Close

Δούρειος Ίππος : Η ιστορία και οι μύθοι του επικού τεχνάσματος του Τρωικού πολέμου

μαρια

Ο Δούρειος Ίππος ήταν το επικό τέχνασμα που καθόρισε την εξέλιξη του Τρωικού πολέμου. Την ιστορία του συνοδεύουν υπερβολές, μύθοι, αλλά και αλήθειες. Τι ήταν στην πραγματικότητα και ποια μορφή είχε η περίτεχνη παγίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα;

Κατά τα μαθητικά μας χρόνια, όλοι μας διδαχθήκαμε για τον Τρωικό πόλεμο. Την αρπαγή της Ωραίας Ελένης από τον Πάρη της Τροίας και την προσπάθεια των Ελλήνων να την γυρίσουν πίσω στον Μενέλαο, τον σύζυγο της.

Είναι, μάλιστα τόσο ευρέως γνωστός ο Τρωικός Πόλεμος , που ακόμη και το Hollywood έχει ασχοληθεί εκτενώς με το συγκεκριμένο έργο του Ομήρου. Μέσω παραλλαγμένων ταινιών, επιχειρούσε να προσελκύσει το τηλεοπτικό κοινό, που τόσο λάτρευε αυτή την ιστορία αγάπης.

Δούρειος-Ίππος-δεν-ήταν-άλογο-αλλά-πλοίο

photo via: mixanitouxronou.gr

Υπήρξε στην πραγματικότητα;

Ο Δούρειος Ίππος, καθώς τον ονόμασαν, ήταν μία παγίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα στους Τρώες, με σκοπό να λεηλατήσει και να καταστρέψει την πόλη τους.

Οι Αμαζόνες του Νταχομέι: Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία The Woman King του Netflix

Αυτό το σήμα κατατεθέν του Τρωικού πολέμου, έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς ερευνητές και ιστορικούς. Υπήρξε στην πραγματικότητα ή ήταν μία φανταστική εφεύρεση του Ομήρου; Και αν υπήρξε, ήταν όντως ένα ξύλινο άλογο, όπως διαδίδεται μέχρι σήμερα;

Δούρειος-Ίππος-δεν-ήταν-άλογο-αλλά-πλοίο

photo via: Gazzeta.gr

Ο τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, Ευριπίδης, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αμφέβαλλαν για την ύπαρξη του Δούρειου Ίππου. Ναι μεν διάφοροι αρχαιολόγοι είχαν βρει ξύλινες σανίδες κατά την διάρκεια ανασκαφών στην Τουρκία, τίποτα, όμως, δεν επιβεβαιώνει πως αυτές αντιστοιχούσαν στον Δούρειο Ίππο.

Η ιστορία του κρεβατιού στο πέρασμα των αιώνων: Πότε οι άνθρωποι αφήσαμε το πάτωμα. Από τους Φαραώ στους άστεγους του 19ου αιώνα

Ίσως οι ξύλινες αυτές σανίδες να ανήκαν σε κάποια μηχανή προστασίας, καλυμμένης με δέρματα ζώων, ή μπορεί ακόμη να προέρχονταν από κάποιο πλοίο που μετέφερε στρατιώτες. Οι εικασίες, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, πολλές, ωστόσο ουδείς δεν βρέθηκε ποτέ να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του διάσημου αυτού ξύλινου αλόγου.

Δούρειος Ίππος: άλογο ή πλοίο;

Οι σύγχρονες έρευνες που έγιναν, αλλά και η αρχαιολογία, υποστηρίζουν, πάντως πως ο Δούρειος ίππος υπήρξε στην πραγματικότητα, αλλά ήταν ένα πλοίο και όχι ένας ίππος. Η θεωρία αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν πλοία που στις άκρες τους ήταν διαμορφωμένα ως κεφαλές αλόγων.

Δούρειος-Ίππος-δεν-ήταν-άλογο-αλλά-πλοίο

photo via: blogs.sch.gr

Ακόμη, από την μυκηναϊκή, κιόλας, εποχή έχουμε πλοία με διακόσμηση εμπνευσμένη από άλογα. Το γεγονός αυτό, ενίσχυσε αυτή την θεωρία των σύγχρονων ερευνητών, χωρίς όμως να επιβεβαίωσε ποτέ την εγκυρότητα της.

Η Αποκάλυψη: Οι τέσσερις Καβαλάρηδες οι σφραγίδες οι σάλπιγγες οι επτά φιάλες της οργής και η μάχη του Αρμαγεδώνα είναι τα σημάδια που θα προηγηθούν

Σε πολλές αρχαίες πηγές, αναφέρεται ,ακόμη, το έθιμο της παράδοσης ενός πλοίου από την μία πλευρά στην άλλη, το οποίο σηματοδοτούσε και την λήξη του πολέμου. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσαν οι Τρώες να βάλουν στο εσωτερικό των τειχών τους ένα δώρο των Ελλήνων.

Άρα, η συγκεκριμένη θεωρία, μοιάζει περισσότερο λογική και βάσιμη, σε σχέση με τις προηγούμενες “αλήθειες” που διέρρεαν. Δεν, είναι, άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στην Οδύσσεια, χρησιμοποιούσαν την λέξη “ίππος” για να περιγράψουν τα πλοία.

Δούρειος-Ίππος-δεν-ήταν-άλογο-αλλά-πλοίο

photo via: Protothema.gr

Γιατί διαδόθηκε ως ίππος

Ο συνδυασμός της διακόσμησης των πλοίων με κεφαλές αλόγων αλλά και της προφορικής παράδοσης που έλαβε μυθικές διαστάσεις, ήταν αρκετός για να διαρρεύσει ανά τους αιώνες και να μείνει γνωστός περισσότερο ως ίππος, παρά σαν πλοίο.

 

 

Οι θεωρίες σχετικά με τον Δούρειο Ίππο, αν υπήρξε στην πραγματικότητα και τι ήταν τελικά είναι πάρα πολλές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δυστυχώς καμία θεωρία από αυτές, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει με σιγουριά την ύπαρξη και την χρησιμότητα του. Το βέβαιο είναι πως από το παρελθόν έως σήμερα, αποτελεί την πιο διαδεδομένη φιγούρα του δραματικού αυτού έργου του Ομήρου.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου  στο Daddy – Cool.gr