Και ποιος από εμάς δεν ξέρει το αγαπημένο παραμύθι των αδερφών Γκριμ “Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι” ; Όλοι το διαβάζαμε και το αγαπούσαμε σαν παιδιά και οι περισσότεροι από εμάς, συνεχίζουμε να το διηγούμε στα δικά μας παιδιά τα οποία το αγάπησαν το ίδιο!
Στο παρελθόν πολλές φορές είχε γίνει γνωστό ότι πολλά από τα παραμύθια ή τα παιδικά τραγούδια που μας συντρόφευσαν σε όλη τη παιδική μας ηλικία και συνεχίζουν να συντροφεύουν τα παιδιά αυτής της γενιάς, ήταν βασισμένα σε αληθινές ιστορίες. Μερικά από αυτά μάλιστα, ήταν οι ωραιοποιημένες τραγικές αληθινές ιστορίες, που διαδόθηκαν από διηγήσεις ανθρώπων που δεν είχαν τηλεόραση, σινεμά ή οποιοδήποτε άλλο μέσο ψυχαγωγίας και για να διασκεδάσουν έλεγαν αυτές τις ιστορίες το βράδυ για να τρομάξουν, να γελάσουν ή να συγκινηθούν.
Φαίνεται πως μια πραγματική αλλά τραγική ιστορία είναι και αυτή από το παραμύθι της Χιονάτης και των 7 νάνων. Το παραμύθι δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1812 με τίτλο «Η Μικρή Χιονάτη/Χιονατοπούλα», ενώ υπήρξαν και αρκετές εκδοχές του παγκοσμίως. Είναι η πρώτη από τις πριγκίπισσες της Disney που εμφανίζεται στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Walt Disney το 1937. Κανείς δεν φανταζόταν όμως την τραγική ιστορία πίσω από αυτό.
Σύμφωνα με έρευνες λοιπόν η Χιονάτη δεν ήταν άλλη μια φανταστική ιστορία που έλεγαν οι μεγάλοι μεταξύ τους και στη συνέχεια την ωραιοποίησαν για να την πουν και στα παιδιά. Ήταν μια αληθινή ιστορία μιας αρχόντισσας που ζούσε στη Βαυαρία περίπου την εποχή του Μεσαίωνα.
Το 1994 λοιπόν ο ιστορικός Eckhard Sander δημοσίευσε το «Χιονάτη: είναι παραμύθι;», όπου υποστήριζε πως είχε βρει κάποιες ενδείξεις ότι η Χιονάτη ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο και η ιστορία της ενέπνευσε τους αδελφούς Γκριμ.
Σύμφωνα με τον Sander, ο χαρακτήρας της Χιονάτης βασίστηκε στη ζωή της Margarete von Waldeck, μίας Γερμανίδας κοντέσσας από τη Βαυαρία, η οποία γεννήθηκε το 1533. Όταν έγινε 16 ετών, η μητριά της Καταρίνα του Χατζφελντ τη φθονούσε για την απαράμιλλη ομορφιά της και την έστειλε στο Wildungen στις Βρυξέλλες για να την ξεφορτωθεί. Εκεί, η Margarete ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα που αργότερα έγινε ο Φίλιππος Β’ της Ισπανίας.
Ο πατέρας και η μητριά της νεαρής αρχόντισσας απέρριψαν την σχέση διότι ήταν “πολιτικά ενοχλητική” και στα 21 της χρόνια η Margarete πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Πολλοί έλεγαν ότι επειδή και από την μεριά του πρίγκιπα δεν δεχόντουσαν αυτόν τον γάμο, ο πατέρας του έστειλε ανθρώπους να την δηλητηριάσουν.
Η ιστορία των νάνων όμως είναι ακόμη πιο θλιβερή. Ο πατέρας της Margarete είχε στην κατοχή του ορυχεία όπου σε αυτά είχε ως δούλους μικρά παιδιά. Εξαιτίας της σκληρής δουλειάς και των άθλιων συνθηκών πολλά από τα παιδιά έχαναν την ζωή τους πολύ νωρίς ενώ όσα κατάφερναν να επιβιώσουν, είχαν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη τους και παραμορφωμένα πόδια. Ο κόσμος λοιπόν, τα έλεγε συμπονετικά “φτωχούς νάνους” !
Ούτε το μήλο του παραμυθιού όμως φαίνεται πως ήταν έμπνευση των αδερφών Γκριμ. Την ίδια περίοδο λεγόταν ότι ένας ηλικιωμένος δηλητηρίαζε παιδιά με δηλητηριασμένα φρούτα τα οποία πίστευε ότι έκλεβαν τους καρπούς του.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα