Αριστοτέλης Ωνάσης Ο έλληνας «Κροίσος» που έχτισε μία αυτοκρατορία από το μηδέν. Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ιδιοφυίες του 20ου αιώνα
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης λάτρευε, ως γνωστόν, τις επενδύσεις στα πλοία, άλλωστε χάρη σε αυτά εξελίχθηκε στην περίοδο ακμής της αυτοκρατορίας του, σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Σε πλήρη αντίθεση τον άφηναν σχεδόν αδιάφορο οι επενδύσεις σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Ήταν ένας επιχειρηματίας που βρισκόταν διαρκώς εν κινήσει και γραφείο του – σχεδόν κατά κανόνα μισθωμένο – γινόταν το εκάστοτε σημείο της Γης όπου τον έφερναν οι ναυτιλιακές του δραστηριότητες.
Ασφαλώς ένας επιχειρηματίας του δικού του βεληνεκούς δεν γινόταν να μην έχει στο χαρτοφυλάκιό του και κάποια ακίνητα, βάσει όμως της αμύθητης περιουσίας του αυτά ήταν ελάχιστα (αν εξαιρεθεί βέβαια ο Σκορπιός). Ένα ωστόσο εξ αυτών έκανε για… πολλά μαζί. Η ναυαρχίδα των ακίνητων που δεν… επέπλεαν ήταν αναμφίβολα ο μεγαλοπρεπής Ολυμπιακός Πύργος (Olympic Tower) στο Μανχάταν, τον οποίο ο Έλληνας κροίσος έχτισε σε συνεργασία με την εταιρεία ακινήτων Άρλεν στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Δείτε επίσης : Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε καρμική σχέση με τον θάνατο Όποιος ήταν δίπλα του πέθαινε
Ο γυάλινος ουρανοξύστης στην καρδιά της Νέας Υόρκης είναι σήμερα το «βαρύ πυροβολικό» του Ιδρύματος Ωνάση, που διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του. Στεγάζει το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος βρίσκεται στο Λιχτενστάιν, όπως επιθυμούσε ο ιδρυτής του.
Ο επενδεδυμένος με σκουρόχρωμο γυαλί πύργος βρίσκεται στον αριθμό 645 της 5ης Λεωφόρου στη γωνία με την 51η οδό, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Πατρικίου. Απέναντί του, το γλυπτό του Άτλαντα, που σηκώνει στους ώμους του τη Γη, στο Ροκφέλερ Πλάζα. Έως τον 21ο όροφο, ο Ολυμπιακός Πύργος αποτελείται από γραφεία συνολικού εμβαδού 35.000 τ.μ., καταστήματα 4.300 τ.μ., ενώ οι υπόλοιποι όροφοι καταλαμβάνονται από 225 ιδιόκτητα διαμερίσματα.
Το μερίδιο του πατέρα της στον Ολυμπιακό Πύργο είχε κληρονομήσει αρχικά η κόρη του Χριστίνα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, θέλοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε επιχειρηματικούς τομείς με μικρότερο ρίσκο απ’ ό,τι στη ναυτιλία, αγόρασε το 50% του Ολυμπιακού Πύργου που ανήκε στην εταιρία Άρλεν.
Λίγο μετά το θάνατο της Χριστίνας, οι επικεφαλής του Ιδρύματος, οι οποίοι είχαν τότε το ρόλο και του διαχειριστή της περιουσίας της μικρής Αθηνάς, παρότρυναν τον πατέρα της, Τιερί Ρουσέλ, να αγοράσει το μερίδιο του Iδρύματος για την κόρη του. Εναλλακτικά, του πρόσφεραν την επιλογή να πουλήσει το μερίδιο της Αθηνάς στο Ίδρυμα.
Δείτε επίσης : Ο μεγαλύτερος απατεώνας του κόσμου Έκλεβε τις ζωές άλλων
Ο Ρουσέλ επέλεξε τη δεύτερη λύση, κι έτσι το Ίδρυμα Ωνάση βρέθηκε να κατέχει ολόκληρο τον Ολυμπιακό Πύργο.
Το 1998 ξεκίνησε πολυδάπανο πρόγραμμα ανακαίνισης των κοινοχρήστων χώρων και της εισόδου και αναβάθμισης των μηχανολογικών συστημάτων του κτηρίου. Από τον Οκτώβριο του 2000 στεγάστηκαν τα γραφεία του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση Νέας Υόρκης και διαμορφώθηκαν οι αίθουσες του Ωνάσειου Πολιτισμικού Κέντρου, ο χώρος διαλέξεων και εκθέσεων με θέα στον εσωτερικό καταρράκτη, το αίθριο, το καφέ και το πωλητήριο. To ισόγειο του κτηρίου διαμορφώθηκε έτσι ώστε το πρώτο που θα αντικρίσει όποιος περάσει τις πύλες του να είναι… Ελλάδα.
Κι αυτό γιατί στην κεντρική αίθουσα υποδοχής του ισογείου εκτίθενται γύψινα εκμαγεία τμημάτων της ζωφόρου και των αετωμάτων του Παρθενώνα.
Τα εκμαγεία, που ανήκουν στο City College of New York, κατασκευάστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα στη Βρετανία, και έχουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, γιατί έγιναν πριν από τις γνωστές επεμβάσεις του Βρετανικού Μουσείου στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα εκμαγεία αυτά συντηρήθηκαν με έξοδα του Ιδρύματος και τοποθετήθηκαν με δημιουργικό τρόπο στον χώρο, σε ύψος και με ρυθμό ανάλογο προς αυτόν που θα είχαν εάν είχαν μείνει στον Παρθενώνα.
Δείτε επίσης : Η γενιά που έζησε την δεκαετία του ’80 δεν είχε κινητά και ίντερνετ, αλλά ζούσε πιο έντονα την κάθε στιγμή
Σκοπός του αμερικανικού «παραρτήματος» είναι η προβολή και η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ και για τον λόγο αυτόν οργανώνονται συχνά εκθέσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ολυμπιακού Πύργου, η τρέχουσα αξία του οποίου υπολογίζεται στο δεκαπλάσιο της αρχικής τιμής του.
Το κτήριο της πιο διάσημης Λεωφόρου του κόσμου με τη γαλανόλευκη και την αστερόεσσα στην πρόσοψή του, θυμίζει μια δεύτερη ελληνική… πρεσβεία, όχι στην πρωτεύουσα αλλά στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, και σίγουρα η γνωριμία μαζί του είναι must για οποιονδήποτε Έλληνα ταξιδιώτη στη Νέα Υόρκη.
* Με πληροφορίες από onassis-fans.blogspot.com και menshouse.gr