Close

Πως ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ εγκυμοσύνης: Από την Αρχαία Αίγυπτο ως και σήμερα

Πως ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ εγκυμοσύνης: Από την Αρχαία Αίγυπτο ως και σήμερα

Τα πρώτα τεστ εγκυμοσύνης ακολουθούσαν ασυνήθιστες και αλλόκοτες πρακτικές.  Διαβάστε πως ξεκίνησαν όλα από την Αρχαία Αίγυπτο και την διαδρομή που ακολούθησαν μέσα στους αιώνες και έφτασαν ως σήμερα.

Στην σημερινή εποχή, οι γυναίκες έχουν εύκολη πρόσβαση σε ποικίλες μορφές τεστ εγκυμοσύνης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ήταν εφικτό κατά την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, όπου τα διαγνωστικά τους σκευάσματα ήταν σύνθετα και χρονοβόρα.

Πως ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ εγκυμοσύνης: Από την Αρχαία Αίγυπτο ως και σήμερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τεστ εγκυμοσύνης! Οι Φυσιολογικές τιμές χοριακής γοναδοτροπίνης (hcg)

Κι ενώ στους σύγχρονους χρόνους, οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν μέχρι και την εβδομάδα κύησής τους, κάτι τέτοιο κατά τα μεσαιωνικά, αρχαία χρόνια, φάνταζε ουτοπικό και αδύνατο. Η θέληση τους, όμως, για γνώση του ζητήματος, τους ωθούσε σε διάφορες μεθόδους, αμφιβόλου, πολλές φορές, εγκυρότητας και αποτελεσματικότητας.

Σιτάρι και κριθάρι

Στον Αιγυπτιακό πολιτισμό, ωθούσαν την γυναίκα να ουρήσει ξεχωριστά σε σπόρους κριθαριού και σιταριού. Εάν μετά το πέρας της ώρας, άνοιγε ο σπόρος του σιταριού, η γυναίκα περίμενε κορίτσι, ενώ αν άνοιγε εκείνος του κριθαριού, αντιστοιχούσε σε αγόρι.

Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με πιο πρόσφατες μελέτες, ναι μεν είχε αποτέλεσμα, όχι όμως ως προς το φύλο του βρέφους, όπως εκείνοι νόμιζαν. Οι γυναίκες μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να μάθουν αν ήταν σε ενδιαφέρουσα ή όχι. Σε εκείνες που δεν ήταν, ο σπόρος δεν άνοιγε καθόλου.

Το συμπέρασμα αυτό, το έβγαλαν την δεκαετία του 1960 σπουδαίοι γυναικολόγοι που προέβησαν σε επανάληψη του πειράματος, το οποίο βρέθηκε γραμμένο μέσα σε έναν ιατρικό πάπυρο της εποχής. Αποτελούσε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να γίνει γνωστή η κύηση και μόνο αυτή. Αφού, ουδεμία σχέση είχε με τον προσδιορισμό του φύλου, όπως ήθελαν να πιστεύουν.

Πως ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ εγκυμοσύνης: Από την Αρχαία Αίγυπτο ως και σήμερα

Κρεμμύδι

Οι αρχαίοι Έλληνες, πάλι, προτιμούσαν μεθόδους πιο ασυνήθιστες και αλλόκοτες. Μία απο αυτές τις μεθόδους τους, ήταν να εισχωρούν στην μήτρα της γυναίκας ένα κρεμμύδι. Εάν η δυσοσμία την επόμενη ημέρα ήταν έντονη, συνεπαγόταν πως η μήτρα ήταν άδεια, δεν υπήρχε μωρό, γι’ αυτό και η άσχημη μυρωδιά κατάφερνε να φτάσει έως και τον οισοφάγο. Αντίθετα, αν η γυναίκα δεν μύριζε άσχημα, σήμαινε πως είναι σε ενδιαφέρουσα και το μωρό έχει απορροφήσει όλες τις οσμές.

Η ιστορία του κρεβατιού στο πέρασμα των αιώνων: Πότε οι άνθρωποι αφήσαμε το πάτωμα  Από τους Φαραώ στους άστεγους του 19ου αιώνα

Νερό και μέλι

Ο Ιπποκράτης απο την άλλη, ένας θεμελιωτής της ιατρικής επιστήμης, θεωρούσε πιο αξιόπιστο να χορηγεί στις γυναίκες νερό με μέλι. Εκείνες οι οποίες λίγη ώρα μετά παρουσίαζαν κοιλιακό άλγος και κράμπες, σήμαινε πως το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Η αλήθεια είναι, πως ο μεγαλύτερος γιατρός του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δεν θα μπορούσε να χορηγεί αναποτελεσματικές μεθόδους. Άρα, υποθέτουμε πως αυτή του η μέθοδος με νερό και μέλι, ήταν ικανή να λύση την απορία πολλών γυναικών της εποχής.

Πως ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ εγκυμοσύνης: Από την Αρχαία Αίγυπτο ως και σήμερα

Οι προφήτες «Τσουκ»

Στον Μεσαίωνα, όμως, θα λέγαμε, πως δεν διέθεταν κάποια παράξενη ή ασυνήθιστη μέθοδο, αφού είχαν τους λεγόμενους προφήτες «Τσουκ». Εκείνοι, είχαν την ικανότητα να καταλαβαίνουν πότε μία γυναίκα είναι έγκυος, παρατηρώντας τα ούρα της. Αν αυτά ήταν σκουρόχρωμα, συνεπαγόταν και θετικό αποτέλεσμα. Αν, πάλι, είχαν έναν ανοιχτό τόνο, η γυναίκα σήμαινε πως δεν βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η μεγάλη ανακάλυψη

Όλες αυτές, οι όχι και τόσο αποτελεσματικές μέθοδοι άρχισαν να εξαφανίζονται με το πέρασμα των χρόνων. Μάλιστα, στις αρχές του 20ου αιώνα, με την ανακάλυψη της χοριακής γοναδοτροπίνης, εξαλείφθηκαν πλήρως κάθε τι ματζούνια και αλλόκοτοι τρόποι γνώσης.

Η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μία ορμόνη που ανιχνεύεται στα ούρα των γυναικών και θεωρείται ο βασικότερος δείκτης εγκυμοσύνης. Για την εγκυρότητά της, έμπειροι επιστήμονες ,αφού εξέτασαν τα ούρα, προχώρησαν και στην μελέτη των ωοθηκών. Τότε, διαπίστωσαν πως το αποτέλεσμά τους ήταν έγκυρο και η ανακάλυψη της συγκεκριμένης ορμόνης ήταν ακριβώς ό,τι χρειάζονταν.

Alan Turing: Η ιστορία του ανθρώπου που γέννησε τους υπολογιστές και έσπασε τον κωδικό Enigma

Πως ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ εγκυμοσύνης: Από την Αρχαία Αίγυπτο ως και σήμερα

Έτσι, κατά το 1960, άρχισαν να κυκλοφορούν στην εμπορική αγορά τεστ εγκυμοσύνης, που με λίγες μόνο σταγόνες ούρων, έδιναν ένα άκρως αξιόπιστο και έγκυρο αποτέλεσμα. Και όλα αυτά χωρίς καθόλου χρονοκαθυστέρηση και ταλαιπωρία.

Μανιάτικη Βεντέτα: Η ιστορία του τελειότερου εγκλήματος στα Ελληνικά χρονικά που έγινε βιβλίο

Σήμερα δε, έχουν εξελιχθεί τόσο, που έχουν την ικανότητα να προσδιορίσουν μέχρι και την εβδομάδα κύησης. Η επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς, πάντα προς όφελός μας, διευκολύνοντας την ζωή και την καθημερινότητά μας. Ουδεμία σχέση έχουν οι σημερινές συνθήκες με το παρελθόν, όπου η ανάγκη τους για γνώση τους ωθούσε σε παράτολμες ενέργειες.

 

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.