Close

Η ταινία με τον Βλάσση Μπονάτσο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: Όχι στην δρακολαγνεία

όχι-στην-δρακολαγνεία-η-ταινία-με-τον-Βλάσση Μπονάτσο-που-ξεσήκωσε-θύελλα αντιδράσεων-

Η ταινία με τον Βλάσση Μπονάτσο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: Όχι στην δρακολαγνεία. Αυτή η ταινία με τον Βλάσση Μπονάτσο είχε προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στην Ελλάδα με τους πολίτες να φωνάζουν “όχι στην δρακολαγνεία”. Τι συνέβη;

Πολλές ταινίες έχουν κυκλοφορήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και μερικές από αυτές έχουν αποθεωθεί ενώ άλλες έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Μία ταινία που κατάφερε να κάνει ντόρο αλλά όχι με την καλή έννοια ήταν και αυτή που αρκετά χρόνια πριν είχε πρωταγωνιστήσει ο Βλάσσης Μπονάτσος.

Η ταινία κατάφερε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με πολλές γυναίκες φεμινίστριες να βγαίνουν στους δρόμους και να φωνάζουν “όχι στην δρακολαγνεία”. Ποια ήταν αυτή η ταινία με τον Βλάσση Μπονάτσο και τι είχε συμβεί ακριβώς; Διαβάστε παρακάτω:

Η ταινία με τον Βλάσση Μπονάτσο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: Όχι στην δρακολαγνεία

Τον Οκτώβριο του 1983 έγινε τηλεοπτική αναπαράσταση των εγκλημάτων που είχε διαπράξει ο λεγόμενος “δράκος της παραλιάκης”. Την ίδια χρονική περίοδο θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους και η ταινία “Καταζητείται το πρόσωπο της ημέρας με πρωταγωνιστή τον Βλάσση Μπονάτσο.

Η ταινία μιλούσε για τον Σπύρο Μπέσκο, έναν κατά συρροή δολοφόνο και βιαστή γυναικών που έδρασε στα νότια προάστια της Αθήνας, κυρίως την περίοδο 1981-1983 και πρωταγωνιστής στην ταινία, θα ήταν ο γνωστός Βλάσσης Μπονάτσος.

όχι-στην-δρακολαγνεία-η-ταινία-με-τον-Βλάσση Μπονάτσο-που-ξεσήκωσε-θύελλα αντιδράσεων-

Η θύελλα αντιδράσεων

Στις 11 Οκτωβρίου του 1983 λοιπόν πραγματοποιήθηκε πορεία και αφισοκόλλησε από γυναικείες οργανώσεις. Οι αφίσες κολλήθηκαν σε όλο το κέντρο της Αθήνας με κύρια συνθήματα τα “Τύπος – ταινίες συνυπεύθυνες για τους βιασμούς” και “όχι στην ηρωοποίηση των βιαστών”.

Οι διαδηλώτριες έσκιζαν τις διαφημιστικές αφίσες της ταινίας ή τις κάλυπταν με δικές τους αφίσες που έλεγαν “όχι άλλη κερδοσκοπία πάνω στα πτώματά μας” “όχι στη δρακολαγνεία”. Σε συνέντευξή τους οι διαδηλώτριες είχαν πει ότι η αντίδρασή τους ήταν τόσο επαναστατική όσο και συμβολική.

Θεωρούσαν πως η ταινία προωθούσε την αντρική βία με κίνητρο το σ3ξ ενώ στην αφίσα της ταινίας η γυναίκα που πρωταγωνιστούσε, παρουσιαζόταν με τέτοιο τρόπο, σαν να “προκαλούσε” τον δράκο να της επιτεθεί.

Δείτε ακόμα Το αδιανόητο περιστατικό με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ που τον έκανε να μην ξαναβγεί ποτέ από το σπίτι

Επίσης η Ένωση Ελληνίδων Νομικών απευθύνθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας και στον εισαγγελέα έτσι ώστε να κατέβει η ταινία από τους κινηματογράφους.

όχι-στην-δρακολαγνεία-η-ταινία-με-τον-Βλάσση Μπονάτσο-που-ξεσήκωσε-θύελλα αντιδράσεων-

Το κατέβασμα της ταινίας

Την επόμενη μέρα η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Κινηματογραφικών Ταινιών της Γενικής Γραμματείας Τύπου παρακολούθησε την ταινία και αποφάσισε να κατέβει από τους κινηματογράφους. Συγκεκριμένα 15 κινηματογράφοι που είχαν προγραμματίσει την προβολή της έμειναν κλειστοί ή αντικατέστησαν αυτήν την ταινία με κάποια άλλη.

Ο παραγωγός της ταινίας, Σιμονετάτος και ο σκηνοθέτης Καραγιάννης, απευθύνθηκε στην Επιτροπή για να ανακαλέσουν την απόφαση όμως έλαβαν για δεύτερη φορά αρνητική απάντηση κι έτσι η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ. Μετά την δεύτερη αρνητική απάντηση οι συντελεστές της ταινίας κατέβηκαν στο Σύνταγμα.

Δείτε ακόμα Λάμπρος Κωνσταντάρας: Η άγνωστη καριέρα του ηθοποιού ως τερματοφύλακας στην ΑΕΚ

Κρατούσαν πλακάκ που έγραφαν “καίμε τις ταινίες μας για να πεθάνουν λεύτερες” και απειλούσαν ότι θα κάψουν τις κόπιες. Ο παραγωγός παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε ξένα μέσα και μίλησε για λογοκρισία ενώ κοινή γραμμή ακολούθησε και η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

όχι-στην-δρακολαγνεία-η-ταινία-με-τον-Βλάσση Μπονάτσο-που-ξεσήκωσε-θύελλα αντιδράσεων-

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.