Φέτος παρατηρήθηκε μία ιδιαίτερη έξαρση στους ιούς και στη γρίπη στα παιδιά. Ολοένα και περισσότερα περιστατικά παιδιών νοσούν και σε πολλές περιπτώσεις νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Είναι λογικό και αναμενόμενο οι γονείς να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών, και για το πλήθος των παιδιών που προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης.
Είναι σημαντικό όμως να είμαστε ενημερωμένοι για τις ιώσεις που κυκλοφορούν και να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται και πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά μας. Πριν, λοιπόν, πανικοβληθούμε και τρέξουμε σε παιδίατρους και φαρμακεία προληπτικά, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα για τη γρίπη που κολλούν τόσο εύκολα τα παιδιά τον τελευταίο καιρό.
Μάλιστα, μετά και από το ξέσπασμα του κοροναϊού, φαίνεται πως όλος ο πλανήτης πανικοβλήθηκε ακόμη περισσότερο. Έτσι, ο γιατρός Αντώνης Δαρτζέντας μέσα από την προσωπική του προφίλ στο Facebook αποφάσισε να δώσει μερικές πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τις ιώσεις και τον Ιό της Γρίπης. Έτσι ώστε να γνωρίζουμε όσα περισσότερα μπορούμε σχετικά με αυτά και να μην τρομοκρατούμαστε τόσο, στην ιδέα ότι μπορεί να νοσήσουμε. Διαβάστε παρακάτω:
Καθώς τα εμπυρετα νοσήματα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν την τιμητική τους μερικές απλές συμβουλές προς γονείς και όχι μόνο.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Έχουμε επιδημίες ιογενων νόσων. Υπάρχει γρίπη αλλά εκτός από αυτήν υπάρχουν και άλλο ιοί που μπορεί να κάνουν παρόμοια συμπτώματα με αυτήν όπως πχ οι αδενοϊοί.
Αυτή η χρονιά είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη.
Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος, καταρροή, φταρνισματα, βηχας και ψηλός πυρετός που μπορεί να κρατήσει ακόμα και πέντε με επτά μέρες.
Γι αυτό μην πανικοβαλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία αμέσως για πολλούς λόγους.
Πρώτον γιατί οι ιώσεις αυτές παρότι κάνουν ψηλούς πυρετους και έντονο βήχα σε υγιείς γενικά ανθρώπους δεν κάνουν συχνά βαριές επιπλοκές που να χρειάζονται νοσοκομείο. Ιδίως αν έχετε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να κολλήσετε γρίπη αλλά πιθανότατα θα αποτρέψει βαριά επιπλοκή. Το αντιγριπικό δεν προστατεύει από άλλους ιούς, οπότε ακόμα και εάν το έχετε – και πολύ καλώς κάνει – , μπορεί να περάσετε εμπυρετο νόσημα.
Δεύτερον οι σχετικά σοβαρές επιπλοκές όπως η βρογχιτιδα, η πνευμονία ή η ωτίτιδα δεν συμβαίνουν στην αρχή της νόσου αλλά μετά το 3ο 24ωρο. Γι αυτό μην βιάζεστε να τρέξετε και στον γιατρό σας μόλις δείτε την πρώτη μέρα 40 πυρετό. Πιθανότατα δεν θα βρει τίποτα και εάν είναι και ανασφαλής θα σας φορτώσει με άχρηστα φάρμακα και αντιβιοτικά που δεν χρειάζεστε. Έτσι την επόμενη φορά που πραγματικά θα χρειαστείτε το αντιβιοτικό, αυτό δεν θα σας προστατεύσει.
Τρίτον γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμενα. Θα πάτε με μια νόσο αυτοπεριοριζόμενη και αφενός θα ταλαιπωρηθειτε χωρίς λόγο, αφετέρου θα κολλήσετε και κάτι σοβαρότερο.
Μην το παρακάνετε με τα αντιπυρετικα. Ο πυρετός δεν είναι εχθρός μας αλλά φίλος μας. Με τον πυρετό ο οργανισμός αμύνεται. Επίσης ο ψηλός πυρετός δεν πέφτει εύκολα. Μπορεί να διατηρηθεί ψηλός ακόμα και εάν έχετε χορηγήσει αντιπυρετικα. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και περιμένετε. Δεν χρειάζεται να δίνετε συνεχώς αντιπυρετικα γιατί στο τέλος θα τρυπησετε κάνα στομάχι. Ακόμα και το ντεπον σε μεγάλες και συνεχείς χορηγήσεις μπορεί να κάνει ηπατική βλάβη.
Μην πρήζετε τον γιατρό σας να σας χορηγήσει αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά είναι μόνο για τις επιπλοκές. Να είστε ικανοποιημένοι όσοι έχετε γιατρούς που δεν δίνουν με την πρώτη αντιβιοτικά. Αν πάρετε αντιβιοτικά, χωρίς να τα χρειάζεστε όπως είπα παραπάνω, την επόμενη φορά που θα τα χρειαστείτε όπως σε μια σοβαρή κατάσταση ή σε ένα σοβαρό χειρουργείο συγγνώμη για την έκφραση “θα πάτε ακλαυτοι”.
Προς γιατρούς. Τα Tamiflu και τα αντιβιοτικά δεν είναι Καραμέλες. Έχουν σαφείς ενδείξεις. Δεν νοείται να δίνονται Tamiflu για προφύλαξη, χωρίς συμπτώματα σε υγιείς ενήλικες.
Προς γονείς. Μην τηλεφωνείτε συνεχώς στους γιατρούς σας, εφόσον έχετε ήδη μιλήσει με αυτούς, κάθε φορά που το παιδί κάνει 40 πυρετό. Εφόσον ξέρετε τι να κάνετε, κάντε το. Είμαστε κοντά σας για υποστήριξη και ψυχοθεραπεία αλλά από το πρωί έχουμε απαντήσει σε 100 τηλέφωνα ο καθένας. Θα χάσουμε τη μπάλα και θα υποεκτιμήσουμε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα. Έτσι είναι όλα τα παιδιά. Και τα δικά μας 40αρια κάνουν κι ας τους κάναμε τα εμβόλια. Να είστε προετοιμασμενοι, όπως είπα παραπάνω ότι αυτές οι ιώσεις κάνουν ΨΗΛΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥΣ 5 ΜΕ 7 ΗΜEΡΕΣ.
Ψυχραιμία. Χειμώνας είναι. Και θα περάσει.
Δείτε την αρχική δημοσίευση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2337441623221580&id=100008672956784
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Τριών Ιεραρχών 2025: Τι θα ισχύει φέτος για τα σχολεία και για ποιους είναι αργία
- Ατύχημα Σχηματάρι : Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της γυναίκας που ενημέρωσε για το εμπόδιο στο δρόμο λίγο πριν το δυστύχημα του αστυνομικού Διευθυντή
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια