Όσοι γονείς μεγαλώνουν κoρίτσια καταλαβαίνουν πολύ καλά τι θα εξηγήσω παρακάτω. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει να πηγαίνει Δημοτικό, αρχίζεις να προετοιμάζεσαι για τη στιγμή που θα αδιαθετήσει για πρώτη φορά, γιατί αυτή η στιγμή σημαίνει ότι το παιδί σου αλλάζει ηλικιακή φάση.
Το σώμα της και η συμπεριφορά της ξεκινούν να αλλάζουν σιγά – σιγά. Οι πρώτες ανασφάλειες εμφανίζονται και η είσοδος της εφηβείας στη ζωή της, είναι γεγονός. Ξαφνικά, τα ρούχα που της αγοράζεις δεν της αρέσουν τόσο κι εσύ προσπαθείς να ταιριάξεις με το δικό της γούστο.
Όλες οι μαμάδες πιστεύω σκέφτονται πολύ συχνά ακόμη κι όταν το παιδί δεν έχει φτάσει ακόμη στο Δημοτικό, την στιγμή που θα μας πουν “μαμά αδιαθέτησα” . Πως πρέπει να το χειριστούμε; Πρέπει να το προετοιμάσουμε από μικρό ή θα του εξηγήσουμε όταν έρθει η στιγμή;
Και όταν έρθει εκείνη η στιγμή, πρέπει να της πει όλη την αλήθεια; Με όλους αυτούς τους ιατρικούς όρους που μπορεί να την μπερδέψουν ή να το παρουσιάσει σαν ένα…παραμύθι για μεγάλους, που όσο περισσότερο μεγαλώνει τόσο περισσότερα θα καταλαβαίνει;
Η Ηρώ μου αδιαθέτησε 4 μήνες πριν, (σχετικά μικρή νομίζω στις αρχές της Πέμπτης) και η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που μήνες τώρα προσπαθούσα να βρω λίγο χρόνο να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας αλλά και να σας δώσω τις δικές μου συμβουλές. Συμβουλές που ακολούθησα πιστά και απέδωσαν καρπούς. Ευτυχώς δεν έπαθε αυτό που είχα πάθει εγώ και τσίριζα και έκλαιγα ήταν ήδη ενημερωμένη! Φτιάξαμε χαλβά, φτιάξαμε και λουκουμάδες και γω εκλαίγα για δυο μέρες, τόσο που το παιδί μου είπε μαμά φτάνει μας έχεις πρήξει!
Παρακάτω λοιπόν, θα σας εξηγήσω αναλυτικά πως χειρίστηκα το θέμα της περιόδου με την Ηρώ μου. Την βοήθησα αρκετά να εξοικειωθεί με το θέμα και να μην νιώθει ανασφάλειες και φόβους σχετικά με το ζήτημα της περιόδου.
Να την προετοιμάσετε από μικρή!
Πολλές μαμάδες θεωρούν ότι το ζήτημα της περιόδου είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούν να καταλάβουν τα μικρά παιδιά και που φυσικά δεν είναι ένα θέμα που τα αφορά. Παρόλα αυτά, κατά την γνώμη μου κάτι τέτοιο είναι λάθος.
Η περίοδος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που χαρίζει υγεία και ευεξία σε μια γυναίκα. Τα μικράκια μας είναι τυχερά που το βιώνουν και πρέπει από μικρή ηλικία να γνωρίζουν το κάθε τι σχετικά με αυτό. Πρέπει από μικρή ηλικία να ξέρουν ότι η περίοδος δεν είναι ένοχο μυστικό, που θα πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτό.
Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν γυναίκες που νιώθουν άσχημα κάθε φορά που αδιαθετούν, διότι θεωρούν ότι το σώμα τους είναι βρώμικο. Προσπάθησα να μην περάσω αυτές τις απόψεις στην Ηρώ μου, διότι ποτέ μου δεν τις συμμερίστηκα.
Έτσι, από μικρή ηλικία μιλούσα άνετα μπροστά της για την περίοδο και της απαντούσα σε κάθε της ερώτηση, με λόγια που μπορεί να καταλάβει αλλά που βασίζονται πάντα στην αλήθεια. Γιατί τα παιδιά, δικαιούνται να ξέρουν την αλήθεια σχετικά με το σώμα και τον κόσμο γύρω τους.
Έτσι, όταν ήρθε η στιγμή που η Ηρώ μου ανακοίνωσε κάπως προβληματισμένη ότι αδιαθέτησε, ήταν τόσο προσαρμοσμένη με το ζήτημα, που το θεωρείσαι αμέσως κάτι φυσιολογικό. Δεν την τρόμαξε ιδιαίτερα, απλά προσπάθησε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.
Όπως και να έχει, όντας παιδιά, μπορεί τις περισσότερες φορές, ακόμη και αν εξηγούμε τη φυσιολογικότητα της κατάστασης να νιώθουν αμήχανα. Επειδή και η Ηρώ μου πολλές φορές φαίνεται να διστάζει και να νιώθει άβολα, της εξηγώ επανειλημμένα πως είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες και πως έτσι δείχνει ότι μεγαλώνει. Μην πτοείστε λοιπόν, απλά αντιδράστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα και έτσι θα το εκλάβει και το παιδί.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Όταν πλησιάζει η πρώτη περίοδος τους, τα παιδιά μεταλλάσονται! Ξαφνικά θα δείτε ένα παιδί το οποίο θα έχει συνεχώς νευρά και θα ξεσπάει διαρκώς σε εσάς ή τα αδέρφια του. ( Γινόταν πόλεμος στο σπίτι να ξέρετε)
Οτιδήποτε κι αν του λέτε, θα απαντάει αντιδραστικά και δε θα συνεργάζεται ακόμη και σε πράγματα που παλιότερα συνεργαζόταν αμέσως. Εκτός αυτού, ξεκινούν οι περίεργοι πόνοι σε μέρη όπως η μέση, η κοιλιά ή ακόμη και το κεφάλι. Στην αρχή μπορεί να νομίσετε ότι είναι κάποιο κρύωμα. Κι εγώ αυτό πίστεψα.
Όταν αυτοί οι πόνοι συνεχίσουν για περίπου 2 εβδομάδες ή ακόμη και μήνα – με μερικά διαλείμματα ημερών – τότε θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας για το ευχάριστο γεγονός που το περιμένει. Σύντομα, θα γίνει…γυναίκα κι εσείς πρέπει να είστε εκεί για να του δείξετε την ομορφιά αυτού του γεγονότος!
Επίσης, μπορεί το παιδί να μην ξεσπάσει με νεύρα, αλλά με κλάματα και γκρίνια. Ξαφνικά θα νιώθει ανασφάλεια με το σώμα του και ίσως και με τα συναισθήματα που έχουν για εκείνο, οι γονείς, τα αδέρφια και οι φίλοι του. Να είστε υποστηρικτικοί και να της δείχνετε με κάθε τρόπο την αγάπη σας!
Πως πρέπει να το διαχειριστείτε;
Αν δεν της έχετε μιλήσει, (θεωρώ πως γύρω στη πρώτη δημοτικού το παιδί πρέπει να ξέρει), Όταν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα, είναι και η στιγμή που θα πρέπει να της μιλήσετε σχετικά με την περίοδο. Αν δεν της έχετε μιλήσει με πολλές λεπτομέρειες στο παρελθόν, θα πρέπει να της εξηγήσετε ότι είναι μια φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου σώματος.
Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα ανανεώνεται και εμποδίζει πολλές αρρώστιες να το επηρεάσουν. Εξηγήστε της, ότι αν οι γυναίκες δεν είχαν περίοδο, τότε καμιά μας δεν θα μπορούσε να γίνει μανούλα. Και το να γίνεσαι μανούλα είναι ένα υπέροχο συναίσθημα που είμαστε τυχερές που το βιώνουμε σε κάθε σπιθαμή του!
Απαντήστε σε όλες τις απορίες της και καθησυχάστε την, αν την τρομάξει κάτι. Τα παιδιά κακά τα ψέμματα, νιώθουν άσχημα στην ιδέα της περιόδου, επειδή νιώθουν ότι θα γίνουν βρώμικα. Πρέπει να της εξηγήσετε ότι η περίοδος κάθε άλλο από βρωμιά είναι. Ίσα – ίσα είναι ένας τρόπος το σώμα μας να “καθαρίζει” από αυτά που δεν χρειάζεται.
Δεν είναι λίγα τα παιδιά, που αγχώνονται στην ιδέα ότι δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν μπάνιο όποια μέρα του μήνα θέλουν. Δεν είναι κακό να τους υποσχεθείτε, ότι θα προσαρμόσετε το πρόγραμμα των διακοπών ή των μπάνιων σας, ανάλογα με το δικό τους. Θα τα ηρεμήσετε πολύ, μέχρι που θα συνηθίσουν στη νέα κατάσταση και δεν θα σας το ζητούν πια.
Από την στιγμή που θα παρατηρήσετε περίεργους πόνους και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, θα πρέπει να δείξετε στο παιδί τον τρόπο που φορούμε τη σερβιέτα. Αυτό πρέπει να το κάνετε, σε περίπτωση που το παιδί αδιαθετήσει στο σχολείο του και φυσικά θα ντραπεί να ενημερώσει τον δάσκαλο του γι’ αυτό.
Αφού του δείξετε τη διαδικασία, βεβαιώστε το, ότι αν συμβεί στο σχολείο και σας χρειαστεί να μη διστάσει να σας πάρει τηλέφωνο κι εσείς θα βρίσκεστε εκεί να τη βοηθήσετε! Μπορείτε επίσης να της δώσετε την εναλλακτική, να ζητήσει άδεια από τον διευθυντή και να γυρίσει σπίτι για το υπόλοιπο της ημέρας, με την δική σας συγκατάθεση.
Σε περίπτωση που λερωθεί, δείξτε της τον τρόπο να το δείξει. Γι’ αυτό, μην αμελείτε να της δίνετε κάθε πρωί πριν το σχολείο μια ζακέτα σε σκούρα χρώματα, για να την φοράει στη μέση της! Φυσικά θα πρέπει στη τσάντα της να βρίσκονται 3 σερβιέτες για ασφάλεια, έτσι ώστε να έχει τα απαραίτητα αν συμβεί στο σχολείο!
Εγώ στην Ηρώ έβαζα τις σερβιέτες και ένα δεύτερο εσώρουχο σε ένα μεταλλικό κουτί στην τσάντα της. Δεν είχε τον φόβο μην τα δει κάποιος και ένιωθε πιο άνετα.
Πως το διαχειριζόμαστε όταν συμβεί;
Όταν η Ηρώ μου αδιαθέτησε, ήξερε ήδη από εμένα τα βασικά σχετικά με το ζήτημα της περιόδου. Παρόλα αυτά, της υπενθύμισα για άλλη μια φορά, πόσο όμορφη στιγμή είναι αυτή , αφού το σώμα της το ενημερώνει ότι μεγαλώνει φυσιολογικά!
Θα πρέπει λοιπόν, να στηρίξετε ψυχολογικά το παιδί σας σε αυτή την νέα φάση της ζωής της. Εξηγήστε της πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα να μεγαλώνεις. Λύστε της κάθε απορία σχετικά με την περίοδο και μην την ζορίσετε περισσότερο από όσο αντέχει να ακούσει.
Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της.
Μπορεί να έχετε συνηθίσει να είναι το…μικρό σας, όμως το σώμα της υπενθυμίζει και σε εσάς ότι μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλει να μείνει για λίγο μόνη της, για να ξεκουραστεί ή να επεξεργαστεί τις νέες πληροφορίες, τότε πρέπει να την αφήσετε μόνη της, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Δείξτε υπομονή στα νεύρα και στην γκρίνια που μπορεί να έχει, αφού το ξέρετε καλύτερα από όλους μέσα στο σπίτι, ότι οι ορμόνες της αυτές τις μέρες την έχουν τρελάνει! Με τον καιρό θα θέσετε κι εσείς τα δικά σας όρια, αλλά αυτό μπορεί να περιμένει!
Αν πονάει, μπορείτε ύστερα από συνεννόηση με γιατρό να πράξετε τα απαραίτητα. Μην παίρνετε πρωτοβουλίες όμως, χωρίς την συμβουλή ειδικού γιατρού. Τέλος φτιάξτε της το αγαπημένο της γλυκό ή φαγητό αν σας πει ότι το…λιγουρεύεται!
Για το τέλος…
Πολλοί γονείς, μπορεί να τρομάζουν στην ιδέα ότι παιδί τους μεγαλώνει. Δεν θα έπρεπε όμως. Για έναν γονιό, η πρώτη περίοδος είναι ένα πολύ συγκινητικό συμβάν. Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι το παιδί σου μεγαλώνει. Και μεγαλώνει σωστά.
Είναι υγιέστατο και μια καινούρια ζωή το περιμένει. Μια καινούρια ζωή που θα βρει εσάς στο πλάι του, να το βοηθάτε και να το καθοδηγείτε. Προσπαθήστε να την κάνετε να αγαπήσει το σώμα της με οποιαδήποτε διαφορετικότητα μπορεί να έχει. Οι ανασφάλειες θα ξεκινήσουν κι εσείς πρέπει να σιγουρευτείτε ότι θα μείνουν μόνο όσο μείνει και η εφηβεία.
Ακόμη και σήμερα που γράφω αυτό το κείμενο, συγκινούμε που το παιδί μου, δεν είναι μωρo πια! Μπορεί να σας τρομάζει η ιδέα, αλλά όταν έρθει εκείνη η στιγμή θα δείτε ότι στο τέλος της ημέρας, θα κοιμηθείτε με ένα χαμόγελο ικανοποίησης που καταφέρατε να μεγαλώσετε ένα γερό παιδί, που σε λίγο θα σταματήσει να θεωρείται παιδί. Επίσης στους μπαμπάδες κουράγιο γιατί απο κει που είχαν μια γυναίκα μέσα στο σπίτι τώρα έχουν δυο, ή μπορεί και τρεις! Και ξέρετε πως ο κύκλος της γυναίκας προσαρμόζετε, οπότε το πιο συνηθισμένο, είναι με το που θα τελειώνει στη μία η περίοδος να αρχίζει στην άλλη. (Καμία σωτηρία)
Φιλιά πολλά και περιμένω να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες και πως το διαχειριστήκατε!
Photo via: Pinterest
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια