Κατά τη διάρκεια του Χειμώνα οι ιώσεις, η γρίπη και τα κρυολογήματα βρίσκονται σε έξαρση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά μας να αρρωσταίνουν μέσα στο χρόνο, πολύ συχνά. Τρέχουμε σε παιδίατρους, στα νοσοκομεία, φάρμακα, αντιβιώσεις, αλλα ο πυρετός είναι ακόμη εκεί, ο βήχας επιμένει και οι μύξες δεν σταματάνε.
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που, κάθε φορά που αρρωσταίνει το παιδί τους, κατηγορούν τον εαυτό τους. “Το έβγαλα έξω εχθές παρόλο που είχε υγρασία” . “Μήπως είναι πολύ μικρό για να πηγαίνει παιδικό σταθμό και ‘γω βιάστηκα;”, “Δεν το έντυσα καλά και κρύωσε”.
Τέτοια ερωτήματα βασανίζουν κάθε γονιό που αγαπάει και ανησυχεί για το παιδί του. Η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου δίνει την απάντηση! Φταίνε οι γονείς όταν το παιδί αρρωσταίνει συχνά; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το εμποδίσουμε κι εμείς δεν το κάνουμε; Διαβάστε το διαφωτιστικό κείμενο της παιδιάτρου παρακάτω και λύστε κάθε σας απορία.
Όχι αγαπητοί μου γονείς, δε θα σας δώσω την απάντηση που νομίζετε.. Και φυσικά δε φταίτε εσείς που το μικρό σας αρρωσταίνει! Να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει κάποια θερμοκρασία αποτρεπτική στο να βγουν τα παιδιά από το σπίτι τους χειμωνιάτικους μήνες. Εξάλλου στην Ελλάδα ο χειμώνας δεν είναι καν τσουχτερός, όπως πχ στη Σουηδία! Φανταστείτε ότι ακόμα και σε αυτές τις χώρες, τα παιδιά εκτίθενται άφοβα στις χαμηλές θερμοκρασίες ήδη από τις πρώτες ημέρες ζωής!
Επίσης, μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι το παιδί σας κρυολογεί επειδή έβγαλε κάποια στιγμή το μπουφανάκι του ή επειδή ξεχάσατε πχ να του φορέσετε το φανελάκι του! Δε χρειάζεται να ντύνετε τα παιδιά σας υπερβολικά, σαν κρεμμύδια, για να τα προστατέψετε υποτίθεται από τις ιώσεις! Ο οργανισμός, όταν το χρειάζεται, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποβάλλει την υπερβολική θερμοκρασία.
Γιατί επομένως αρρωσταίνει το παιδί σας;
Το αν αρρωσταίνει ή όχι κάποιο παιδί δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά στο δύναμη του ιδίου του ανοσοποιητικού του. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί χαμηλού ανοσοποιητικού θα «τσιμπήσει» εύκολα και θα εκδηλώσει με έντονα συμπτώματα την κάθε λοίμωξη. Αντιθέτως, ένα παιδί με καλό ανοσοποιητικό σύστημα θα έρθει και αυτό σε επαφή λόγω του εντόνου συγχρωτισμού με τον εξωτερικό εισβολέα, αλλά θα αμυνθεί με.. αξιοπρέπεια, χωρίς να εμφανίσει έντονα κλινικά συμπτώματα.
Άραγε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας, για να μην αρρωσταίνουν;
Μην μπορώντας να κλείσετε τα παιδιά σας σε γυάλα, επιβάλλεται να βρείτε τρόπους, έτσι ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό τους. Αρχικά, μέσω μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, στις κατάλληλες αναλογίες. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα φρούτα και στα λαχανικά, κατηγορίες τροφής όχι αγαπητές από τα παιδιά. Επίσης, φροντίζοντας ώστε το παιδί σας να ξεκουράζεται επαρκώς και να συμπληρώνει τις κατάλληλες ώρες ύπνου για την ηλικία του καθημερινά και όχι μόνο όταν είναι άρρωστο!
Επιπλέον, βγάζοντας τα παιδιά σας να παίξουν έξω στο κρύο, χωρίς όμως να τα ντύνετε υπερβολικά! Καλό είναι να χρησιμοποιείτε το ντύσιμο σε στρώσεις, έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε ρούχα, ανάλογα με την περίσταση. Και κάτι άλλο! Χρησιμοποιήστε για την ενίσχυση του οργανισμού εναλλακτικές μεθόδους, όπως η Ομοιοπαθητική. Μέσω της χρήσης φυσικών σκευασμάτων, χωρίς παρενέργειες, ο οργανισμός «φορτίζει» σταδιακά τις μπαταρίες του και το ανοσοποιητικό του ενισχύεται. Τα παιδιά, ως αγνοί οργανισμοί, ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά!
Αγαπητοί γονείς, αφήστε στην άκρη τις τύψεις και ακολουθήστε τις παραπάνω συστάσεις! Θα εκπλαγείτε από την ευκολία με την οποία το μικρό σας διαβολάκι θα περάσει το χειμώνα στο… πόδι!
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια