Ο πασίγνωστος παιδίατρος Άσπεργκερ, έστειλε στο θάνατο εκατοντάδες παιδιά την εποχή των Ναζί. Το άγνωστο πρόγραμμα ευθανασίας Aktion Τ4 και οι θηριωδίες στο όνομα της επιστήμης.
Όταν οι Ναζί και οι φασίστες του Μουσολίνι ήρθαν στην εξουσία, η ανθρωπότητα κατάλαβε πόσο άσχημα μπορεί να φερθεί ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλον. Θάλαμοι βασανιστηρίων, φρικτά εγκλήματα πολέμων, θάνατοι μικρών παιδιών και ανθρώπων.
Είναι γνωστό, ότι ο Χίτλερ είχε στο πλευρό του οπαδούς που τον ψηφίσαν και τον στήριξαν μέχρι το τέλος. Ωστόσο υπήρξαν και πολλοί επιστήμονες, που ενστερνίζονταν τις ίδιες απόψεις με τον αρχηγό των Ναζί.
Μάλιστα, πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι επί Ναζί γινόντουσαν φρικτά πειράματα πάνω σε ανθρώπους που δεν “άξιζαν να ζουν” για χάρη της επιστήμης. Ένας από αυτούς τους γιατρούς ήταν και ο Αυστριακός Χανς Άσπεργκερ.
Ο άνθρωπος που έδωσε για πρώτη φορά ορισμό στο γνωστό σύνδρομο Άσπεργκερ, βασάνισε χιλιάδες αθώα παιδιά επί Χίτλερ. Είναι οξύμωρο το πως ένας άνθρωπος που θέλησε να βοηθήσει τόσα παιδιά, έστειλε στο θάνατο εκατοντάδες άλλα.
Παρακάτω θα διαβάσουμε την ιστορία μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας. Όσα καλά κι αν πρόσφερε στην ανθρωπότητα, τα κακά που έκανε, συγκλονίζουν.
Διαβάστε παρακάτω:
Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξάχθηκε από τον ιστορικό Χέργουιγκ Τσεκ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιατρικής τη Βιέννης, ο γνωστός Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ ήταν άλλο ένα γρανάζι του ναζιστικού συστήματος. Αν και έδωσε τον ορισμό του Άσπεργκερ και βοήθησε τόσα παιδιά στο σήμερα, τότε σκότωνε αθώα παιδάκια “στο όνομα της επιστήμης”.
Η μελέτη του ιστορικού Χέργουιγκ Τσεκ κράτησε 8 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας Αυστριακός παιδίατρος, δεν δίστασε να κάνει κακό σε χιλιάδες παιδάκια που δεν “άξιζαν να ζήσουν”. Μόνο και μόνο για να ανακαλύψει νέα πράγματα που θα βοηθήσουν εκείνους που κατά τη γνώμη του, είχαν θέση σε αυτόν τον κόσμο.
Πως ένας άνθρωπος, μπορεί να πιστεύει ότι νοιάζεται για το μέλλον της ανθρωπότητας, την ίδια στιγμή που δεν σέβεται όλα τα πλάσματα της γης; Σήμερα, ο Άσπεργκερ θεωρείται κορυφαίος παιδίατρος και ψυχίατρος αφού έδωσε τον ορισμό του Άσπεργκερ. Γι’ αυτό και το σύνδρομο, πήρε το όνομά του.
Ο ιστορικός Χέργουιγκ Τσεκ ξεθάβοντας μερικά παλιά έγγραφα ανακάλυψε κάτι συγκλονιστικο. Ο γνωστός παιδίατρος, δεν είχε διστάσει στο παρελθόν να παραπέμψει μικρά παιδιά στην κλινική Am Spiegelgrund. Το “κέντρο συγκέντρωσης” παιδιών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του καθεστώτος που θα τους επέτρεπαν να ζήσουν.
Το αποδεικτικό έγγραφο που κάνει γνωστές τις πεποιθήσεις του Χανς Άσπεργκερ:
Σύμφωνα με τον Τσεκ, το να μην γνώριζε ο Άσπεργκερ τι μέλλον θα είχαν τα παιδιά που έστελνε στην συγκεκριμένη κλινική είναι σχεδόν απίθανο. Την χρονική περίοδο 1940-1945 περίπου 800 παιδιά έχασαν την ζωή τους παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα ευθανασίας Τ4.
Με μια κοινή δήλωση, οι συντάκτες του Molecular Autism υποστήριξαν την μελέτη του Τσεκ. Έπεσε φως σε εικασίες δεκαετιών σχετικά με την προσέγγιση του Άσπεργκερ στα θέματα θεραπείας και φροντίδας των μικρών του ασθενών.
«Ο βαθμός εμπλοκής του Άσπεργκερ στην στόχευση των πιο ευάλωτων παιδιών της Βιέννης αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια ένα ανοιχτό ερώτημα στον κλάδο της μελέτης του αυτισμού» , τονίζουν.
Το 1981 χρησιμοποιήθηκε στο Λονδίνο ο όρος “σύνδρομο Άσπεργκερ” από την Δρ. Λόρνα Γουίνγκ. Τότε, δεν ήταν γνωστή η συνεργασία του Χανς Άσπεργκερ με τους Ναζί. Ούτε και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα υποχρεωτικής ευθανασίας και στείρωσης.
Η θλιβερή ιστορία της Χέρτα Σράιμπερ
Ανάμεσα στα ευρήματα του Τσεκ είναι και μια τραγική φωτογραφία της Χέρτα Σράιμπερ. Η Χέρτα έπασχε από εγκεφαλίτιδα και έχασε την ζωή της από πνευμονία τρεις μήνες μετά την εισαγωγή της στο Spiegelgrund, κατόπιν εντολής του Άσπεργκερ, μια μέρα μετά τα τρίτα της γενέθλια.
Σύμφωνα με τον Άσπεργκερ, η Χέρτα ήταν ένα “αφόρητο φορτίο” για τη μητέρα της και δεν επιδέχονταν θεραπείας. Ένα δείγμα του εγκεφάλου της Χέρτα, το οποίο βρέθηκε στο υπόγειο της κλινικής στα τέλη του ’90, ενταφιάστηκε το 2002, σύμφωνα με τον Τσεκ.
Σε έγγραφα που βρέθηκαν, ο Άσπεργκερ υποστήριζε ότι θα έπρεπε παιδιά που δεν μπορούσαν να γίνουν καλά, να λάβουν μέρος σε προγράμματα για να ληφθούν περιοριστικά μετρά, έτσι ώστε να προφυλαχτεί η γερμανική φυλή.
Όσων αφορά τα παιδιά που έπεφταν θύματα ασέλγειας, πολλές φορές ο Άσπεργκερ κατηγορούσε τα ίδια τα θύματα. Διαιώνιζε έτσι τα στερεότυπα σχετικά με τους Εβραίους. Επίσης ο Τσεκ, δεν βρήκε ούτε σε ένα έγγραφο ότι ο Άσπεργκερ παρίστανε τον βοηθό των Ναζί ενώ στην πραγματικότητα έσωζε παιδιά.
Ο ίδιος ο Άσπεργκερ υποστήριζε, ότι αντιμετώπιζε τα παιδιά την εποχή των Ναζί με φιλανθρωπική ματιά. Φαίνεται πως όλα αυτά, ήταν στάχτη στα μάτια μετά την πτώση των Ναζί.
Τι ήταν το πρόγραμμα ευθανασίας Aktion Τ4;
Ολόκληρη η ονομασία του προγράμματος ήταν “Aktion T4”. Προέβλεπε την εξόντωση των ατόμων με αναπηρία κι εκείνων που ήταν άρρωστοι και δεν υπήρχε θεραπεία για να γίνουν καλά, μέσω της ευθανασίας. Το πρόγραμμα το είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Χίτλερ.
Περίπου 300.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, θανατώθηκαν σε κλινικές στη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, το διάστημα 1939-1945. Στα τέλη του 1939 ο Χίτλερ έδωσε άδεια σε ορισμένους γιατρούς να στέλνουν ασθενείς στη συγκεκριμένη κλινική.
Επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο Καρλ Μπραντ ο οποίος επέβλεπε τις διαδικασίες και συνήθως αυτοί οι ασθενείς πεθάναν με θανάσιμη ένεση ή με τοξικά αέρια.
Στην κλινική Am Spiegelgrund, περίπου 800 παιδιά έπεσαν θύματα αυτού του απάνθρωπου προγράμματος. Οι εγκέφαλοι τους διατηρήθηκαν σε ειδικά δοχεία στο υπόγειο της κλινικής, και παράμειναν εκεί για δεκαετίες. Ένα θλιβερό «αναμνηστικό» της εφιάλτης περιόδου του ναζισμού.
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα