Η ιστορία της Isabella Goodwin που έγινε σειρά στο Netflix. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε detective. Μέχρι τότε, η συμμετοχή των γυναικών στα σώματα ασφαλείας θεωρούνταν ένα κακόγουστο αστείο.
Σχεδόν έναν αιώνα πριν μια δυναμική γυναίκα μητέρα 4 παιδιών, έγινε η πρώτη γυναίκα detective στην Νέα Υόρκη. Μια εποχή που οι άντρες των σωμάτων Ασφαλείας είτε σνόμπαραν τις γυναίκες είτε αρνούνταν να τις προσλάβουν.
Η πρώτη γυναίκα αστυνομικός ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης
Το 2018 ξεκίνησε να προβάλλεται αρχικά στο TNT και στη συνέχεια στο Netflix, η αστυνομική σειρά εποχής «The Alienist» («ο ψυχολόγος»). Η σειρά, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Caleb Carr του 1994, τοποθετείται χρονικά στη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ου αιώνα.
Bonnie and Clyde: Η αληθινή ιστορία των κακοποιών που τρομοκράτησε μία ολόκληρη χώρα
Πρωταγωνιστές της σειράς είναι ο ψυχολόγος και πρώιμος criminal profiler, Laszlo Kreizler (Daniel Bruhl), ο δημοσιογράφος John Schuyler Moore (Luke Evans) και η πρώτη γυναίκα αστυνομικός του NYPD, Sara Howard (Dakota Fanning).
Ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν την σειρά των 2 μέχρι τώρα κύκλων (ο 3ος κύκλος κυκλοφορεί σύντομα) σε μεγάλη επιτυχία ήταν – εκτός των άλλων – ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλές πραγματικές ιστορικές λεπτομέρειες. Γεγονότα, ο τρόπος ζωής, οι κοινωνικές προκαταλήψεις, οι δρόμοι… ακόμη και πολλά πρόσωπα που αναφέρονται στο σήριαλ ήταν πραγματικά.
Ένα από αυτά τα πραγματικά πρόσωπα είναι η αστυνομικός ντετέκτιβ, ο χαρακτήρας της οποίας στηρίχθηκε στην Isabella Goodwin.
Τα πρώτα χρόνια της Isabella Goodwin
Η Isabella Loghry (20.02.1865 – 26.10.1943) γεννήθηκε στο Greenwich Village του Manhattan από τους James Harvey Loghry και την Ιρλανδή Anna J. Monteith. Οι γονείς της διατηρούσαν ένα ξενοδοχείο στην οδό Christopher 77 και ένα εστιατόριο στην Canal Street στην Chinatown.
Ως μικρό κορίτσι, η Isabella βοηθούσε τους γονείς της στη δουλεία αλλά επειδή είχε ωραία φωνή και της άρεσε το τραγούδι, ήθελε να γίνει τραγουδίστρια όπερας.
Ο Φυγάς: Η αληθινή ιστορία πίσω απο την ταινία που άφησε εποχή
Ο «γάμος» με την αστυνομία
Το 1885, η Isabella παντρεύτηκε τον αστυνομικό John W. Goodwin και πήρε το επίθετό του που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Το ζευγάρι έκανε έξι παιδιά, από τα οποία όμως επέζησαν τα τέσσερα.
Μετά από 11 χρόνια γάμου, το 1896, ο 42χρονος John πέθανε απροσδόκητα, αφήνοντας την 30χρονη Isabella Goodwin μόνη να τα βγάλει πέρα με τέσσερα παιδιά.
Η Isabella έπρεπε να εργαστεί.
Η θέση της γυναίκας στην αστυνομία
Μέχρι τότε, η συμμετοχή των γυναικών στα σώματα ασφαλείας, θεωρούνταν για την συντηρητική ανδροκρατούμενη κοινωνία ένα κακόγουστο αστείο.
Αν και από το 1845, η American Female Reform Society είχε κατορθώσει να επιβάλει το διορισμό δύο γυναικών στο κρατητήριο του Manhattan (γνωστό ως «Tombs») και τέσσερις ακόμη στο ψυχιατρικό άσυλο Blackwell’s Island, οι άντρες επικεφαλής σνόμπαραν τις γυναίκες και αρνούνταν να τις προσλάβουν.
Από την άλλη, οι θρησκευτικές και πολιτικές γυναικείες οργανώσεις απαιτούσαν την πρόσληψη γυναικών στην αστυνομία ώστε οι γυναίκες κρατούμενες να αντιμετωπίζονται από γυναίκες.
Ακόμη όμως κι όταν, ύστερα από αυτές τις πιέσεις γινόντουσαν προσλήψεις γυναικών, οι συνάδελφοι τους δεν τις έπαιρναν στα σοβαρά.
«Καμιά καθώς πρέπει γυναίκα, δεν θα επέλεγε να κάνει μια δουλειά που την φέρνει σε επαφή με κλέφτες, πόρνες, δολοφόνους και άλλα αποβράσματα της κοινωνίας».
Helen Duncan: Η αληθινή ιστορία της τελευταίας Βρετανίδας μάγισσας
Ο ρόλος της «police matron»
Από το 1881 και μετά, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ξεκίνησε να προσλαμβάνει γυναίκες για τη θέση της «police matron» («αστυνομική ματρόνα – οικοδέσποινα»).
Η δουλεία μίας police matron περιλάμβανε τη σωματική έρευνα των γυναικών κρατουμένων και των παιδιών, ενώ πρόσεχαν να μην μπαίνουν στο ίδιο κελί οι γυναίκες με τους άντρες. Από εκεί και πέρα αναλάμβαναν το σερβίρισμα των κρατουμένων (σερβιτόρες) και το καθάρισμα των χώρων (καθαρίστριες).
Το ωράριο ήταν ακατάστατο, ο μισθός χαμηλός (1.000 δολάρια ετησίως) και είχαν το δικαίωμα για ένα μόνο ρεπό το μήνα (όταν οι άντρες αστυνομικοί είχαν ένα ρεπό την εβδομάδα).
Το 1891, ο αστυνομικός επίτροπος Theodore Roosevelt (μετέπειτα 26ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών) ξεκίνησε να προσλαμβάνει περισσότερες γυναίκες και επέκτεινε τα καθήκοντά τους, ώστε να διευκολύνουν στην αντιμετώπιση γυναικών θυμάτων εγκλημάτων, σεξουαλικών εγκλημάτων και υποθέσεων που αφορούσαν παιδιά.
Παρόλα αυτά, οι police matrons εξακολουθούσαν να μην έχουν καμία ιδιαίτερη αστυνομική εκπαίδευση, να μην οπλοφορούν και να μην έχουν το δικαίωμα να προβούν σε συλλήψεις.
Πρόσληψη στην αστυνομία
Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Isabella Goodwin μετακόμισε πίσω στους γονείς της ώστε να μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά και παράλληλα έκανε αίτηση στο αστυνομικό τμήμα του NYPD όπου εργαζόταν στο παρελθόν ο άντρας της. Το τμήμα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την χήρα πρώην αστυνομικού, την καθοδήγησε να δώσει εξετάσεις και το Μάιο του 1896 την προσέλαβε ως police matron στο σταθμό προσωρινής κράτησης στη Mercer Street που βρισκόταν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας.
H Isabella Goodwin υπηρέτησε σε αυτή τη θέση για 15 χρόνια.
Griselda Blanco: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που φοβόταν ακόμη και ο Πάμπλο Εσκομπάρ και έγινε σειρά στο Netflix
Από τη θέση της police matron σε ντετέκτιβ
Η εμφάνισή της σε συνδυασμό με τις ικανότητές της, την προώθησαν να εργάζεται, όποτε απαιτούνταν και ως ντετέκτιβ σε ειδικές έρευνες.
Ευγενικό πρόσωπο, με εκφραστικά σκούρα μάτια, όχι ιδιαίτερα όμορφη, γινόταν εύκολα συμπαθής από τον κόσμο, ενώ μπορούσε να παρουσιαστεί ως μία λαϊκή και φτωχή καμαριέρα αλλά και ως μια καθώς πρέπει κυρία της ανώτερης τάξης.
Παριστάνοντας το αφελής θύμα, ξεσκέπασε ψευτομάντεις και ψευτοθεραπευτές, τσαρλατάνων που είχαν κατακλύσει εκείνη την εποχή την Νέα Υόρκη. Ως τζογαδόρος, οδήγησε την αστυνομία σε παράνομες αίθουσες τζόγου και στοιχημάτων.
Η δουλειά της ήταν δύσκολη και απαιτητική και συχνά αναγκάζονταν να μείνει μακριά από τα παιδιά της για πολλές ημέρες.
Συνολικά, βοήθησε το τμήμα να ξεσκεπάσει περισσότερους από 500 απατεώνες. Ωστόσο, αν και έκανε τη δουλειά ενός κανονικού ντετέκτιβ δεν είχε επίσημα τη θέση ούτε και την αναγνώριση από τους περισσότερους συναδέλφους της.
Η μεγάλη ληστεία του ταξί
Εκείνη την εποχή οι χρηματαποστολές στις τράπεζες δεν ήταν πού συνηθισμένες και γίνονταν μόνο όταν τα χρήματα επρόκειτο να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Δεν ήταν μάλιστα ασυνήθιστο στις μικρές διαδρομές τα χρήματα να μεταφέρονταν με ταξί.
William Wallace: Η αληθινή ιστορία του Σκωτσέζου ήρωα πίσω από την επική ταινία Braveheart
Έτσι, στις 15 Φεβρουαρίου 1912, ο Wilbur Smith και ο Frank Wardle, υπάλληλοι της East River National Bank μπήκαν στο ταξί μαζί με τα τσουβάλια με τα δολάρια της τράπεζας με προορισμό το λίγα μόλις τετράγωνα μακριά Χρηματιστήριο Παραγώγων της Νέας Υόρκης.
Μέρα μεσημέρι και σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά της Οικονομικής περιοχής του Manhattan, δυο τολμηροί άντρες σταμάτησαν το ταξί, μπήκαν μέσα και γρονθοκόπησαν τους δύο τραπεζικούς υπαλλήλους μέχρι αναισθησίας. Ένας τρίτος συνεργός, με την απειλή όπλου υποχρέωσε τον Ιταλό Geno Montani, οδηγό του ταξί, να τους πάει μέχρι τον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό. Φτάνοντας στο σταθμό οι τρεις άντρες διέφυγαν με ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες που οι ίδιοι είχαν αφήσει εκεί. Μαζί τους πήραν 25.000 δολάρια.
Η NYPD εξαπέλυσε περισσότερους από 60 ντετέκτιβ για να βρουν τους ένοχους και πολύ σύντομα οι τρεις δράστες ταυτοποιήθηκαν. Ήταν οι: Eddie “the Boob” Kinsman (πρώην πυγμάχος), Gene Splaine και Billy Kellerˑ και οι τρεις γνωστοί σεσημασμένοι κακοποιοί. Όμως, μετά από βδομάδες ερευνών, κανείς δεν φαινόταν να γνωρίζει που βρίσκονταν οι τρεις εγκληματίες.
Ο Τύπος τότε επέκρινε το NYPD για την ανικανότητα του να προβεί σε συλλήψεις, ενώ η πίεση από τα κεντρικά της Αστυνομίας γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Αστυνόμο Bernard Whalen, η μη σύλληψη των δραστών δημιουργούσε την ανησυχία για αντιγραφή του εγκλήματος από άλλους επίδοξους ληστές.
Η Isabella Goodwin σε μυστική αποστολή
Πάνω στην απελπισία του, ο αναπληρωτής αστυνομικός επίτροπος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την Goodwin.
Έχοντας μία πληροφορία ότι η ερωμένη του Eddie Kinsman, Ann Hull (γνωστή και ως «Swede Annie», «Σουηδή Άννι») έμενε σε μια πανσιόν στο Greenwich Village, ζήτησε από την Goodwin να την πλησιάσει και να προσπαθήσει να αποσπάσει πληροφορίες για το που βρισκόταν ο αγαπημένος της.
Η Isabella Goodwin έπιασε δουλειά στην πανσιόν ως καθαρίστρια. Με μισθό 6 δολάρια την εβδομάδα, μαγείρευε, καθάριζε, σφουγγάριζε, τακτοποιούσε ολόκληρη την πανσιόν και κοιμόταν σε μία τρώγλη στο υπόγειο του κτηρίου.
Η «Σουηδή Annie» και η συγκάτοικός της Myrtle Hoyt γρήγορα συμπάθησαν την νέα καμαριέρα και μιλούσαν άνετα μπροστά της αψηφώντας την παρουσία της. Έτσι δεν άργησε να μάθει ότι η Σουηδή Annie έβλεπε τον Eddie “the Boob” Kinsman σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.
Απόδραση από το Αλκατράζ: Η αληθινή ιστορία πίσω από την θρυλική ταινία
Την ημέρα που η Σουηδή Annie γύρισε στην πανσιόν φορτωμένη με καινούρια ακριβά ρούχα. Η Goodwin υποπτεύθηκε ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί. Έτσι περίμενε να φύγει η Annie από το δωμάτιο και στη συνέχεια, με τη δικαιολογία ότι ήθελε να καθαρίσει τον χώρο, μπήκε μέσα και ρώτησε ανέμελα την Myrtle Hoyt γιατί έδειχνε στενοχωρημένη.
Τότε εκείνη της ομολόγησε ότι η καλύτερη της φίλη σκόπευε να φύγει με τον εραστή της για το San Francisco. Η Goodwin δεν άργησε να μάθει όλες τις λεπτομέρειες της αναχώρησης του ζευγαριού.
Χάριν στις πληροφορίες της Goodwin, την ώρα που το ζευγάρι έβγαζε τα εισιτήρια στο σταθμό Grand Central Station, τους συνέλαβε η αστυνομία.
Κατά την ανάκριση που ακολούθησε, θέλοντας να ελαφρύνει την ποινή του ο Kinsman κατέδωσε τους συνεργάτες του και συνελήφθησαν αμέσως. Δήλωσε μάλιστα ότι η ληστεία είχε οργανωθεί από τον ίδιο τον οδηγό του ταξί, τον Montani.
Ο Τύπος σχολίασε τη σύλληψη των δραστών ως μεγάλο θρίαμβο της αστυνομίας και ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επιτυχία οφείλετω σε μία γυναίκα.
«Η Isabella Goodwin είναι ένας Σέρλοκ Χολμς με φούστες», έγραψε η «New York Times» στις 3 Μαρτίου 1912.
«Μερικές φορές ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι τι θα μπορούσε να έχει συμβεί. Αυτοί οι ληστές ήταν απελπισμένοι άντρες. Αν με είχαν υποψιαστεί, η ζωή μου – που γι’ αυτούς δεν άξιζε ούτε μια δεκάρα – θα είχε σβήσει», δήλωσε αργότερα η Isabella Goodwin.
Η πρώτη γυναίκα ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης
Ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας αλλά και της μεγάλης προβολής μέσα από τον Τύπο η Isabella Goodwin διορίστηκε ως η πρώτη γυναίκα ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης και της δόθηκε ο βαθμός του υπολοχαγού («1st grade lieutenant»).
Ο ετήσιος μισθός της αυξήθηκε από τα 1000 δολάρια στα 2.250 δολάρια. (Εξακολουθούσε όμως ήταν μικρότερος του αντίστοιχου μισθού που έπαιρναν οι άντρες στην ίδια θέση).
Όχι μόνο είχε γίνει η πρώτη γυναίκα ντετέκτιβ του NYPD, αλλά η εφημερίδα «The Brooklyn Daily Eagle» την ανακήρυξε ως «την πιο διάσημη ντετέκτιβ των Ηνωμένων Πολιτειών».
Gary M. Heidnik ή Buffalo Bill: Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε το αριστούργημα Η Σιωπή Των Αμνών
Η Goodwin απάντησε σε αυτό το σχόλιο:
«Δεν με ενδιαφέρει να μείνω στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης. Αυτό που επιθυμώ είναι η δουλειά μου να είναι τόσο καλή που να με θυμούνται κάποτε ως την πιο ικανή ντετέκτιβ που πέρασε ποτέ από το Τμήμα».
Η εξέλιξη των γυναικών στην αστυνομία μέσα από την Goodwin
Μετά από την επιτυχία και την αναγνώριση της Isabella Goodwin νέοι δρόμοι ανοίχθηκαν για τις γυναίκες αστυνομικούς αλλά και για το γυναικείο κίνημα γενικότερα.
Το 1918, το NYPD έφερε τις πρώτες έξι γυναίκες αστυνομικούς στην ομάδα. Αν και πληρώνονταν με 1.200 δολάρια το χρόνο (μόλις 200 δολάρια περισσότερα από τις police matrons), τους δόθηκε όπλο, χειροπέδες και μπλοκ ώστε να μπορούν να κόβουν κλήσεις.
Το 1921 η Isabella Goodwin προήχθη σε υπαστυνόμο. Σε συνεργασία με τη συνάδελφό της Mary Hamilton επιλέχθηκαν για να ιδρύσουν και να ηγηθούν στο νέο «Γραφείο Γυναικών» του NYPD. Το τμήμα αποτελούνταν από 26 γυναίκες και τους ανέθεταν τις υποθέσεις που είχαν να κάνουν με γυναίκες δραπέτες, ιερόδουλες και περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.
«Υπάρχουν πολλοί άντρες δίμετροι ντετέκτιβ, με ένα περίστροφο κρυμμένο στον γοφό τους, που κάνουν λιγότερο πολύτιμη δουλειά για τα 3.300 δολάρια που ετησίως πληρώνονται, από την κυρία Goodwin, μια μικρόσωμη γυναίκα που ο εγκέφαλός της όμως συμβαδίζει περισσότερο με το σώμα της», έγραψε το 1921 η «New York Herald».
Η Isabella Goodwin ταράσσει και πάλι τα νερά
Την ίδια χρονιά η 56χρονη πλέον Goodwin που είχε μετακομίσει στο Brooklyn, παντρεύτηκε τον βαρύτονο τραγουδιστή γείτονά της, Oscar A. Seaholm, έναν άντρα 30 χρόνια νεότερο της.
Εκτός από τη μεγάλη διαφορά της ηλικίας, η Goodman συνέχισε να εργάζεται παρότι παντρεμένη, ενώ αρνήθηκε να δεχθεί το επίθετο του νέου της συζύγου αλλά επέλεξε να κρατήσει το παλιό. Τριπλό χτύπημα δηλαδή για τη συντηρητική κοινωνία της εποχής!
Συνταξιοδότηση
Η Goodman προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Σώμα για 30 ολόκληρα χρόνια. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τη συνταξιοδότησή της το 1924, η συμμετείχε σε συλλήψεις επώνυμων γιατρών της υψηλής κοινωνίας που ασκούσαν παράνομες ιατρικές πρακτικές.
«Αφιερώθηκα ψυχή τε και σώματι στη δουλειά μου. Και πόσα έμαθα για τη φτωχή, αδύναμη ανθρώπινη φύση!.. Η ένταση, δεν άφηνε ποτέ το ενδιαφέρον μου να μειωθεί, να καταλαγιάσει. Δεν είναι μια δουλειά που θα συνιστούσα σε κάθε γυναίκα, είναι όμως καλύτερη από τις περισσότερες “γυναικείες” δουλειές», θα δηλώσει η Goodman αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της.
Inventing Anna: Η αληθινή ιστορία της εκατομμυριούχου Anna Sorokin που συγκλόνισε την Νέα Υόρκη και έγινε σειρά στο Netflix
Το τέλος της Isabella Goodwin
Η Isabella Goodwin πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου το 1943 σε ηλικία 78 ετών.
Είναι θαμμένη στο νεκροταφείο Green Wood στο Brooklyn. Παρότι είχε επιλέξει να κρατήσει το επίθετο του πρώτου της συζύγου, στην ταφόπλακά της έχει χαραχθεί το όνομα Isabella Seaholm (του δεύτερου συζύγου της δηλαδή). Η δυναμική γυναίκα δυστυχώς δεν μπορούσε πλέον να αντισταθεί στις επιταγές της κοινωνίας.
Κληρονομιά
Η Isabella Goodwin ενέπνευσε πολλές γυναίκες να ακολουθήσουν την δική της καριέρα.
Μία από αυτές ήταν η «Dead Shot» Mary Shanley (14.03.1896 – 03.07.1989) η 4η γυναίκα που πήρε τον βαθμό του Α’ Αστυνόμου – ντετέκτιβ στο NYPD και έγινε διάσημη για εκατοντάδες συλλήψεις που έκανε η ίδια.
Αρκετά χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1970, η ντετέκτιβ Glatzle με το παρατσούκλι «Muggable Mary», γνωστή για τις μεγάλες της επιτυχίες ως μυστική ντετέκτιβ, θα γίνει η πρώτη γυναίκα αξιωματικός που τιμήθηκε με το μετάλλιο ανδρείας του NYPD.
Σήμερα στο NYPD εργάζονται 6.570 γυναίκες και αποτελούν το 18% της συνολικής δύναμης του Σώματος. Οι θέσεις τους είναι: 781 ντετέκτιβ, 753 λοχίες (sergeants) και 200 ανθυπολοχαγοί (lieutenants).
Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές: Η απαγωγή του Charles Augustus Lindbergh Jr ήταν η αληθινή ιστορία που συγκλόνισε την Αγκάθα Κρίστι και έγραψε το θρυλικό αριστούργημα
Η Goodwin δήλωσε κάποτε ότι:
«Ο λόγος που μια γυναίκα γίνεται ικανή ντετέκτιβ είναι ότι διαθέτει την γυναικεία διαίσθηση και αντιλαμβάνεται πράγματα για τα οποία στην αρχή δεν υπάρχει καμία φανερή απόδειξη»
Παρατήρηση: Πέραν του μυθοπλαστικού βιβλίου και της τηλεοπτικής σειράς «Alienist», σύμφωνα με τον ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ και το www.crimefictionfans.com αυτό που προτείνω σε όποιον θα ήθελε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή της Isabella Goodwin είναι το βιβλίο της βραβευμένης δημοσιογράφου Elizabeth Mitchell που εκδόθηκε το 2011 με τίτλο «The Fearless Mrs. Goodwin».