Αυτό μας έλειπε: Τί ακριβώς είναι το βακτήριο που “τρώει” ντίζελ και βενζίνη; Η ανθρωπότητα φαίνεται πως κινδυνεύει να μείνει χωρίς καύσιμα εξαιτίας του βακτήριού που τρώει ντίζελ και βενζίνη.
Όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε κυρίες και κύριοι αφού μετά το σοκ που έπαθαν οι καταναλωτές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που εκτόξευσε τις τιμές των καυσίμων αλλά και του ρεύματος, έρχεται και το βακτήριο που “τρώει” ντίζελ και βενζίνη, να φέρει την ανθρωπότητα σε κίνδυνο να ξεμείνει από καύσιμα. Διαβάστε παρακάτω:
Αυτό μας έλειπε: Τί ακριβώς είναι το βακτήριο που “τρώει” ντίζελ και βενζίνη;
Με τις τιμές στην βενζίνη, στο αέριο αλλά και στο ρεύμα το βακτήριο που τρώει ντίζελ και βενζίνη, φέρνει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με έναν νέο κίνδυνο. Να ξεμείνει από καύσιμα. Εδώ που τα λέμε όμως, η ανθρωπότητα με τέτοιες τιμές και τώρα που έχει καύσιμα δεν τα χρησιμοποιεί και ιδιαίτερα. Οπότε η επιστροφή στα κάρα, είναι μονόδρομος.
Ισπανοί ερευνητές λοιπόν από το Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Βιολογίας στην Βαλένθια έψαξαν για μικροοργανισμούς κάτω από τα καπάκια των ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων που κινούνταν τόσο με βενζίνη όσο και με πετρέλαιο.
Οι ερευνητές λοιπόν ανακάλυψαν συγκεκριμένες μικροσκοπικές θέσεις οι οποίες περιέχουν ένα άγνωστο είδος βακτηρίων του γένους Isoptericola που μπορεί να έχουν κάποιο βαθμό συγγένειες με εκείνους κι εκείνες που αύξησαν τόσο πολύ τις τιμές των καυσίμων.
Δείτε ακόμα Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχεται νέο ευρωπαϊκό κύμα με 40ρια
Πρόκειται για βακτήρια με μεγάλες δυνατότητες στη βιοαποικοδόμηση καυσίμων σε περιβάλλοντα μολυσμένα με ντίζελ ή βενζίνη. Με λίγα λόγια “τρώνε την βενζίνη σου”. Βέβαια στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο φόβο, διότι το ρεζερβουάρ μας τον τελευταίο καιρό είναι άδειο, οπότε μάλλον θα πεθάνουν της πείνας.
Ποιος είναι ο ρόλος των βακτηρίων Isoptericola;
Η βιοαποκατάσταση ή βιοεξυγίανση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί φυσικά στοιχεία, όπως μικροοργανισμούς, φυτά και μικρόβια, για την αποτοξίνωση των προσμείξεων στο έδαφος και σε άλλα περιβάλλοντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητές μεταξύ άλλων και ο Erko Stackebrandt, μικροβιολόγου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, μεταξύ άλλων, είχαν ανακαλύψει ότι τα βακτήρια του γένους Isoptericola θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βιοαποκατάσταση.
Μέχρι τώρα όμως αυτά τα βακτήρια έχουν μελετηθεί σε μέρη που υπήρχε διαρροή καυσίμων. Η τελευταία ισπανική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature και αναζήτησε πιθανά βακτήρια που τρώνε καύσιμα σε καθημερινά περιβάλλοντα όπου έχουν διαρκής παρουσία η βενζίνη και το ντίζελ.
Δείτε ακόμα Βοιωτία: Αγρότης έχασε τη ζωή όταν τον πλάκωσε το τρακτέρ του
Ο στόχος ήταν να βρεθούν μικροοργανισμοί που δεν δείχνουν το δυναμικό βιοαποκατάστασής τους σε τυχαία σενάρια όπως οι πετρελαιοκηλίδες, αλλά αυτά έχουν προσαρμοστεί σε καθημερινά περιβάλλοντα, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο αποτελεσματικά σε έργα απολύμανσης.
Ο βιολόγος Manuel Porcar Miralles, συν-συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Πάντα λέω ότι είμαστε λίγο σαν τον José Saramago στα μυθιστορήματά του: ξεκινάμε από την υπόθεση του “τι θα συνέβαινε αν;” Με αυτόν τον τρόπο, σκεφτόμαστε τι μπορεί να υπάρχει σε έναν ιστότοπο που δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα».
Αυτή ήταν λοιπόν η θεωρία που οδήγησε τους ερευνητές να ψάξουν σε καπάκια ρεζερβουάρ. Διότι το ρεζερβουάρ είναι ένα εχθρικό και ακραίο περιβάλλον όπου η μικροβιακή κοινότητα πρέπει να επιβιώσει αποκλειστικά με υπολείμματα καυσίμου.
Τι έδειξε η μελέτη για το βακτήριο που “τρώει” ντίζελ και βενζίνη;
Η μελέτη εντόπισε την παρουσία στελεχών που ανήκουν σε δώδεκα γένη. Όλα έδειξαν δυνατότητες υποβάθμισης των καυσίμων. «Καλλιεργήσαμε αρκετά μικροβιακή στελέχη που υποβαθμίζουν μεταξύ 50% και 60% του καυσίμου σε λίγες εβδομάδες», λέει ο Miralles.
Μεταξύ των βακτηρίων, οι ερευνητές βρήκαν ένα άγνωστο είδος του γένους Isoptericola με μεγάλη δυνατότητα εξάλειψης της μόλυνσης. Η μελέτη αναφέρει ότι «οι διαρροές καυσίμων είναι μία από τις κύριες αιτίες μόλυνσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ομάδα στράφηκε στα βακτήρια.
«Τα βακτήρια έχουν εξελιχθεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και, ως αποτέλεσμα, έχουν αναπτύξει ένα πολύ ευρύ φάσμα μεταβολικών οδών που τα καθιστά ικανά να λαμβάνουν ενέργεια από σχεδόν κάθε οργανική ένωση.
Δείτε ακόμα Πάτρα: Η Τζωρτζίνα είχε βασανιστικό θάνατο – Νέες συλλήψεις;
Η πανταχού παρούσα παρουσία τους στη φύση, η μεταβολική τους ποικιλομορφία, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ικανότητά τους για οριζόντια μεταφορά γονιδίων, τα καθιστούν τέλειους υποψήφιους για τη βιοεξυγίανση ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων».
«Τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης εξακολουθούν να είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα οχήματα, αλλά δεν είχαν θεωρηθεί προηγουμένως ως πηγή βιοτεχνολογικά σχετικών βακτηρίων», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Είναι ένα ιδανικό σενάριο για να βρούμε και να απομονώσουμε βακτήρια με βιοεπιφανειοδραστική δραστηριότητα, τα οποία είναι ήδη προσαρμοσμένα σε συνθήκες όπου η μόνη άμεση πηγή άνθρακα που λαμβάνουν είναι ο υδρογονάνθρακας», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.
Δείτε ακόμα Αλεξανδρούπολη: 35χρονος βρήκε φρικτό θάνατο μέσα σε ρομποτικό κάδο απορριμμάτων
«Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις βιολογικές στρατηγικές: είτε περιμένεις τους μικροοργανισμούς να δράσουν από μόνοι τους είτε μπορείς να επέμβεις, εμβολιάζοντας τους επιλεγμένους, επειδή αποικοδομούν ιδιαίτερα καλά τους υδρογονάνθρακες», κατέληξε ο Μiralles. Το μόνο σίγουρο φίλες και φίλοι είναι ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν κινδυνεύουμε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανοιχτά σχολεία το Σαββατοκύριακο : Έντονες οι αντιδράσεις για το νέο μέτρο
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε
- Άντα Λεούση : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 13/01/25 ως 19/1/2025 για όλα τα ζώδια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Μούχλα στα μαλλιά: Ο Λόγος που δεν πρέπει να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά