Η πανδημία του κορονοϊού έχει καταφέρει να ταρακουνήσει και να αλλάξει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και αρκετούς μήνες. Με την λήξη της καραντίνας, η ανθρωπότητα προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, τηρώντας πάντα αποστάσεις ασφαλείας και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Ακόμη και όταν βρισκόμασταν σε καραντίνα, το μόνο που μας παρηγορούσε, είναι ότι τα παιδιά μας σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν κολλούν τόσο εύκολα κορονοϊό. Ακόμη και αν κολλήσουν μπορεί να μην εκδηλώσουν ποτέ συμπτώματα.
Φαίνεται πως στην Ιταλία, πάνω στην έξαρση του κορονοϊού παιδιά που είχαν το μικρόβιο του κορονοϊού, εκδήλωσαν μια νόσο που μοιάζει πολύ με την Kawasaki! Πως συνδέονται αυτές οι δυο νόσοι;
Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης εξηγεί παρακάτω:
ΣΥΝΔΡΟΜΟ “ΣΑΝ ΝΟΣΟΣ KAWASAKI” ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΟΣΟ COVID-19
(Πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά)
Τα παιδιά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, συμμετέχουν σε μικρό ποσοστό στην παγκόσμια πανδημία COVID-19. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από πολλές χώρες δείχνουν ότι αποτελούν μία μικρή μειοψηφία στο σύνολο όσων είναι θετικοί στον νέο ιό.
Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 ετών αποτελούν μόνο το 1,7% των περιστατικών στις ΗΠΑ, το 1% στην Ολλανδία και μόνο το 2% σε μία μεγάλη μελέτη παρατήρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν μικρότερη ευαισθησία στο να κολλάνε τον ιό σε σχέση με τους ενήλικες ή τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας αλλά υψηλότερα ποσοστά ασυμπτωματικής νόσου.
Μελέτες από πολλές χώρες έχουν επιβεβαιώσει ότι σοβαρή νόσος και θάνατος λόγω COVID-19 είναι σπάνια στα παιδιά, με την ακριβή όμως εκτίμηση να είναι προς το παρόν αδύνατη.
Η προσοχή των επιστημόνων έχει μετατοπιστεί πρόσφατα στο πόσο ευαίσθητα είναι τα παιδιά κυρίως για δύο λόγους :
1. Ο βαθμός στον οποίο τα παιδιά μεταδίδουν τον COVID-19 είναι ένας παράγοντας κλειδί στο πως οι χώρες “ξανανοίγουν” τις κοινωνίες μετά το lock down.
2. Υπάρχουν ανησυχίες για ένα νέο σοβαρό “σύνδρομο σαν KAWASAKI” στα παιδιά που σχετίζεται με τον COVID-19. Έχει καταγραφεί ήδη ένα “ξέσπασμα” αυτού του συνδρόμου στην Ιταλία από τον Lucio Verdoni και τους συνεργάτες του.
Τι είναι η νόσος KAWASAKI
Η νόσος KAWASAKI είναι μία σπάνια οξεία αγγειίτιδα στα παιδιά με κύρια επιπλοκή της τα ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία. Η διάγνωση βασίζεται στην παρουσία επίμονου πυρετού, εξανθήματος, λεμφαδενίτιδας, επιπεφυκίτιδας, φλεγμονή των βλεννογόνων και οιδήματα άκρων.
Η νόσος που μοιάζει με KAWASAKI
Η ομάδα του Verdoni περιγράφει 10 περιπτώσεις, 7 αγoρια και 3 κoρίτσια με μέσο όρο ηλικίας τα 7,5 έτη, με μία νόσο που μοιάζει με KAWASAKI, η οποία συνέβη στο Bergamo της Ιταλίας στην περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας (18/02 έως 20/04 του 2020).
Η επίπτωση της νόσου ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από τα συνήθη περιστατικά νόσου KAWASAKI την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα 5 έτη. Το Bergamo ήταν η πόλη με το μεγαλύτερο βαθμό μολύνσεων και θανάτων στην Ιταλία την περίοδο αυτή.
Στην μελέτη αυτή, υπήρχαν 5 παιδιά με συμπτώματα όμοια με τη νόσο KAWASAKI (μη πυώδης επιπεφυκίτιδα, εξάνθημα ποικίλλων τύπων, φλεγμονή βλεννογόνων και οιδήματα άκρων).
Ωστόσο, υπήρχαν άλλα 5 παιδιά τα οποία παρουσίασαν λιγότερο από 3 από τα διαγνωστικά κλασικά κριτήρια και ανήκαν σε ηλικίες μεγαλύτερες από τις συνήθεις ηλικίες που προσβάλλει η νόσος KAWASAKI. Υπήρχε επιπλέον ένα υψηλό ποσοστό από σοκ, καθώς 5 από τα 10 παιδιά παρουσίασαν υπόταση, ενώ σε 2 από τα 10 παιδιά χρειάστηκε υποστήριξη με ινότροπα.
Σε διαγνωστικό επίπεδο, 2 από τα 10 παιδιά είχαν θετική PCR για τον νέο κορονοϊό, ενώ 8 από τα 10 παιδιά είχαν θετικό τεστ αντισωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν κολλήσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν. Παρ’ όλα αυτά τα τεστ δεν έγιναν συγχρόνως με το επεισόδιο, οπότε η κλινική συσχέτιση είναι ασαφής.
Η πλειοψηφία των ασθενών με νόσο KAWASAKI ανταποκρίνεται καλά στη χορήγηση ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης, ενώ το 10 – 20 % απαιτεί επιπλέον αντιφλεγμονώδη θεραπεία. Σε αυτή τη μελέτη, 8 από τα 10 παιδιά έλαβαν υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών συμπληρωματικά στην ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη.
Αυτά τα ευρήματα εγείρουν το ερώτημα για το αν τα περιστατικά αυτά είναι νόσος KAWASAKI με τον νέο κορονοϊό ως τον παράγοντα που την πυροδοτεί ή αποτελούν μία “νόσο σαν KAWASAKI” που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή πολλών συστημάτων.
Η διάγνωση της νόσου KAWASAKI βασίζεται σε κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα και δυσχεραίνεται από την έλλειψη ενός ειδικού διαγνωστικού τεστ. Η μελέτη της παθοφυσιολογίας αυτού του αναδυόμενου φαινομένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση της ίδιας της νόσου KAWASAKI.
Ταυτόχρονα, κλινικοί ερευνητές σε όλη την Ευρώπη έχουν μελετήσει παρόμοια περιστατικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παιδίατροι έχουν εντοπίσει μία μικρή ομάδα παιδιών που παρουσίασαν σοκ και φλεγμονή πολλών συστημάτων, κάποια από τα οποία παρουσίασαν και ανευρύσματα στεφανιαίων αγγείων.
Επιπλέον εντόπισαν μία άλλη ομάδα παιδιών με λιγότερο σοβαρή “νόσο σαν KAWASAKI” που ανταποκρίνονται σε ένα πλήθος από ανοσορυθμιστικές θεραπείες που περιλαμβάνουν ενδοφλέβια ανοσοσφαρίνη, κορτικοστεροειδή και βιολογικούς παράγοντες όπως μονοκλωνικά αντισώματα.
Βασισμένοι στα κλινικά και εργαστηριακά χαρακτηριστικά, οι ειδικοί του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησαν σε έναν προσωρινό ορισμό του συνδρόμου ως “πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome- Temporally Associated with SARS-CoV-2 , PIMS-TS)”.
Δημοσίευμα στο “The Lancet” στις 07/05/2020, περιγράφει 9 περιπτώσεις παιδιών με PIMS-TS που χρειάστηκαν εντατική ιατρική θεραπεία στο νότιο Λονδίνο τονίζει τη σοβαρή πορεία που μπορεί να έχει αυτή η νόσος στα παιδιά.
Η σχετικά καθυστερημένη αναγνώριση του συνδρόμου κατά τη διάρκεια του 1ου επιδημικού κύματος μπορεί να σχετίζεται με τη σπανιότητά του αλλά και με τη δυσκολία στην αναγνώριση ασυνήθιστων συνδρόμων σε συστήματα υγείας που βρίσκονται υπό πίεση και σε φάση αναδιοργάνωσης για να αντιμετωπίσουν μία πανδημία.
Εναλλακτικά, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να σχετίζεται και με τον ίδιο τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό του συνδρόμου. Ο μηχανισμός που προτείνεται πιθανώς αντιπροσωπεύει ένα μεταλοιμώδες φλεγμονώδες σύνδρομο μεσολαβούμενο από το ανοσοποιητικό σύστημα και λιγότερο μία επιπλοκή από τον ίδιο τον ιό.
Θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες για την αποσαφήνιση των αιτιών στις οποίες θα μετράται ο τίτλος των αντισωμάτων έναντι του Κορονοϊού τη στιγμή τη παρουσίας του συνδρόμου.
Παρά το ότι οι μελέτες υποδεικνύουν ένα αναδυόμενο φλεγμονώδες σύνδρομο που σχετίζεται με τον COVID-19, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε (για τους γονείς και τους επαγγελματίες υγείας) ότι τα παιδιά παραμένουν σε σημαντικό βαθμό ανεπηρέαστα από τη μόλυνση με SARS-CoV-2.
Cover photo via: taNea.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη