Close

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η Εθνική σταρ της Ελλάδος – Η νεκροβάπτιση και αγνώστες ιστορίες

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η Εθνική σταρ της Ελλάδος – Η νεκροβάπτιση και αγνώστες ιστορίες

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου γεννήθηκε η Εθνική σταρ της Ελλάδος. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήθελε πάντα να είναι η πρώτη, η καλύτερη.  Δείτε τις άγνωστες ιστορίες της ηθοποιού που λατρεύτηκε όσο καμία άλλη στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου.

 

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη Μίτση Καρρά που την αντικαθιστούσε στις ταινίες

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΡ τη βάφτισε η Ελένη Βλάχου το 1958 κι εκείνη διατήρησε επάξια τον τίτλο της έως το τέλος. Τίποτα δεν της χαρίστηκε. Ούτε η δόξα ούτε η λατρεία του κοινού. Για να κατακτήσει το όνειρο της πάλεψε σκληρά και σε τούτη τη μάχη δεν είχε σύμμαχο μονάχα το ταλέντο της αλλά και μια αδιαπραγμάτευτη λογική:

Οι ζεν πρεμιέ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που δεν τους αντιστεκόταν καμία γυναίκα

Το ότι ήθελε πάντα να είναι η πρώτη, η καλύτερη. Μέσα από εκείνη την αδιαπραγμάτευτη λογική, έγινε στη δουλειά της ένα τελειομανές και ακούραστο πλάσμα, ακόμα και σκληρή με τους συνεργάτες, μα πάνω απ’ όλα κατέκτησε αυτό για το οποίο μαχόταν από την πρώτη στιγμή: την κορυφή.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στη δημοσιότητα η φωτογραφία της μέσα από το χειρουργείο

Ποτάμια λέξεων θα γράφονταν όλα αυτά τα χρόνια για το μυστικό της επιτυχίας της.Η ίδια θα ομολογούσε:”Ταλέντο,συνέπεια,ζήλος για τη δουλειά.Αγώνας και πείσμα,ανδρικές πολλές φορές αρετές.Φωτιά και σίδερο,αλλού πάλι όνειρο και πλάνη.Να περίπου ,από τι είναι φτιαγμένη η Αλίκη Βουγιουκλάκη”

Η ίδια είχε πει το 1994«Δεν είχα κανένα στοιχείο της κλασικής αισθητικής ομορφιάς.Ούτε ψηλή ήμουν ούτε τελείως καλλίγραμμη ούτε μάτια μαγευτικά είχα.Κι όμως.Χωρίς τίποτ΄ απ’ όλα αυτά,μπορούσα να’μαι εκθαμβωτική.Και αυτό δεν ήταν άλλο από ένα καθρέφτισμα της ψυχής μου,που ήθελε να υπερβεί το μέτριο και το λίγο,Εγώ ήθελα να φύγω,να ανακαλύψω άλλη ζωή από εκείνην που ήθελαν να μου επιβάλουν όλοι γύρω μου.Ήθελα να φύγω και έφυγα».

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η αδημοσίευτη φωτογραφία της μέσα από το χειρουργείο

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1936 στο Μαρούσι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε δυο χρόνια νωρίτερα, το 1934. Η ίδια δεν αποκάλυπτε την ακριβή χρονολογία γέννησής της και το αντιμετώπιζε με νάζι ή χιούμορ και διακριτική ειρωνεία. Σε συνέντευξή της το 1977 στον Ζάχο Χατζηφωτίου για το περιοδικό «Ταχυδρόμος» είχε πει: «Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως η ηλικία μου είναι πιο φλέγον ζήτημα από την ελληνοτουρκική κρίση. Στο κάτω-κάτω, είμαι όσο θέλω! Είναι σαν να αποκαλύπτω το όνομα του δολοφόνου σε αστυνομική ταινία πριν το τέλος της».

Ήταν ο αφελής “βλάκας” του Ελληνικού κινηματογράφου Οι σπουδές στη Νομική και το άγνωστο περιστατικό στο θέατρο

Όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε ότι διατηρείται μια χαρά εκείνη απάντησε: «Τι θα πει, διατηρούμαι, βρε παιδάκι μου; Σφαχτό είμαι; Η Κολέτ έλεγε πως «ένα σώμα καλή ποιότητας διαρκεί πολύ»….

Η νεκροβάπτιση της Αλίκης

Λίγους μήνες μετά την γέννησή της, η Αλίκη είχε αρρωστήσει βαριά από βρογχοπνευμονία. Οι γονείς της, επειδή φοβήθηκαν ότι θα πέθαινε χωρίς να έχει όνομα, την βάφτισαν άρον άρον στο σπίτι, κάτι που στην εποχή εκείνη με την τεράστια παιδική θνησιμότητα ήταν συνηθισμένο και ονόμαζαν το μυστήριο νεκροβάπτιση.

Η Αλίκη μωρό

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η Εθνική σταρ της Ελλάδος – Η νεκροβάπτιση και αγνώστες ιστορίες

Η βάφτιση του μικρού κοριτσιού χαρακτηρίστηκε από ένα ευτράπελο που τελικά την «ανάστησε». Κάποιος από τους παρευρισκόμενους, έβαλε φωτιά στην κουβέρτα του μωρού που την είχαν απλώσει πάνω από την κολυμπήθρα. Μετά το επεισόδιο η μικρή Αλίκη άνοιξε τα μάτια της και άρχισε να κλαίει, σημάδι ότι γινόταν σιγά σιγά καλύτερα. Αρχικά, οι γονείς της έλεγαν να δώσουν στο μωρό το όνομα της γιαγιάς της, Σταματίνα. Επειδή όμως δεν τους άρεσε ιδιαίτερα, την ώρα του μυστηρίου η μητέρα της πετάχτηκε και είπε: «Πες πρώτα Αλίκη και μετά Σταματίνα». Έτσι επικράτησε το πρώτο όνομα που την έκανε γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο γόης ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου που πήρε τα μυαλά της Αλίκης Βουγιουκλάκη αλλά αρνήθηκε να την παντρευτεί

Η Αλίκη από μικρή ηλικία είχε δείξει το πάθος της για την υποκριτική. Έδινε μικρές παραστάσεις μαζί με τα δυο της αδέρφια στη βεράντα του σπιτιού τους. Έγραφε και σκηνοθετούσε μόνη της τα έργα που θα έπαιζαν μπροστά στο κοινό τους, δηλαδή τους γονείς και τους φίλους. Παιχνίδια και γλυκά ήταν τα εισιτήρια για να παρακολουθήσει κάποιο τα έργα τους.

Πολλές φορές αναπαριστούσαν αποσπάσματα από ταινίες, που είχαν δει κρυφά στον υπαίθριο κινηματογράφο. Όπως είχε αναφέρει και η ίδια «οι αναπαραστάσεις των ταινιών ήταν πιστότατες. Ακόμη και ο διάλογος γινόταν σε ξένη γλώσσα. Και επειδή δεν ξέραμε καμία, μιλούσαμε μιαν αλαμπουρνέζικη διάλεκτο που δεν την καταλάβαινε κανένας, ούτε κι εμείς οι ίδιοι. Άναρθρες συλλαβές, μόνο που ήμασταν βέβαιοι ότι απέδιδαν θαυμάσια τα γαλλικά ή τα εγγλέζικα και προπάντων την ατμόσφαιρα του έργου».

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η Εθνική σταρ της Ελλάδος – Η νεκροβάπτιση και αγνώστες ιστορίες

Ο θάνατος του πατέρα της

Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από την απώλεια του πατέρα της. Ο Ιωάννης Βουγιουκλάκης ήταν νομάρχης στην Τρίπολη και δολοφονήθηκε στην Κυνουρία από δυνάμεις του ΕΛΑΣ το 1943, όταν η Αλίκη ήταν 6 ετών. Ο δημοσιογράφος Δ. Αγγελόπουλος είχε πει, σύμφωνα με τις εξομολογήσεις της ίδιας της Αλίκης, ότι την ημέρα της δολοφονίας του γυρνούσαν από την Τρίπολη.

Ο πατέρας της είχε παραιτηθεί από τη θέση του νομάρχη και όταν νύχτωσε, πήγανε σε συγγενικό σπίτι. Είχαν σκοπό να μείνουν εκεί δύο μέρες για να προμηθευτούν διάφορα τρόφιμα. Αργά το βράδυ χτύπησε η πόρτα. Όταν ο πατέρας της Αλίκης άνοιξε, είδε τρεις άνδρες, οι οποίοι του ζητούσαν να τους ακολουθήσει, υποτίθεται, για να του δώσουν λάδι. Εκείνος πήγε μαζί τους. Η Αλίκη, λίγο πριν φύγει, τον παρακάλεσε να μην πάει αλλά εκείνος της υποσχέθηκε ότι θα επέστρεφε σύντομα. Δεν γύρισε όμως ποτέ.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το μεγάλο μυστικό της αποκαλύφθηκε 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Φωτογραφία του Ιωάννη Βουγιουκλάκη, που είχε κρεμασμένη ο γιος του Τάκη στο σπίτι του και έγραφε: «Ιωάννης Αντωνίου Βουγιουκλάκης εκ Λαγείας Λακωνίας έλκων το γένος. Νομάρχης Αρκαδίας Αύγουστος 1941- Ιούνιος 1943. Εκρεουργήθη παρ’ ελασιτών τη 31 Δεκεμβρίου 1943 εις χαράδραν Κυνουρίας»….

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η Εθνική σταρ της Ελλάδος – Η νεκροβάπτιση και αγνώστες ιστορίες

Η Αλίκη σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Νίκο Χατζηνικολάου το 1993 είχε πει ότι έμαθε το θλιβερό γεγονός από τη γιαγιά της. Γυρνούσε από το νηπιαγωγείο και όταν άκουσε ότι ο πατέρας της πέθανε, της έπεσε η τσάντα από τα χέρια. Ο θάνατος του πατέρα της, της κόστισε πάρα πολύ. Η μητέρα της έμεινε χήρα και τα τρία αδέρφια μεγάλωσαν σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Όλα αυτά όμως της έδωσαν δύναμη να κυνηγήσει το όνειρό της. Όπως είχε πει η Αλίκη «από πολύ μικρή είχα να επιλέξω ή μαύρο ή άσπρο. Προτίμησα το άσπρο».

Πηγή: mixanitouxronou.gr, «Η Αλίκη και οι…άλλοι» του Αλκίνοου Μπουνιά

Εδωσε εξετάσεις στο εθνικό θέατρο

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η Εθνική σταρ της Ελλάδος – Η νεκροβάπτιση και αγνώστες ιστορίες

Το 1952 μπήκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου κρυφά από την οικογένειά της. Την εποχή εκείνη το επάγγελμα του ηθοποιού θεωρούταν ντροπή για μια οικογένεια.

Η ζωή της “εντυπωσιακής ξανθιάς” του ελληνικού κινηματογράφου και η φιλία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο, ενώ έκανε τις πρώτες της εμφανίσει στο σινεμά.

Τολμηρή και άφοβη, η Βουγιουκλάκη δημιούργησε τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα “Καίσαρ και Κλεοπάτρα”, “Χτυποκάρδια στο θρανίο” κ.α.
Ακολουθεί η συνεργασία με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τη”Φίνος Φιλμ” και μαζί έκαναν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

“Η Αλίκη στο Ναυτικό”, “Η Λίζα και η άλλη”, “Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια”, “Η Μαρία της Σιωπής”, “Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας”, “Το κορίτσι με τα παραμύθια”, “Διακοπές στην Αίγινα”, “Έρωτας στους αμμόλοφους”, “Αστέρω”, “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”, “Μανταλένα”, “Η Υπολοχαγός Νατάσσα” και άλλες.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η Εθνική σταρ της Ελλάδος – Η νεκροβάπτιση και αγνώστες ιστορίες

Η σπάνια δημοτικότητα για τα ελληνικά δεδομένα

Μέσα από τους ρόλους της χαριτωμένης και της σκανδαλιάρας νεαρή κοπέλας, η Αλίκη απέκτησε απίστευτη δημοτικότητα στο ελληνικό κοινό.

Μια άλλη Βουγιουκλάκη: Η κομμένη σκηνή της Αλίκης από την πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών, που δεν είδαμε ποτέ

Με τον ρόλο της στη “Μανταλένα” κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Η “Υπολοχαγός Νατάσσα” θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στη Βουγιουκλάκη.

Η συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ συναντήθηκαν το 1959 στα κινηματογραφικά πλατό της ταινίας “Αστέρω” και αποτέλεσαν το διασημότερο ζευγάρι στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Ο γάμος τους έγινε στις 18 Ιανουαρίου 1965 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησαν ένα παιδί.

Πριν από λίγο καιρό ο γιος της ανέβασε μια σπάνια φωτογραφία της μητέρας του στο χειρουργείο, λίγο πριν τη γέννα με καισαρική τομή.

Ο γάμος τους είχε άδοξο τέλος και η διάλυσή του ήρθε μετά από έντονες δικαστικές μάχες, στις 4 Ιουλίου του 1979.Αργότερα, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στο θέατρο, ενώ ασχολήθηκε και με την τηλεόραση.Οι πιο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της ήταν το “Καμπαρέ”, “Εβίτα”, “Ωραία μου κυρία”, “Πέπσι”, “Λυσιστράτη”.Το κύκνειο άσμα της ήταν “Η Μελωδία της Ευτυχίας” στον ρόλο της Μαρίας.

Η κουτσομπόλα προξενήτρα του ελληνικού κινηματογράφου που ξεκίνησε την καριέρα της στα 13, η απαγωγή, ο διάσημος εγγονός και το τραγικό τέλος ξεχασμένη από όλους

Λίγο αργότερα, οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο καλπάζουσας μορφής.

Ο θάνατός της, μόλις τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου 1996, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και βύθισε στο πένθος τη χώρα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy – Cool.gr