Μπράντον Λι: Ο άνθρωπος που δεν είχε μόνο τη φήμη του διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο πατέρα του να διαχειριστεί, μα και μια απόκοσμη «αγάπη» για τον θάνατο που τον έκανε να αισθάνεται βέβαιος πως δεν θα προλάβαινε να γιορτάσει τα γενέθλια των 30 του χρόνων.
Και δεν έπεσε έξω. Ο Μπράντον, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του δεν μπόρεσε να αντισταθεί ούτε στις πολεμικές τέχνες, ούτε στη μεγάλη οθόνη. Και να σκεφτεί κανείς ότι είχε χάσει τον πατέρα του στην ηλικία των 8 ετών…
Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα ήδη από τη στιγμή που τα μάτια του στόχευσαν στην κάμερα. Τη «σφραγίδα», όμως, στο τραγικό του φινάλε θα την έβαζε ο πιο «καταραμένος» ποιητής όλων των εποχών. Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ένας άνθρωπος με τον οποίο ο Μπράντον είχε την ίδια παράξενη εμμονή με τον θάνατο.
«Δεν θα φτάσω 30»
Από τη μία ο Πόε έγραφε με πάθος για ασθενικές, αδύναμες, γυναίκες τον οποίων η ομορφιά έφτανε στο ζενίθ της λίγο πριν το τέλος, από την άλλη ο Λι δε δίσταζε να μιλήσει στο περιβάλλον του για το δικό του τέλος που -όπως έλεγε και ξαναέλεγε- θα ερχόταν σύντομα.
Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που επισκεπτόταν συχνά τον τάφο του Τζιμ Μόρισον στο Παρίσι ξοδεύοντας ώρες «μιλώντας» μαζί του. Και οι δυο τους. Έντγκαρ και Μπράντον, οδηγήθηκαν νέοι στην καταστροφή.
Ο Αμερικανός ποιητής πέθανε μόνος και ξεχασμένος στα 40 του χρόνια, έχοντας χάσει την πνευματική του υγεία μετά τον θάνατο της συζύγου του, ενώ ο εκκεντρικός Μπράντον Λι έμελλε να έρθει αντιμέτωπος με τον θάνατο στα 28 του χρόνια, με μια σφαίρα που βρέθηκε κατά λάθος σφηνωμένη στην κοιλιά του στα γυρίσματα της ταινίας «The Crow». Παραγωγής βασισμένης στο διάσημο «Κοράκι» -προάγγελος θανάτου- του Πόε, το διασημότερο ποίημα του που γράφτηκε το 1845.
Από Funboy… φονιάς κατά λάθος
Βόρεια Καρολίνα. Ήταν την 50η ημέρα των γυρισμάτων του θρίλερ παραγωγής του 1994 με την υπογραφή του Αλεξ Πρόγιας. Ο 28χρονος τότε Μπράντον Λι πρωταγωνιστούσε στο έργο που θα σήμανε το τέλος του.
Η μοιραία σκηνή αποτελούσε μέρος – κλειδί του σεναρίου, καθώς ο χαρακτήρας που υποδυόταν ο Λι –ο κινηματογραφικός Έρικ Ντρέιβεν – θα έπεφτε νεκρός από το χέρι ενός εκ των κακοποιών που είχαν εισβάλλει στο σπίτι του, χτυπώντας και βιάζοντας την αγαπημένη του, Shelly.
Βάσει σεναρίου, ο Λι θα δεχόταν τα πυρά του συμπρωταγωνιστή του, Μάικλ Μάσι. Αυτό που δεν γνώριζε, ήταν πως λόγω τραγικής αμέλειας του υπεύθυνου των ειδικών εφέ, Ντάνιελ Κάτνερ, ο Μάσι θα κατέληγε να μείνει στην ιστορία ως ο «κατά λάθος φονιάς του γιου του Μπρους Λι».
Κατά διαβολική σύμπτωση, από τον κάλυκα που είχε το 44άρι Magnum που βρέθηκε στα χέρια του κινηματογραφικού Funboy δεν είχε αφαιρεθεί εξολοκλήρου το βλήμα, ως είθισται- με αποτέλεσμα η σφαίρα να μην προκαλεί με την εκπυρσοκρότηση του όπλου μόνο κρότο και λάμψη μα και… θάνατο.
Σε αντίθεση με όσα λαμβάνουν χώρα στον κινηματογράφο -όπου τα όπλα έχουν κάλυκες με μπαρούτι αλλά άσφαιρους, χωρίς βλήμα- η μοιραία σκηνή του τραυματισμού του Λι τον οδήγησε στο χειρουργείο με σοβαρό τραύμα στην κοιλιακή χώρα (και όχι στο στήθος όπως πολλοί μέχρι σήμερα υποστηρίζουν) και τη σπονδυλική του στήλη σε τραγική κατάσταση.
Μόλις ο Μάσι πάτησε τη σκανδάλη, ο Λι βρέθηκε αιμόφυρτος στο πάτωμα. Η κίνηση του χεριού του που έδινε την αίσθηση ότι κάτι ήθελε να δείξει σχολιάστηκε ως «απίστευτη ερμηνεία» από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι χρειάστηκαν αρκετά δευτερόλεπτα για να καταλάβουν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
«’Cut!’, φωνάξτε κάποιος ‘cut’», ακούστηκε να ψελλίζει ο Λι, με τη φωνή του να μην ακούγεται μέσα στη γενικότερη αναταραχή του γυρίσματος. Τελικά, την εντολή για παύση του γυρίσματος την έδωσε ο σκηνοθέτης, όμως ήταν ήδη αργά για τον άτυχο Μπράντον.
Ακόμα και τότε κανείς δεν πίστεψε ότι ο νεαρός ήταν πράγματι τραυματισμένος. Το cast έκανε λόγο για «πλάκα», περιμένοντας όλοι να ξεσπάσουν σε γέλια. Γέλια που δεν ήρθαν ποτέ, καθώς η χλωμή όψη και τα αίματα του Λι παραέμοιαζαν αληθινά.
Το ασθενοφόρο κλήθηκε αμέσως μόλις αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί, με τον Μάσι να μην μπορεί να πιστέψει πως το χέρι του είχε οδηγήσει τον συνάδελφό του σε αυτή την κατάσταση. Οι τραυματιοφορείς προσπάθησαν για το καλύτερο εφαρμόζοντας την τεχνική της καρδιοπνευμονικής ανάνηψης –γνωστή ως CPR- και πιέζοντας το τραύμα για να μετριάσουν την αιμορραγία.
Μέσα σε μισή ώρα ο Λι βρισκόταν στο χειρουργείο. Στο νοσοκομείο είχε σπεύσει ολόκληρο το συνεργείο που βρισκόταν μπροστά στη λήψη της μοιραίας σκηνής.
Οι έμπειροι χειρουργοί του Ιατρικού Κέντρου του New Hanover στο Γουίλμινγκτον, όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ο πρωταγωνιστής, πάλεψαν για περισσότερο από 5 ώρες να του σώσουν τη ζωή με όποιο κόστος, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Ο Μπράντον Λι δηλώθηκε επίσημα νεκρός στις 31 Μαρτίου ου 1993, ώρα 01:03 μ.μ. Ήταν 28 ετών και έτοιμος να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του, συγγραφέα στο επάγγελμα, Ελίζα Χάτον.
Εκείνη δεν πρόλαβε ούτε να τον αποχαιρετήσει. Μόλις έφτασε στο ιατρικό κέντρο, ο μέλλοντας σύζυγός της είχε ξεψυχήσει.
Θα γινόταν γυναίκα του 17 ημέρες αργότερα…
Τραγική φιγούρα από τη στιγμή που η σφαίρα χτύπησε τον Μπράντον ήταν ο κινηματογραφικός «Funboy» – κατά κόσμον Μάικλ Μάσι. Ο ίδιος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι ήταν εκείνος που πάτησε τη σκανδάλη του όπλου που «κάρφωσε» μια σφαίρα στο κορμί του Λι.
Αποφάσισε να εγκαταλείψει για έναν χρόνο τη υποκριτική και να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αφήσει πίσω του όσα συνέβησαν.
«Δεν πιστεύω πως ξεπερνάς ποτέ κάτι τέτοιο», θα δήλωνε 12 χρόνια μετά τον θάνατο του Μπράντον Λι. Κάτι που συνέχιζε να υποστηρίζει μέχρι το δικό του τέλος από καρκίνο του στομάχου το 2016.
Την ταινία δεν την είδε ποτέ.
Η ταινία «The Crοw» ξεκίνησε τα γυρίσματα κάτω από τις φτερούγες της Paramount Pictures, ο θάνατος του πρωταγωνιστή, όμως, την έκανε να εγκαταλείψει το project με συνοπτικές διαδικασίες.
Η ταινία αγοράστηκε στα μισά από την Entertainment Media Investment Corporation και ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας CGI και άλλων ειδικών εφέ που κατάφεραν να «επαναφέρουν» τον νεκρό μόνο και μόνο για… μερικές λήψεις ακόμα. Ευτυχώς για την παραγωγή, πριν το θάνατό του ο Λι είχε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των σκηνών του.
Όσο για το βίντεο του φόνου του; Δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, αφού καταστράφηκε –σύμφωνα με μαρτυρίες- λίγο μετά τον θάνατό του Μπράντον. Φυσικά, πολλοί θεώρησαν ότι όσα είδαν στην ταινία ήταν πέρα για πέρα αληθινά, όμως η πραγματικότητα απέχει πολύ.
Το «Κοράκι» βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάιο του 1994 και «χτύπησε» κέρδη πολλών εκατομμυρίων.
Συγκεκριμένα, 50 εκατομμυρίων δολαρίων, μιας και ο θάνατος του Λι είχε εκτοξεύσει τις μετοχές της στα ύψη. Παραδόξως, ήταν η αρραβωνιαστικιά του που στήριξε τον σκηνοθέτη να ολοκληρώσει την ταινία ως ένα τελευταίο δώρο στον εκλιπόντα.
Μέχρι σήμερα, ο θάνατος του Μπράντον Λι θεωρείται το μεγαλύτερο δυστύχημα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων κινηματογραφικής παραγωγής, με τις θεωρίες συνωμοσίας -που θέλουν το τέλος του ηθοποιού να υπογράφεται από τη μαφία- και την πεποίθηση ορισμένων πως η κατάρα «των μυστικών των κινέζικων πολεμικών τεχνών» σκότωσε πατέρα και γιο Λι, να μην λείπουν.
Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο. Το «Κοράκι» σκότωσε τον 28χρονο Μπράντον. Η τουλάχιστον δεν μπόρεσε ποτέ να τον επαναφέρει στη ζωή. Όπως ακριβώς συνέβη στο διασημότερο ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Όπως στο σενάριο της ταινίας του 1994. Όπως και στην περίπτωση του Μπράντον Λι.
Το «Κοράκι» του έφερε μόνο θάνατο.
Πηγή: menshouse.grΕιδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Νέο επίδομα ανεργίας : Νέες αλλαγές – Ποιοι το χάνουν και ποιοι το δικαιούνται
- Γιώργος Τσατραφύλλιας : Σε αυτές τις πόλεις το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει το μισό μέτρο
- Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Δευτέρα (13/1/2025) στην Αττική
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια