Μπορεί η περίοδος του μητρικού θηλασμού να σου φάνηκε κατά περιπτώσεις αρκετά μεγάλη πρόκληση και να αντιμετωπίσατε ορισμένες δυσκολίες, ειδικά τον πρώτο καιρό, αλλά η αλήθεια είναι πως όχι μόνο θα σου λείψει, αλλά θα αναπολείς τις στιγμές που μπορούσες να ταΐζεις το μικρό σου στην αγκαλιά σου και να νιώθεις τόσο κοντά του. Ο καιρός, όμως, περνάει και τώρα θα πρέπει να κάνετε το απαραίτητο “άλμα” στις στερεές τροφές και να μειωθεί ο θηλασμός, έως ότου προοδευτικά διακοπεί. Ήξερες, όμως, πως ακόμη και μερικές από τις πιο αγνές τροφές που μπορεί να δώσεις στο μωρό σου μπορεί να είναι δυνητικά βλαβερές για τον οργανισμό του;
Και όμως, σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες, κάποιες άκρως υγιεινές και θρεπτικές τροφές περιέχουν συστατικά που ακόμα είναι είτε “βαριά” για το βρεφικό ή νηπιακό στομάχι, είτε επιβλαβή για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις τέσσερις από αυτές, που ούτε φανταζόσουν, ώστε να συμβουλευτείς τον παιδίατρο πριν επιχειρήσεις να τις χορηγήσεις στο μικρό σου!
♦ Μέλι
Μπορεί να πρόκειται για μία από τις πιο αγνές και εποικοδομητικές τροφές για τον άνθρωπο, αλλά σίγουρα ο γιατρός θα σε έχει προειδοποιήσει για τις πιθανές “επιπλοκές” που μπορεί να προκαλέσει το μέλι στα μωρά. Αυτό οφείλεται στο κίνδυνο πρόκλησης αλλαντίασης, μιας σπάνιας τοξικής δηλητηρίασης που στοχεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Για αυτό και οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην χορηγείται μέλι σε παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους.
♦ Χυμοί
Ίσως έχεις σκεφτεί να δώσεις στο μικρό σου να πιει ένα λαχταριστό και δροσιστικό χυμό ή να τον ανακατέψεις με το γιαούρτι που τρώει τα απογεύματα. Άλλωστε, τι πιο υγιεινό και θρεπτικό από το φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων; Ωστόσο, οι παιδίατροι επισημαίνουν πως η κατανάλωση χυμών από παιδιά μικρότερα του ενός έτους μπορεί να αποδειχθεί… μάταιη, μιας και δεν προσφέρουν σχεδόν κανένα θρεπτικό στοιχείο στα μωρά, ενώ η πρόσληψή τους χορταίνει τα παιδιά, εμποδίζοντάς τα να τραφούν σωστά. Όταν, λοιπόν, το μωρό διψάει, το γάλα (μητρικό ή σκόνη) είναι η κατάλληλη λύση.
♦ Νερό
Ποιος θα πίστευε πως το νερό μπορεί να είναι… ανεπιθύμητο στα μωρά; Και όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως το νερό δεν είναι αρκετά καθαρό, ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα στο υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, κινδυνεύοντας να εμφανίσουν μολύνσεις. Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση των χυμών, η κατανάλωση νερού “φουσκώνει” τα μωρά, προκαλώντας τους αίσθηση πληρότητας και τα εμποδίζει να πιουν το γάλα ή να φάνε την κρέμα τους, με αποτέλεσμα να μην τρέφονται επαρκώς. Τέλος, το κορυφαίο νοσηλευτικό ίδρυμα Johns Hopkins Children’s Center τονίζει πως δεν πρέπει να δίνουμε νερό σε βρέφη κάτω των έξι μηνών, καθώς οι νεφροί τους δεν είναι αρκετά ώριμοι, ώστε να το μεταβολίσουν, οδηγώντας τον οργανισμό στην έκκριση νατρίου για να αντεπεξέλθει στη διαδικασία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο.
♦ Αγελαδινό γάλα
Αρκετοί γονείς στρέφονται στο αγελαδινό γάλα για να αντικαταστήσουν το μητρικό ή το γάλα σε σκόνη, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωρά δυσκολεύονται να το χωνέψουν πλήρως. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του αγελαδινού γάλακτος σε πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία μπορεί να επιβαρύνει τους νεφρούς και να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο και βιταμίνη C το καθιστά ακατάλληλο. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος από παιδιά άνω του ενός έτους και αφού έχουν ξεκινήσει να τρέφονται με διάφορες άλλες διατροφικές ομάδες.
⇒Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον παιδίατρο, ο οποίος θα σε κατευθύνει κατάλληλα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του μωρού σου!
Ειδήσεις σήμερα
- Γιατί πρέπει να λέμε Χριστός Ετέχθη και όχι ένα σκέτο Χρόνια πολλά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- 26/12/2004- 20 Χρόνια από τον σεισμό 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε ένα από τα πιο φονικά τσουνάμι στην ιστορία της ανθρωπότητας (video)
- Η Γη της Ελιάς : Η τελευταία συνάντηση Κουράκου- Αριάδνης
- Grand Hotel : Ο Ρήγας σώζεται την τελευταία στιγμή από θαύμα
- Τα πιο αστεία Χριστουγεννιάτικα memes για το 2024