Ο ληθόκερος είναι ένα δηλητηριώδες και επικίνδυνο έντομο αφού το τσίμπημα του είναι πολύ επώδυνο. Μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα και τα τελευταία χρόνια το συναντάμε όλο και πιο συχνά. Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε αν το συναντήσετε.
Ο ληθόκερος αποτελεί ένα αμφίβιο έντομο που επιβιώνει σε υδροβιότοπους και τροπικά κλίματα. Η εμφάνισή του στην Ελλάδα αποτελεί περιστατικό προς εξερεύνηση.΄΄
Τί είναι ο ληθόκερος
Ο ληθόκερος αποτελεί ένα γιγάντιο έντομο του νερού. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει έως και 12 εκατοστά. Στην όψη μοιάζει με μία γιγάντια κατσαρίδα, ικανή να πετάξει. Ναι μεν αποτελεί ένα δηλητηριώδες έντομο, το δάγκωμά του όμως δεν είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε.
Κατσαρίδες ποντίκια και αράχνες στο σπίτι: Ο φυσικός τρόπος για να τα διώξετε μακρυά
Τρέφεται, κυρίως, με ψάρια και οστρακόδερμα μικρού μεγέθους , ενώ εντοπίζεται ως επί το πλείστον σε Αμερική, Αφρική και Ασία. Η εμφάνισή του στην Ευρώπη είναι σπάνια, γεγονός που μας προκαλεί τεράστια έκπληξη ο εντοπισμός του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο;
Ο Ληθόκερος ανήκει στην κατηγορία των αρπακτικών και δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους, καθώς σπάνια επιτίθεται. Κάτω από πίεση ή φόβο είναι μόνο ικανό να επιτεθεί στον άνθρωπο.
Αν αυτό συμβεί , το δάγκωμά του θα γίνει στην περιοχή των ποδιών, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται «δαγκωτής ποδιών». Καλό θα ήταν, λοιπόν, αν ποτέ έρθετε αντιμέτωποι με έναν ληθόκερο, να μην τον ενοχλήσετε! Το δάγκωμά του προκαλεί τόσο οξύ πόνο που σίγουρα δεν θα επιθυμούσατε να τον βιώσετε.
Παρ’ όλα αυτά, στην χώρα μας ενώ έχει εντοπιστεί σε πολλές περιοχές, όπως Κομοτηνή, Λάρισα, Λαμία, Χαλκιδική και αλλού, έχει καταγραφεί μόνο ένα περιστατικό τσιμπήματος.
Μάλιστα, ήταν το 2019, όταν ένα αγοράκι δέχθηκε το τσίμπημά του, ενώ έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία της Λακκόπετρας Αχαΐας. Ο πόνος του τσιμπήματος, σίγουρα είναι δυνατός , εξασθενεί όμως από μόνος του και μέσα σε περίπου 5 ημέρες εξαφανίζεται εντελώς!
Ψαράκι ή Ασημόψαρο: Αν έχετε υγρασία σκόνη και μούχλα τότε κυκλοφορεί στο σπίτι σας Δείτε πως να το διώξετε
Πού τον συναντάμε
Κατά κύριο λόγο , ο ληθόκερος εντοπίζεται σε περιοχές με τροπικό κλίμα, μέσα σε λίμνες , ποτάμια και οτιδήποτε περιλαμβάνει νερό.
Τα τελευταία όμως 5 χρόνια, η εμφάνισή του στην χώρα μας είναι έντονη. Σε πάνω από 10 περιοχές της Ελλάδας έχει εντοπιστεί το συγκεκριμένο έντομο, και πραγματικά αποτελεί άξιο απορίας.
Σίγουρα, η κλιματική αλλαγή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Το γεγονός, όμως ότι ο ληθόκερος προσελκύεται από το έντονο φως , είναι μία ακόμη πιθανή εξήγηση της εμφάνισής του στην Ελλάδα. Τα αστικά κέντρα που διαθέτουν εστίες νερού, είναι ο νούμερο ένα προορισμός προτίμησής του. Θάσος, Κατερίνη, Αριδαία και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας μας, αποτελούν τα τελευταία χρόνια, καταφύγιο ληθόκερων.
Επιτρέπεται να τον σκοτώσουμε;
Σε περίπτωση που βρεθεί στον δρόμο μας, το άκακο αυτό έντομο, το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να το προσπεράσουμε, δίχως να του δώσουμε σημασία. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε, και σε καμία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται, να το σκοτώσουμε.
Μεγάλα μαύρα μυρμήγκια που επιμένουν και το φθινόπωρο: Πως να τα ξεφορτωθείτε
Αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην οικολογική μας αλυσίδα. Έχει την ιδιότητα να μας προστατεύει από άλλα ,επικίνδυνα για τον άνθρωπο, ζώα, όπως είναι τα φίδια, για παράδειγμα. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως περισσότερο αποτελεί φίλο του ανθρώπινου είδους, παρά εχθρό.
Η φύση και όλο το οικολογικό μας σύστημα, είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε κάθε ζωντανός οργανισμός να διαδραματίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο και σκοπό. Ζώα, που αποτελούν ακόμη και κίνδυνο για τον άνθρωπο, αποσκοπούν στην ισορροπία της φύσης και της ζωής.
Ψαλίδες στο σπίτι το μπαλκόνι και την αυλή: Πως να τις κρατήσετε μακριά
Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε το γεγονός αυτό, αλλά να έρθουμε και πιο κοντά στην μητέρα φύση μας, και την πανίδα που την χαρακτηρίζει. Είναι χρέος μας!
All photos via: ertnews.gr