Εσείς γνωρίζατε ότι η βανίλια δεν προέρχεται από την Μαδαγασκάρη; Η πραγματική αλλά θλιβερή ιστορία της βανίλιας και πώς ένας 12χρονος σκλάβος την έβαλε στη ζωή μας και το τραπέζι μας πριν από περίπου από 180 χρόνια.
Χωρίς την ανακάλυψη που έκανε ένας σκλάβος πριν από 180 χρόνια, η βανίλια δεν θα μπορούσε να δώσει το άρωμά της σε τόσους γευστικούς «πειρασμούς» και αρώματα.
Η ιστορία της βανίλιας, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πραγματικά διεθνείς καλλιέργειες, διασχίζει έναν παγκόσμιο άτλαντα.
Η ιστορία του κρεβατιού στο πέρασμα των αιώνων: Πότε οι άνθρωποι αφήσαμε το πάτωμα Από τους Φαραώ στους άστεγους του 19ου αιώνα
Ωστόσο, η βανίλια δεν προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη, παρά την τρέχουσα παγκόσμια κυριαρχία αυτής της χώρας στο εμπόριο.
Αντ ‘αυτού, ξεκίνησε στις ζούγκλες του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου ένα μακρύ, θυελλώδες αναρριχητικό φυτό εξελίχθηκε και ανέπτυξε αυτό το διακριτικό, διεισδυτικό άρωμα που όλοι γνωρίζουμε τόσο καλά.
Αυτό που είναι ίσως πιο συναρπαστικό για τη βανίλια, είναι το γεγονός ότι η βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων υπάρχει εξαιτίας ενός 12χρονου σκλάβου που έζησε πριν από 180 χρόνια σε ένα απομακρυσμένο νησί του Ινδικού Ωκεανού.
Αλλά η ορχιδέα, της οποίας τα φρούτα σε σχήμα λοβού περιέχουν τη γλυκιά ουσία βανίλιας, θα έκανε ένα άγριο ταξίδι για να φτάσει εκεί από το Μεξικό, όπου οι ιθαγενείς Totonac, που εγκαταστάθηκαν γύρω στο 600 μ.Χ. στην ακτή του Ατλαντικού του Μεξικού, παρατήρησαν για πρώτη φορά το άρωμά της.
«Οι Totonacs συνέλεξαν τους λοβούς από την άγρια φύση και δεν είχαν οργανωμένο σύστημα καλλιέργειας», είπε η Rebecca Menchaca García, η οποία διευθύνει τον Κήπο και το Εργαστήριο Ορχιδέας στο Κέντρο Τροπικής Έρευνας του Universidad Veracruzana στο Μεξικό.
«Ήταν τόσο σπάνιο και πολύτιμο που οι Αζτέκοι το ζήτησαν ως φόρο τιμής αφού κατέκτησαν τον πολιτισμό των Τοτονάκ [στα τέλη του 1400]».
Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τη βανίλια για να δώσουν γεύση στο xocoatl , το ποτό που παρήγαγαν από κακάο και άλλα μπαχαρικά, αλλά ακόμη και τότε προοριζόταν για ευγενείς ή ειδικές περιστάσεις.
Οι Αμαζόνες του Νταχομέι: Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία The Woman King του Netflix
Ήταν αυτό το πολύτιμο ποτό που πρόσφερε ο αυτοκράτορας Moctezuma Xocoyotzin στον Hernán Cortés και το συγκρότημα των Ισπανών του όταν έφτασαν στην πρωτεύουσά του, Tenochtitlan το 1519.
Κατά τις πρώτες δεκαετίες της κατάκτησης, οι Ισπανοί μετέφεραν δεκάδες φρούτα, λαχανικά και άλλες καλλιέργειες –συμπεριλαμβανομένης της βανίλιας– πέρα από τον Ατλαντικό, για τα να επιδείξουν και να τα καλλιεργήσουν στην πατρίδα τους. Οι ιστορικοί αποκαλούν αυτήν την κίνηση τροφίμων και αγαθών Columbian Exchange.
«Η βανίλια και το κακάο ταξίδευαν πάντα μαζί», είπε ο ειδικός σε ορχιδέες Adam Karrenmans, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα και διευθυντής του Βοτανικού Κήπου Lankester, ενός κορυφαίου ερευνητικού κέντρου για τις ορχιδέες με έδρα την Κόστα Ρίκα.
Οι Ευρωπαίοι λάτρεψαν το κρεμώδες ρόφημα και το ποτό εξαπλώθηκε, μπαίνοντας στη Γαλλία από την Ισπανία στις αρχές του 1600 μετά το γάμο μεταξύ του Λουδοβίκου ΙΓ’ και της Άννας της Αυστρίας, κόρης του Ισπανού βασιλιά.
Μόλις πέρασε τον Ατλαντικό, η βανίλια πήρε σύντομα το δικό της μονοπάτι. Κοντά στο τέλος της βασιλείας της, το 1602, ο γιατρός της βασίλισσας Ελισάβετ άρχισε να προσθέτει το μπαχαρικό στα πιάτα της, καθώς πίστευε ότι ήταν ένα ισχυρό αφροδισιακό, γράφει η Rosa Abreu-Junkel στο Vanilla: A Global History.
Σε όλη τη Μάγχη, η πανίσχυρη Madame de Pompadour πρόσθεσε βανίλια στη διατροφή της όταν προσπάθησε να δελεάσει τον εραστή της, βασιλιά Λουδοβίκο XV της Γαλλίας, γύρω στο 1750.
Killers of the Flower Moon: Η σκοτεινή αληθινή ιστορία πίσω την ταινία του Martin Scorsese
Η βανίλια είχε ήδη εισέλθεi στο παγκόσμιο εμπόριο μπαχαρικών που επαναχάραζε τα όρια και άλλαζε οικονομίες σε όλο τον κόσμο, με τις ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις να προσπαθούν να εξασφαλίσουν λοβούς.
Όλοι ήθελαν το μπαχαρικό –οι σεφ πειραματίζονταν με επιδόρπια, οι κατασκευαστές παρήγαγαν νέα αρώματα και οι αριστοκράτες ήθελαν απλώς να επιδεικνύουν– αλλά η παγκόσμια παραγωγή βανίλιας βρισκόταν στο σημείο συμφόρησης στην ίδια λωρίδα παράκτιας γης στην Αμερική, όπου ευδοκιμούσε για αιώνες.
Άλλες αποικιακές δυνάμεις άρχισαν να εξερευνούν την ιδέα της καλλιέργειας βανίλιας εκτός των ισπανικών αποικιών, έγραψε ο Tim Ecott στο Vanilla: Travels in Search of the Luscious Substance.
Οι ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας βανίλιας
Οι Βρετανοί στην Ινδία, οι Γάλλοι στις αποικίες του Ινδικού Ωκεανού, οι Ολλανδοί στην Ιάβα και ακόμη και οι Ισπανοί στις Φιλιππίνες δοκίμασαν την τύχη τους φυτεύοντας βανίλιες το 1600 και το 1700, αλλά κανένας δεν είχε επιτυχία.
Ο Karremans φαίνεται σχεδόν να διασκεδάζει με τις προσπάθειές τους. «Όποτε οι Ευρωπαίοι έπαιρναν τα φυτά και τα φύτευαν στις αποικίες τους αλλού στον κόσμο, ανακάλυπταν ότι τα φυτά μπορούσαν να αναπτυχθούν και να ανθίσουν εκεί, αλλά ποτέ δεν παρήγαγαν καρπούς», είπε ο ειδικός, ο οποίος μελετά τις οικολογικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ορχιδέων και των επικονιαστών και των σπόρων τους.
Οι ορχιδέες έχουν πολύ εξειδικευμένους επικονιαστές, εξήγησε ο Karremans, και η βανίλια απαιτεί έναν συγκεκριμένο τύπο μέλισσας που βρίσκεται μόνο στις τροπικές περιοχές της Αμερικής.
Μέχρι σήμερα, κανένας καλλιεργητής στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να βρει έναν φυσικό επικονιαστή για να τα αντικαταστήσει.
Μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν να σπάσουν το ισπανικό μονοπώλιο της βανίλιας που παραγόταν από το Μεξικό, ήταν οι γαλλικές φυτείες στο νησί Bourbon, που τώρα ονομάζεται Réunion, στον Ινδικό Ωκεανό.
Το 1822, η αποικία έλαβε μια παρτίδα φυτών βανίλιας, μοσχεύματα από το πρώτο φυτό βανίλιας που επιβίωσε και άνθισε στην Ευρώπη.
Αν και οι ελπίδες ήταν μεγάλες, δεν γεννήθηκε κανένας καρπός και οι φυτευτές τελικά παραιτήθηκαν από την αποτυχία.
Ο Menchaca García εξήγησε ότι κάθε είδος ορχιδέας ευδοκιμεί σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Beulah Annan: Η αληθινή ιστορία πίσω από τον ρόλο της Roxie στην ταινία Chicago
«Πάντα λέω ότι οι ορχιδέες είναι πολύ κοινωνικές. Για τη βλάστησή τους χρειάζονται μύκητες, για να αναπτυχθούν χρειάζονται ένα δέντρο και για την επικονίαση χρειάζονται μια συγκεκριμένη μέλισσα ή επικονιαστή που ταιριάζει στην ανατομία τους».
Μία σημαντική ανακάλυψη για τη βανίλια
Αλλά στα τέλη του 1841, κάτι συνέβη στο Bourbon που αμφισβήτησε αυτές τις υποθέσεις. Ο φυτευτής Ferréol Bellier-Beaumont περπατούσε στο χωράφι του με ένα 12χρονο σκλάβο που ονομαζόταν Edmond, όταν παρατήρησε δύο φρούτα βανίλιας σε ένα φυτό, έγραψε ο Ecott στο βιβλίο του.
Πώς έγινε αυτό; Αφού τα είχαν δοκιμάσει όλα χωρίς επιτυχία, αυτό το μοναχικό φυτό είχε καρποφορήσει.
Ο Edmond ισχυρίστηκε ότι ήταν υπεύθυνος για αυτό, αλλά ο Bellier-Beaumont αρνήθηκε να τον πιστέψει.
Ωστόσο, όταν είδε ένα άλλο λουλούδι να επικονιάζεται μερικές μέρες αργότερα, επέστρεψε και ζήτησε από το αγόρι να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Edmond του έδειξε τον τρόπο.
Κάθε ορχιδέα βανίλιας (vanilla planifolia) έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά μέρη, χωρισμένα με μια μεμβράνη για την πρόληψη της αυτογονιμοποίησης.
Το αγόρι πήρε ένα κοντινό λουλούδι και ξεφλούδισε το χείλος της ορχιδέας με το δάχτυλό του, σήκωσε τη μεμβράνη με ένα ραβδί και πίεσε το θηλυκό και το αρσενικό μέρος μαζί –ένας ελιγμός που έμοιαζε σε ένα βαθμό με την επικονίαση ενός καρπουζιού που του είχαν δείξει αρκετό καιρό νωρίτερα.
Ο Bellier-Beaumont ήταν σοκαρισμένος και χαρούμενος και δεν μπορούσε να κρατήσει τα νέα για τον εαυτό του. Σύντομα ο Edmond έκανε περιοδεία στο νησί, δείχνοντας σε άλλους φυτευτές το κόλπο του.
Poltergeist: Η αληθινή ιστορία τρόμου πίσω από την διάσημη ταινία του Steven Spielberg
«Μετά από αυτό, θα μπορούσατε να γίνουν καλλιέργειες βανίλιας στη Réunion, στη Μαδαγασκάρη και αλλού», είπε ο Karremans.
«Αυτό ίσχυε μέχρι το 1800, τρεις αιώνες αφότου οι Ευρωπαίοι έλαβαν για πρώτη φορά τη γνώση ότι η βανίλια μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Τους πήρε όμως 300 χρόνια για να λύσουν τον τρόπο λήψης καρπών από το φυτό».
Οι καλλιεργητές βανίλιας της Réunion εκπλήρωσαν το όνειρό τους: μέχρι το 1848 κατάφεραν να εξάγουν 50 κιλά λοβούς βανίλιας στη Γαλλία και το 1898, όταν παρήγαγαν 200 τόνους αποξηραμένης βανίλιας, είχαν ξεπεράσει το Μεξικό ως παγκόσμιος προμηθευτής.
Ο Edmond δεν είχε μερίδιο από αυτό τον μπονάμα. Αν και απελευθερώθηκε μαζί με όλους τους Γάλλους σκλάβους το 1848, τα επόμενα χρόνια κατηγορήθηκε για μια ληστεία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με καταναγκαστική εργασία το 1852.
Ένας Γάλλος βοτανολόγος προσπάθησε να λάβει τα εύσημα για την εφεύρεση του Edmond, ισχυριζόμενος ότι είχε επισκεφθεί το Réunion το 1838 και είχε δείξει σε μια ομάδα καλλιεργητών την τεχνική για την επικονίαση της βανίλιας.
Παρότι ο Edmond τελικά αφέθηκε ελεύθερος και η ανακάλυψή του αναγνωρίστηκε (εν μέρει χάρη στη σθεναρή υποστήριξη του πρώην αφεντικού του), πέθανε φτωχός στα 51 του.
«Ο άνθρωπος που πρόσφερε μεγάλο κέρδος σε αυτή την αποικία, ανακαλύπτοντας πώς να γονιμοποιήσει λουλούδια βανίλιας, πέθανε στο δημόσιο νοσοκομείο της Sainte-Suzanne», ήταν ο τρόπος με τον οποίο η τοπική εφημερίδα Moniteurrereed αναφέρθηκε στον θάνατό του το 1852, σύμφωνα με το βιβλίο του Ecott. «Ήταν ένα άθλιο και εξαθλιωμένο τέλος» όπως λέει.
David Berkowitz: Son of Sam ο serial killer που έσπειρε τον τρόμο στη Νέα Υόρκη
Η εξάπλωση της βανίλιας στην παγκόσμια αγορά
Μετά τον θάνατό του, η ανακάλυψη που έκανε ο Edmond Albius (το πλήρες όνομά του ως ελεύθερος άνθρωπος και πολίτης) αναστάτωσε την παγκόσμια αγορά βανίλιας.
Λίγα μέρη του κόσμου αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις όπως η μεξικανική παράκτια περιοχή της Βερακρούζ, όπου η περισσότερη βανίλια παρήχθη πριν ανακαλυφθεί η επικονίαση με το χέρι.
Την εποχή που ξεκίνησε η παραγωγή στο Réunion, οι καλλιεργητές στο Μεξικό ακόμη βασίζονταν στις τοπικές μέλισσες για να επικονιάσουν τα λουλούδια.
Όταν η παγκόσμια αγορά κατακλύστηκε από βανίλια από άλλες περιοχές –αρχικά μόνο από το Réunion και στη συνέχεια από τη Μαδαγασκάρη, την Ινδονησία και άλλες χώρες– η τοπική βιομηχανία δεν μπορούσε να τους ανταγωνιστεί επάξια. Σήμερα, η παραγωγή του Μεξικού αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του εμπορίου φυσικών λοβών βανίλιας.
Η βιομηχανία περιπλέχθηκε περαιτέρω με την ανάπτυξη τεχνητής βανίλιας στα τέλη του 1800, η οποία τώρα προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.
Μόνο το 1% της αγοράς εξυπηρετείται από φυσική βανίλια, η οποία μπορεί να φτάσει σε εκπληκτικές τιμές.
Το 2018, έφτασε στο ρεκόρ των 445£ ανά κιλό, καθιστώντας το συγκεκιρμένο μπαχαρικό πιο πολύτιμο κατά βάρος από το ασήμι.
Όσοι εμπορεύονται φυσική βανίλια –ακόμη και στο Μεξικό– έχουν υιοθετήσει τη μέθοδο της γονιμοποίησης με το χέρι, η οποία είναι πολύ πιο αξιόπιστη από την αναμονή για φυσικούς επικονιαστές.
Στην πραγματικότητα, κάθε φυτό βανίλιας που εκτρέφεται στον κόσμο γονιμοποιείται πλέον χειροκίνητα, καθιστώντας το έργο εξαιρετικά απαιτητικό.
Τα πλυντήρια της Μαγδαληνής: Η Αληθινή ιστορία Τα πλυντήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμόρφωση των λεγόμενων περιπεσούσων γυναικών.
«Τα λουλούδια μπορεί να ανοίξουν σε διάστημα ενός μήνα, σύμφωνα με το www.intronews.gr αλλά το καθένα ανοίγει μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Έτσι, κάθε μέρα πρέπει να περπατάτε στα χωράφια για να τα επικονιάζετε χειροκίνητα. Είναι εξαιρετικό και περίπλοκο», είπε ο Menchaca García. «Κάθε φορά που βλέπω ένα λοβό βανίλιας, λέω στον εαυτό μου “Αυτό είναι ένα χειροποίητο προϊόν”».
Με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Βιδάλη : Η σπαρακτική ανάρτηση για τον γιό της και το συγνώμη
- Πέθανε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος
- Το ψυχολογικό τεστ που θα σας φανερώσει αν κουβαλάτε κάποιο κρυμμένο τραύμα βαθιά στο υποσυνείδητο σας
- Καλοριφέρ : Κόλπο μηχανικού για να ζεστάνετε πιο γρήγορα και ανέξοδα το σπίτι
- Η Γη της Eλιάς : Η Άννα γεννάει στα χωράφια με βοηθό τον Μιλτιάδη