μακριά τα παιδιά για να μην χάνουν την σειρά τους, να μην ξεμαθαίνουν, γιατί η προσαρμογή τους έτσι γίνεται πιο δύσκολη”.

Λες και το τρίχρονο θα χάσει κρίσιμα μαθήματα για τις πανελλήνιες. Καμία πρόβλεψη στην περίπτωση που αυτό το τρίχρονο έχει άτυχο αδερφάκι βρέφος στο σπίτι; Καμία πρόβλεψη για το ότι η άμυνα που πέφτει συνεχώς θα φέρνει το ένα θέμα μετά το άλλο;

Δείτε ακόμα Πρωκτός: Όλες οι παθήσεις που μπορεί να προσβληθεί ένα παιδί

Φυσικά καλύτερο να της έλεγαν το ανάποδο: ότι αφού έχει νεογέννητο σπίτι καλύτερα να είναι προσεκτικοί και να κάνουν καλά διαλείμματα ανάμεσα στις πολλαπλές ιώσεις και να αναρρώνουν πλήρως πριν κολλήσουν και άλλα παιδάκια.

Τι είναι «φυσιολογικό» στην συχνότητα που ένα μικρό παιδί περνάει λοιμώξεις; Πόσο νωρίς στη ζωή του «πρέπει» να τις περνάει; Πρόκειται για 30-40 ιογενείς κυρίως λοιμώξεις που κάθε μικρό παιδί προβλέπεται να κολλήσει μέχρι να μεγαλώσει, ως μέρος χτισίματος της άμυνάς του, και δεν έχει σημασία πόσο συχνά τις περνάει ή πόσο μικρό;

Photo cover via: huffingtonpost.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.