Η ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής έχει διχάσει αφού οι απόψεις για το ποια ήταν στην πραγματικότητα είναι πολλές. Από μικρά παιδιά γνωρίζουμε την ιστορία της Μαρίας της Μαγδαληνής. Μία γυναίκα που ήταν π@ρνη στα χρόνια του Χριστού. Η Μαρία η Μαγδαληνή σύμφωνα με την ιστορία, μετανόησε πλένοντας τα πόδια του Χριστού και ο Χριστός της συγχώρεσε όλες τις αμαρτίες της.
Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί για την Μαρία Μαγδαληνή τα τελευταία χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος των πιστών αμφισβητούν ότι η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν όντως π@ρνη. Μιας και διανύουμε τις μέρες του Πάσχα, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το μεγάλο ζήτημα της χριστιανοσύνης.
Ήταν όντως η Μαρία η Μαγδαληνή π@ρνη. Αν όχι, ποια ήταν η πραγματική της ιστορία και γιατί καθιερώθηκε ως π@ρνη στην σκέψη εκατομμύρια πιστών εδώ και χιλιάδες χρόνια; Στο σημερινό μας άρθρο θα μπούμε στην “μηχανή του χρόνου” και θα μάθουμε όλη την αλήθεια για την ζωή της Μαρίας της Μαγδαληνής. Διαβάστε παρακάτω:
Τα λεγόμενα γύρω από την ζωή της Μαρίας Μαγδαληνής
Σύμφωνα με τα απόκρυφα Ευαγγέλια, η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μία αμαρτωλή π@ρνη που εξιλεώθηκε για τις αμαρτίες της και μάλιστα αναφέρουν πως υπήρξε σύζυγος του Χριστού. Φυσικά κάτι τέτοιο εξοργίζει την Εκκλησία, αφού αν ο Χριστός είχε σύζυγο, τότε δεν έμενε μακριά από τις απολαύσεις των ανθρώπων, όπως πιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια.
Η Μαρία η Μαγδαληνή είναι σίγουρα μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της χριστιανικής πίστης. Ταίνιες όπως ο Κώδικας Ντα Βίντσι έχουν δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ελκυστικό μυστήριο γύρω από την ίδια.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία όμως, η Μαρία η Μαγδαληνή δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά. Η Μαρία καταγόταν από τα Μάγδαλα γι’ αυτό και προέκυψε και το όνομα Μαγδαληνή. Ήταν μία από τις γυναίκες που ακολουθούσαν και βοηθούσαν οικονομικά τον Χριστό και τους μαθητές του.
Δείτε ακόμα Γιατί οι Πασχαλιές θεωρούνται ευλογημένες από την Παναγία
Στο Ευαγγέλιο αναφέρεται για πρώτη φορά το όνομά της από τον Λουκά και τον Μάρκο. Σύμφωνα με τα γραπτά τους, ο Χριστό έβγαλε “επτά δαιμόνια” από μέσα της.
Η πιο πιθανή εξήγηση του όρου “επτά δαιμόνια” ήταν ότι την θεράπευσε από κάποια πολύ σοβαρή ασθένεια. Η καθολική εκκλησία αργότερα, απέδωσε τα δαιμόνια στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Η Μαρία η Μαγδαληνή εμφανίζεται και πάλι στην Σταύρωση.
Όλα τα Ευαγγελία την κατονομάζουν ανάμεσα στις γυναίκες που παρακολούθησαν την Σταύρωση του Χριστού, αψηφώντας τον κίνδυνο της σύλληψης απ’ τους Ρωμαίους. Μετά την αποκαθήλωση, η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μία από τις γυναίκες που άλειψαν το σώμα του Χριστού με μύρο.
Δείτε ακόμα Τα Κάλαντα του Λαζάρου: Πότε τα λέμε; (στίχοι)
Μάλιστα ήταν η πρώτη που Τον είδε μετά την Ανάσταση. Στην ορθόδοξη παράδοση, η Μαρία η Μαγδαληνή δεν ήταν μία πανέμορφη νεαρή π@ρνη. Αντίθετα, ήταν μία σεβάσμια γυναίκα μέσης ηλικίας. Μετά την Ανάσταση, ταξίδεψε στην Ρώμα όπου και ανακοίνωσε στον αυτοκράτορα Τιβέριο ότι ο Χριστός ήταν ο Υιός του Θεού.
Έμεινε με την Θεοτόκο μέχρι και την Κοίμησή Της και αφού κήρυξε το Ευαγγέλιο σε πολλές χώρες της Μεσογείου, εγκαταστάθηκε στην Έφεσο μέχρι και το τέλος της ζωής της.
Η Μαρία Μαγδαληνή ως μετανοημένη π@ρνη
Φαίνεται πως εν τέλει η Μαρία η Μαγδαληνή χαρακτηρίστηκε ως π@ρνη εξαιτίας μίας “θεολογικής σύγχυσης”. Στο Ευαγγέλιο του Λουκά λίγο πριν αναφερθεί το όνομα της Μαρίας της Μαγδαληνής για πρώτη φορά περιγράφεται το εξής επεισόδιο.
Μία ανώνυμη ιερόδουλη επισκέφθηκε τον Χριστό στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου και μετανιωμένη για τις αμαρτίες της, έπλυνε τα πόδια του Χριστού με μύρο και τα σκούπισε με τα λυτά, μακριά της μαλλιά. Αντίθετα όμως στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, αυτή η ιερόδουλη συναντά τον Χριστό στο σπίτι του Σίμωνα του Λεπρού στην Βηθανία.
Όμως στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, στην Βηθανία τα πόδια του Ιησού τα έπλυνε η Μαρία, η αδερφή του Λαζάρου, η οποία ήθελε να ευχαριστήσει τον Χριστό επειδή ανάστησε τον αδερφό της.
Δείτε ακόμα Τι επιτρέπεται και τι όχι μέχρι την Ανάσταση
Οι δύο ιερόδουλες λοιπόν είχαν τα ίδια ονόματα. Η Μαρία από την Βηθανία και η μυροφόρος Μαρία Μαγδαληνή έγιναν ξαφνικά ένα άτομο. Όσοι μελετούσαν προσεκτικά τις επίσημες πηγές γνώριζαν ότι ήταν δύο διαφορετικά πρόσωπα.
Όμως αυτό δεν ίσχυε για όλους τους ιερείς και του κήρυκες της καθολικής εκκλησίας, αφού προέρχονταν από κατώτερες κοινωνικές τάξεις και δεν ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι. Η «σύμπτυξη» επισημοποιήθηκε το 591 από τον Πάπα Γρηγόριο Α’.
Είναι γνωστός και ο Γρηγόριος ο Μέγας και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς ηγέτες της ιστορίας. Ο Γρηγόριος με το κήρυγμά του, ένωσε την Μαρία την Μαγδαληνή με την ιερόδουλη που έπλυνε τα πόδια του Χριστού. Συγκεκριμένα ανέφερε:
Δείτε ακόμα Το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής – Τι συμβαίνει με όσους το ασπάζονται!
«Αυτή που ο Λουκάς αποκαλεί αμαρτωλή γυναίκα, αυτή που ο Ιωάννης αποκαλεί Μαρία, πιστεύουμε ότι είναι η Μαρία απ’ την οποία βγήκαν τα επτά δαιμόνια σύμφωνα με τον Μάρκο. Και τι θα μπορούσαν να είναι αυτά τα επτά δαιμόνια, αν όχι τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα;».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή του Γρηγορίου η Ευρώπη μαστιζόταν από την πανούκλα. Η πανούκλα αντιμετωπίζονταν από τον κόσμο ως η τιμωρία του Θεού για τους αμαρτωλούς. Ο Γρηγόριος κήρυξε την μετάνοια και τον άμεμπτο βίο ως το μοναδικό τρόπο να προφυλαχθούν οι λαοί από την πανούκλα.
Μάλιστα παρουσίασε την Μαρία την Μαγδαληνή ως το απόλυτο σύμβολο της εξιλέωσης. Συγκεκριμένα είπε ότι: «Είναι εμφανές, αδερφοί μου, ότι η γυναίκα προηγουμένως χρησιμοποιούσε το μύρο για να αλείψει το κορμί της, ετοιμάζοντάς το για απαγορευμένες πράξεις.
Δείτε ακόμα Η προσευχή της μεγάλης εβδομάδας
Αυτά που επιδείκνυε προκλητικά, τώρα θα το προσφέρει στο Θεό με ένα αξιέπαινο τρόπο. Φρόντιζε τα μαλλιά της για να τονίσει την ομορφιά της, αλλά τώρα τα μαλλιά της στεγνώνουν τα δάκρυά της.
Είχε πει περήφανες, αλαζονικές κουβέντες με το στόμα, που τώρα φιλά τα πόδια του Κυρίου. Για κάθε απόλαυση που έζησε, τώρα κάνει θυσίες. Μετέτρεψε τα εγκλήματά της σε αρετές, για να μετανοήσει και να υπηρετήσει το Θεό».
Όμως στην ορθόδοξη εκκλησία η ταύτιση της Μαρίας της Μαγδαληνής με π@ρνη είναι βλασφημία. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, επισημαίνει ότι η π@ρνη που μετανόησε περιγράφεται στα Ευαγγέλια αλλά ήταν μία άλλη γυναίκα που δεν αναφέρεται το όνομά της στα Ευαγγέλια.
Δείτε ακόμα Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;
Για την ορθόδοξη εκκλησία λοιπόν, ήταν δια βίου παρθένα και αποτελούσε ένα απόλυτα σεβαστό πρόσωπο. Θεωρείται μάλιστα ισάξια με τους Αποστόλους και εορτάζεται στις 22 Ιουλίου.
Η Μαρία Μαγδαληνή ως σύζυγος του Χριστού
Κι αν η ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής σας φαίνεται πολύ μπερδεμένη, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στα απόκρυφα Ευαγγέλια. Συγκεκριμένα στο Ευαγγέλιο του Φιλίππου αναφέρεται ότι η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν η σύντροφος του Χριστού.
Την αγαπούσε μάλιστα πιο πολύ από τους υπόλοιπους ακόλουθούς του και την φιλούσε συχνά στο στόμα. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο της ίδιας της Μαρία, ο Χριστός έδειχνε μία προτίμηση προς εκείνη. Της μιλούσε, την συμβούλευε, αλλά δεν υπήρχε καμία ερ@τική σχέση μεταξύ τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απόκρυφα Ευαγγέλια γράφτηκαν αιώνες μετά την Γέννηση του Χριστού και δεν θεωρούνται έγκυρα ούτε από την ορθόδοξη αλλά ούτε και από την καθολική εκκλησία.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την θρησκεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια