Στο 20ο επεισόδιο τις αγαπημένης σειρά “Η Μάγισσα” είδαμε την καταχνιά την πείνα και την δυστυχία που έπληξε την Μάνη το χαμένο καλοκαίρι που κρύφτηκε ο ήλιος το 1816. Από που όμως ξεκίνησε το φαινόμενο; Διαβάστε την συγκλονιστική πραγματική ιστορία.
Σαν έτος χωρίς καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε η χρόνια 1816 που ακολούθησε την έκρηξη τους όρους Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815. Σκότωσε 70.000 ανθρώπους και οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Ο δείκτης ηφαιστειακής εκρηκτικότητας φτάνει μέχρι το 8. Στην κλίμακα αυτή, η έκρηξη του Tambora της Ινδονησίας στα 1815 ανήλθε στο 7 και έριξε την περιοχή στο μαύρο σκοτάδι: χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ η καμμένη γη, η πείνα και οι αρρώστιες ευθύνονται για τον θάνατο άλλων τόσων. Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στα χρονικά του ανθρώπου άλλαξε το παγκόσμιο κλίμα τόσο καθοριστικά (ακόμα και οι καλλιέργειες στην Ευρώπη επηρεάστηκαν) που το 1816 έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι…
Μοιάζει με σενάριο όμως έγινε πραγματικά….
Η κατάσταση με τον ατελείωτο χειμώνα το 1816 😂 #Magissa pic.twitter.com/ZP5R8y3XNz
— ♑DimitraAntonia📺❤️🎬 (@DimitraAntonia7) November 6, 2023
Δείτε ακόμα: Η Μάγισσα: Η Θεοφανώ έρχεται αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της
Δείτε ακόμα: Η Μάγισσα: Όλη η Μάνη φοβάται την Θεοφανώ και τη βάζει στο περιθώριο
Λόγω των χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού ακόμα και τους μήνες του καλοκαιριού, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και οι αγρότες έσφαξαν τα ζώα, ενώ προκλήθηκαν λοιμοί καθώς και επιδημίες χολέρας.
Η ηφαιστειακή στάχτη εξαπλώθηκε 1.300 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης και θεωρείται μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη και η πιο θανατηφόρα έκρηξη στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία.
1816, το χαμένο καλοκαίρι που κρύφτηκε ο ήλιος. Οι καταιγίδες βούλιαξαν την Ευρώπη χιόνισε στη Νέα Υόρκη και η Ελλάδα είχε μηδενικές θερμοκρασίες. Διαδοχικά πάγωναν όλες οι πόλεις, τα αποθέματα τροφής στέρευαν αφού οι πλημμύρες έπνιξαν όλες τις καλλιέργειες.
Δείτε ακόμα: Coco Chanel: Η γυναίκα θρύλος που άλλαξε την ιστορία της μόδας – Η σκοτεινή παιδική ηλικία, η θυελλώδης προσωπική ζωή και η μεγαλειώδης καριέρα
Δείτε ακόμα: Η Μάγισσα: Ο Αντρέι μαθαίνει από τον Κανέλλο μία περίεργη ιστορία για το παρελθόν του ρασοφόρου
Τέσσερις εποχές εξίσου σημαντικές για την απόλυτη ισορροπία της φύσης. Η καθεμία προσφέρει ανάλογα φαινόμενα που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πλανήτη.Και όμως το 1816, ήταν η χρονιά που διαταράχθηκε αυτός ο κύκλος και το καλοκαίρι δεν ήρθε ποτέ. Οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου όχι απλά το φαντάστηκαν, αλλά το έζησαν.
Δείτε ακόμα: Η τραγωδία των Άνδεων: Το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο Η ιστορία των επιζώντων που έγιναν κανίβαλοι για να ζήσουν
Η έκρηξη του ηφαιστείου «Tabora» στην Ινδονησία και οι καταστροφικές συνέπειες…
«Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι» ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου Ταμπόρα, στις 10 Απριλίου 1816. Σκότωσε 70 χιλιάδες ανθρώπους. Ημερολογιακά, είχε ήδη μπει η άνοιξη. Η ξαφνική αυτή έκρηξη όμως έκανε την εποχή ασυνήθιστα ψυχρή, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη σε 1.630 χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο….
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπου λόγω των χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού ακόμα και τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και οι αγρότες έσφαξαν τα ζώα τους διότι δεν είχαν τροφή να τους δώσουν. Προκλήθηκαν λιμοί καθώς και επιδημίες χολέρας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική….
Η ηφαιστειακή στάχτη εξαπλώθηκε 1.300 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης. Το ηφαίστειο σταμάτησε να βρυχάται στις 15 Ιουλίου 1815, αλλά ο καπνός εξακολουθούσε να είναι πυκνός πάνω από την κορυφή του έως τις 23 Αυγούστου του ίδιου έτους. Για τέσσερα χρόνια έδινε μικρότερες αλλά τελείως ακίνδυνες εκρήξεις….
Δείτε ακόμα: Charles Cullen: Η ανατριχιαστική ιστορία του serial killer νοσηλευτή που σκότωνε τους ασθενείς του χωρίς να τους αγγίζει και έγινε ταινία
Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία από τις 153 ημέρες της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου τις 142 ημέρες έβρεχε καταρρακτωδώς, ενώ στην Αγγλία ο μέσος όρος θερμοκρασίας κυμάνθηκε στους 13,37 βαθμούς. Ήταν το τρίτο πιο ψυχρό καλοκαίρι από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία δηλαδή από το 1659. Σύμφωνα με στοιχεία στη Γαλλία και στην Αυστρία 200.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και από τις επιδημίες χολέρας και τύφου. Οι πάγοι της Αρκτικής καθώς και οι παγετώνες των Άλπεων μεγάλωσαν, ενώ αντιθέτως το καλοκαίρι στην Ουκρανία θεωρήθηκε και ζεστό….
Στις 4 Ιουνίου σημειώθηκε παγετός στο Κονέκτικατ και στις 8 Ιουνίου χιόνισε στη Νέα Υόρκη!
Μέχρι τις 23 Αυγούστου πάγωναν διαδοχικά όλες οι πόλεις. Συγκοινωνία δεν υπήρχε, τα καυσόξυλα τελείωναν και τα αποθέματα τροφής στέρευαν. Οι πλημμύρες έπνιξαν όλες τις καλλιέργειες. Λόγω της ηφαιστειακής σκόνης το χιόνι στην Ουγγαρία είχε καφέ χρώμα, σύμφωνα με το www.mixanitouxronou.gr ενώ στην Ιταλία κόκκινο.
Δείτε ακόμα: Θάλωσι: Η στοιχειωμένη λίμνη της Πεντέλης με τις λάμιες και τις νεράιδες που έπαιρναν τους ανθρώπους
Και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Οι θερμοκρασίες ήταν ακόμα αλλοπρόσαλλες, με τον υδράργυρο στους -26 οι συνέπειες από την έκρηξη ήταν ακόμα έντονες και εξελίσσονταν αρνητικά….
Δείτε ακόμα: Η Μάγισσα: O Μιχαήλ μετανιώνει για την απόφασή του να χρήσει το Μάρκο αρχηγό της οικογένειας
Δείτε την αναφορά στα γεγονότα που έγινε στην “Μάγισσα”
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή