Το Πάσχα συνοδεύεται από μια σειρά εθίμων και παραδόσεων. Πολλά από αυτά είναι ένα μείγμα πολλών διαφορετικών πολιτισμών. Ποια είναι όμως η ιστορία του Πασχαλινού λαγού και ποια η σχέση του με τα αυγά του Πάσχα;
Το λαγουδάκι του Πάσχα είναι ένας πολύ γνωστός χαρακτήρας κάτα την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα.
Τα λουλούδια που προαναγγέλλουν το Πάσχα
Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μείγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Τόσο το αυγό όσο τα κουνέλια και οι λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας από τους αρχαίους χρόνους. Η έλευση της άνοιξης και η αναγέννηση της φύσης μετά από ένα μακρύ σκληρό χειμώνα σε κτηνοτροφικές και γεωργικές κοινότητες, σηματοδοτείται από τη γέννηση: το αυγό του Πάσχα.
Το πασχαλινό λαγουδάκι είναι μια απαραίτητη παρουσία των εορταστικών ημερών και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή της. Το λαγουδάκι του Πάσχα (Easter Bunny or Easter Rabbit or Easter Hare) είναι φολκλορική φιγούρα και ταυτόχρονα σύμβολο της άνοιξης σε πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.
Πασχαλινά δώρα του νονού: Τι συμβολίζουν η λαμπάδα το αυγό το τσουρέκι και τα παπούτσια
Απεικονίζεται σαν λαγός που φορά ρούχα και κρατά πασχαλινά αυγά. Εκτός από τα αυγά, συχνά κρατούσε καραμέλες και έφερνε παιχνίδια στα σπίτια των μικρών παιδιών, έθιμο παρόμοιο με αυτό του Άγιου Βασίλη την πρωτοχρονιά.
Σε αντιπαραβολή με τα Χριστούγεννα, ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας να αφήσει τα δώρα και τα πασχαλινά αυγά στα παιδιά.
Μεγάλη Εβδομάδα: Tα ξεχωριστα έθιμα από όλη την Ελλάδα για κάθε μέρα ξεχωριστά
Μυθολογία του Λαγού του Πάσχα
Προχριστιανικές παραδόσεις αποδίδουν τον λαγό του Πάσχα σε “αρχαίο” ειδωλολατρικό θρύλο. Σύμφωνα με πολλούς λαογράφους η παράδοση με τα πασχαλινά λαγουδάκια προέρχεται από έναν αρχαίο αγγλοσαξονικό μύθο σχετικά με τη θεά της γονιμότητας, Ostara ή Eostre, την αντίστοιχη ελληνική θεά Εστία.
Ήταν φίλη όλων των παιδιών και για να τα διασκεδάσει είχε μετατρέψει το κατοικίδιο πουλί της σε ένα κουνέλι. Αυτό το κουνέλι γεννούσε χρωματιστά αυγά, τα οποία η θεά έδινε στα παιδιά ως δώρα. Από το όνομά της και τις τελετουργίες της προέρχεται ο σχετικός εορτασμός του Πάσχα.
Η παλαιότερη αναφορά σε ένα πασχαλινό κουνελάκι που κλωσάει αβγά βρίσκεται σε ένα γερμανικό κείμενο που χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα (1572).
Το μυστήριο της Νήσου του Πάσχα
Το 18ο αιώνα, οι Γερμανοί μετανάστες πήραν μαζί τους τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα τα ζαχαροπλαστεία στις ανατολικές πολιτείες πωλούσαν καραμέλες σε σχήμα κουνελιού, προάγγελο των σοκολατένιων κουνελιών που έχουμε σήμερα. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ζαχαροπλαστεία την περίοδο του Πάσχα παρήγαγαν μόνο σοκολατένιους λαγούς.
Σήμερα, σύμφωνα με την Κατερίνα Ζυγουράκη και το www.welovemarathon.gr το έθιμο του Λαγού του Πάσχα υπάρχει σε πολλές Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, στον Καναδά καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λαγός πριν το Πάσχα βάφει τα αυγά του κόκκινα και τα κρύβει στους κήπους ώστε τα παιδιά το πρωί της Λαμπρής παίζοντας να τα ψάξουν και να τα βρουν.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή